Κύπρος

ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ – ΚΥΠΡΙΑΚΟ – ΕΕ – ΤΟΥΡΚΙΑ


 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα αρχίσει να προβληματίζεται σοβαρά σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα μπορεί να προχωρήσει, λόγω των κεφαλαίων που έχουν παγοποιηθεί ή άλλων που δεν θα μπορούν να ανοίξουν.

Μιλώντας σε εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε στη Λευκωσία ο ΟΠΕΚ και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο με θέμα «Η ΕΕ ως καταλύτης στην επίλυση του Κυπριακού», ο κ. Κυπριανού είπε ότι «το γεγονός ότι η Τουρκία η ίδια συνδέει τις υποχρεώσεις της αυτές, που στην Κύπρο αποκαλούμε κυπρογενείς υποχρεώσεις, με την ύπαρξη του Κυπριακού, τότε αυτομάτως βάζει πίεση πάνω της διότι έχει την επιλογή, είτε να συμμορφωθεί για να μπορέσει να προχωρήσει η πορεία της, είτε να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού».

«Διότι εάν δεν γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο, πολύ σύντομα θα φθάσουμε σε αδιέξοδο«, επεσήμανε.

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι «τώρα φθάνουμε σε ένα σημείο, μπορεί να πει κανείς μέχρι το τέλος του χρόνου, όπου θα πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά και η Τουρκία και η ΕΕ για το πού πάει, διότι μέχρι τότε δεν θα μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, λόγω των κεφαλαίων που έχει παγοποιήσει η Κύπρος, η Γαλλία, και άλλων που έχουν τεχνικά προβλήματα και είναι αδύνατον να προχωρήσουν στα επόμενα δύο χρόνια».

«Επομένως», είπε, «τώρα μπαίνουμε στα δύσκολα, τώρα πιστεύω ότι θα αρχίσει και θα πρέπει να προβληματιστεί η Τουρκία».

Επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όχι όμως χωρίς όρους, λέγοντας ότι το κίνητρο της ΕΕ προς την Τουρκία είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το Κυπριακό.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού πρέπει να συνάδει όχι μόνο με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και με τις αρχές και το κεκτημένο της ΕΕ διότι η ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ μετά τη λύση και θα πρέπει να είναι ένα αποδοτικό και λειτουργικό μέλος.

«Η ΕΕ», συνέχισε, «μπορεί να είναι ένας καταλύτης αλλά για μια σταδιακή ζύμωση πιο μακροπρόθεσμη παρά ένα μεγάλο big bang, το οποίο σε μια μέρα θα λύσει το Κυπριακό».

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «σε αυτή τη φάση είμαστε στο στάδιο αναμονής και προβληματισμού και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε έμπρακτη απάντηση εάν αυτή η θεωρητική πιθανότητα θα μετατραπεί και σε ουσιαστική».

Εκανε επίσης λόγο για αλλαγή στάσης της Τουρκίας από την εποχή του Ελσίνκι, κάτι που όπως είπε, συνδέεται με την ευρωπαϊκή της φιλοδοξία. Ανέφερε ότι υπάρχει μια μετακίνηση της πολιτικής της Αγκυρας από τη γραμμή Ετζεβίτ ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974 στη γραμμή Ερντογάν ότι υπάρχει Κυπριακό το οποίο πρέπει να επιλυθεί.

 πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s