ΕΛΛΑΔΑ / Λαθρομετανάστες / Μετανάστες

Συνέντευξη πρ. ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, σε ραδιοφωνικό σταθμό – Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Α.Τσίπρα για την μεταναστευτική πολιτική.


Όλα τα κόμματα στη σειρά…για το μεταναστευτικό…

Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ειδικότερα, μιλώντας στο «Βήμα FM» ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι είναι «κάθετα αντίθετος» με το νομοσχέδιο, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη επιβάρυνση από όλες τις χώρες της Ευρώπης σε λαθραία μετανάστευση. «Αυτό είναι σίγουρο. Γιατί να έχουμε τον πιο ελαφρό, τον πιο εύκολο τρόπο συμμετοχής στα κοινά, δηλαδή ιθαγένεια που λέγεται, ή υπηκοότητα, όπως θέλετε πείτε τη, απ΄ ότι έχουν οι χώρες, που δεν έχουν αυτή την επιδομή, όπως η Δανία. Εάν η Δανία, λοιπόν, που δεν απειλείται από τέτοιο κύμα λαθρομετανάστευσης έχει αυστηρότητα δέκα, το ερώτημα είναι, εγώ πρέπει να έχω αυστηρότητα τριάντα ή τρία;» είπε, και πρόσθεσε ότι η διαφορά με την κυβέρνηση είναι ότι θέλει λιγότερη αυστηρότητα και ο ίδιος ζητά περισσότερη αυστηρότητα.

Επίσης, υποστήριξε ότι οι μετανάστες στη χώρα μας είναι 1,8 εκατομμύρια και τώρα όπως είπε, θα νομιμοποιηθούν 230 χιλιάδες «και οι άλλοι να είναι χύμα», και αναρωτήθηκε: «Τους χύμα τι θα τους κάνουμε; Να μου πει κάποιος. Θα τους διώξουμε, θα τους απορροφήσουμε, θα τους στείλουμε στην Ευρώπη; Θα τους δώσουμε λεφτά να γυρίσουν στην πατρίδα τους; Ταχτοποιούμε τους 236, εντάξει τους ταχτοποιήσαμε, συμφωνήσαμε, μπράβο, όλα. Που δεν συμφωνώ, αλλά εν πάση περιπτώσει. Το άλλο 1,5 εκατομ. τι να το κάνουμε;»

Υποστήριξε, επίσης, ότι στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές, υπάρχουν διαφημίσεις που λένε ότι με 6.000 δολάρια να πάτε στην Ελλάδα, όπου σας κάνουν νόμιμους σε πέντε χρόνια, και ζήτησε να γίνει πρόταση από την κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, να απορροφηθούν από κράτη μέλη της οι πλεονάζοντες μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα.

«Να έρθουμε στον ίδιο μέσο όρο, γιατί εγώ δεν μπορώ να έχω 18% στην χώρα μου και εσείς να έχετε 4 και 3%, όπως έχει νομοθετήσει η Ιταλία 2,5 και η Ολλανδία 3. Δεν μπορώ να έχω εγώ αυτή τη δυσκολία, γιατί έρχομαι σε δυσμενή οικονομική κατάσταση και μετά απλώνω το χέρι και μου το κόβετε. Αν δεν τους πάρετε, εγώ κάθε βράδυ θα δίνω πολιτικό άσυλο σε 50.000. Οπότε παίρνει χαρτιά και φεύγει. Πολιτικό άσυλο, ταξιδιωτικά έγγραφα και φύγετε. Πολιτικό άσυλο, ταξιδιωτικά έγγραφα και πηγαίνετε όπου γουστάρετε. Από εκεί και πέρα όμως η Ευρώπη θα το καταλάβει και θα πει «μέχρι εδώ», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Επανέλαβε την πρότασή του, σύμφωνα με την οποία, όσοι εισήλθαν νομίμως στη χώρα, να καθίσουμε κάτω να τους δώσουμε ό,τι νομίζει η πατρίδα. Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ακόμη ότι δεν επιθυμεί να γίνει αρχηγός της ΝΔ. «Έχω το κόμμα μου. Το κόμμα μου πηγαίνει καλά και θα συνεχίσει να πηγαίνει απ΄ ότι βλέπω. Από εκεί και πέρα κάποιοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ίσως για δικούς τους λόγους ο καθένας, θα έβλεπε ότι μια εμπλοκή μου θα τους εξυπηρετούσε. Αυτούς, όχι εμένα», είπε. Είπε ακόμη, ότι το κόμμα του έχει υψηλή συσπείρωση την οποία δεν είχε ποτέ και ότι, αυτή τη στιγμή, έχει μαζέψει 200.000 υπογραφές μέσα σε τρεις εβδομάδες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό. Πρόσθεσε ότι ο ΛΑΟΣ μαζεύει υπογραφές σε 12 χώρες της Ευρώπης, μαζί με τους ευρωσκεπτιστές, με στόχο να συλλέξει ένα εκατομμύριο υπογραφές.

«Θα είναι το πρώτο δημοψήφισμα, που γίνεται στην Ευρώπη, μετά τη Λισαβόνα. Και από εκεί και πέρα θα παραχωρήσω τις διαδικασίες. Δεν έχω στόχους μεγάλους. Ούτε να πιάσω τα 3.500.000 του Χριστόδουλου, ούτε τίποτα», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Τέλος, αναφερόμενος στην εξεταστική για τη Ζίμενς, ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεση από το 1989 και να έρθουν να καταθέσουν ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Α.Τσίπρα για την μεταναστευτική πολιτική.

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία των μετακινήσεων και των μεταναστεύσεων. Όσοι και όσες το αγνοούν αυτό, αγνοούν μάλλον και μεγάλο μέρος της ελληνικής ιστορίας. Όσοι και όσες κάνουν πως το αγνοούν, απλά επενδύουν στα φοβικά σύνδρομα και δεν μιλάνε την γλώσσα της αλήθειας. Και όσοι το αγνοούν και όσοι κάνουν πως δεν το ξέρουν, δεν μπαίνουν στον κόπο να αναζητήσουν τα αίτια του φαινομένου. Η ανάλυσή τους, η επιχειρηματολογία τους η πολιτική τους πρόταση περιορίζεται σε όλα τα άλλα και κυρίως στις συνέπειες.

Και οι δύο κατηγορίες έχουν προσχωρήσει πλήρως σε μία απαράδεκτη ορολογία και σε ρατσιστικά στερεότυπα. «Λαθρομετανάστες», λες και υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι. «Επιχειρήσεις σκούπα», λες και μιλάμε για απορρίμματα. «Στρατόπεδα συγκέντρωσης» λες και η ανθρωπότητα επέστρεψε στον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Με λύπη μου έχω παρατηρήσει πως έχετε προσχωρήσει και εσείς κύριε πρωθυπουργέ στο πολιτικό σύστημα που χρησιμοποιεί αυτήν την ορολογία από την προεκλογική περίοδο του 2009.

Διαγράφετε και εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, τους λόγους και τις αιτίες που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά και την μετανάστευση. Το φαινόμενο της μετανάστευσης στη σύγχρονη μορφή του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και το οικονομικό σύστημα που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια, έχοντας τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο. Οι θεοποιημένες αγορές, αυτές που σήμερα κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας, διαμόρφωσαν συνθήκες πολέμου, τεράστιας φτώχειας και διατροφικής κρίσης. Το αποτέλεσμα, ένα από τα αποτελέσματα, ήταν σημαντικότατα τμήματα του πληθυσμού να εγκαταλείπουν τις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Οι ίδιες αγορές, οι ίδιοι διεθνείς οίκοι, με τους οποίους πρέπει, όπως λέει η κυβέρνηση, να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους, ευθύνονται και για την τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση και την κλιματική αλλαγή. Συγκρατήστε τον όρο «περιβαλλοντικοί πρόσφυγες». Πολύ σύντομα θα γίνει ευρύτερα γνωστός και ο αριθμός του θα είναι εξίσου μεγάλος με τα σημερινά μεταναστευτικά ρεύματα. Η μετανάστευση αφορά όλη την Ευρώπη. Φυσικά και εκεί θριαμβεύει η ίδια υποκρισία που θριαμβεύει και στη χώρα μας. Τη ίδια ώρα που η Ευρώπη του Σαρκοζί και του Μπερλουσκόνι γίνεται ένα σιδερόφρακτο κάστρο, αναζητά 20 εκατομμύρια μετανάστες μέχρι το 2030 λόγω γήρανσης και έλλειψης εργατικών χεριών. Την ίδια ώρα που το κεφάλαιο έχει πλήρη ελευθερία διακίνησης με όλους τους νόμιμους και νομιμοφανείς τρόπους, η ελευθερία διακίνησης προσώπων περιορίζεται μόνο στους ευρωπαίους πολίτες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η θέση της αριστεράς για την μετανάστευση είναι η άρση των αιτιών που δημιουργούν κα γιγαντώνουν τα μεταναστευτικά ρεύματα. Αυτό σημαίνει την ήττα του νεοφιλελευθερισμού, την μείωση των ανισοτήτων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Όχι μόνο γιατί αποτελούν τμήμα της σύγχρονης εργατικής τάξης και συγκεκριμένα του πιο ευάλωτου κομματιού της. Αλλά γιατί ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία συνδέεται με την εμβάθυνση της δημοκρατίας, βασίζεται σε αξίες οικουμενικές, την ελευθερία του ατόμου, την δυνατότητα να απολαμβάνει από κοινού και ισότιμα τα αγαθά του παραχθέντος κοινωνικού πλούτου. Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ήμασταν χώρα εξαγωγής μεταναστών. Περισσότερες από τότε που ήμασταν χώρα προσφύγων. Από το 1990 κυρίως, η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής μεταναστών. Με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού, το 2001, οι αλλοδαποί αποτελούν το 7% του πληθυσμού, με πραγματικό μεταναστευτικό πληθυσμό γύρω στο 10%. Από αυτούς, το 80% αποτελείται από εν δυνάμει οικονομικώς ενεργά άτομα. Οι μετανάστες -εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειονότητα- καταλαμβάνουν τις επισφαλείς, υψηλής εκμετάλλευσης και χαμηλών αμοιβών θέσεις εργασίας, ενώ συνεισφέρουν σχεδόν αποκλειστικά τη μισθωτή εργασία που είναι απαραίτητη στην ελληνική γεωργία.

Όλες οι νομοθετικές απόπειρες ήταν στρεβλές, αποσπασματικές και αντιμετώπισαν το φαινόμενο φοβικά. Ενίσχυσαν όλους τους μύθους πως για ότι κακό συνέβαινε σε αυτόν τον τόπο, ακόμα και για τον κακό μας τον καιρό, υπεύθυνοι ήταν οι μετανάστες. Και δυστυχώς όλες οι απόπειρες νομιμοποίησης ήταν αποκλειστικά εισπρακτικές. Παράβολα υπέρογκα, κάθε αίτηση ανανέωσης συνοδευόταν από ένα ακόμα χαράτσι. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα έσοδα από αυτές τις διαδικασίες που αφήνουν σε ημιπαρανομία εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, είναι μεγαλύτερα από όσα φορολογούνται οι πατριώτες μας εφοπλιστές, που έχουν έδρα το Λονδίνο και κάμποσες off-shore εταιρείες κάπου στον Ειρηνικό ωκεανό. Ο φαύλος κύκλος της νομιμότητας και της παρανομίας είναι ο ορίζοντας για την πλειονότητα των μεταναστών και των μεταναστριών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Ένας φαύλος κύκλος που επιτρέπει να ανθεί η εκμετάλλευση, τα διαμεσολαβητικά κυκλώματα, η καταναγκαστική πορνεία, η αστυνομική βία, ο παραλογισμός και η άγνοια από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης. Μια εξωφρενική γραφειοκρατική διαδικασία εξελίσσεται εδώ και χρόνια, με διάφορα συναρμόδια υπουργεία, ενώ οι φάκελοι των μεταναστών πηγαινοέρχονται μεταξύ δήμων, υπουργείου Εσωτερικών, Δημοσίας Τάξης, νομαρχιών, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άδειες να εκκρεμούν.

Οι μύθοι που καλλιεργήθηκαν έντεχνα για τον κακό, κλέφτη, εγκληματία μετανάστη σκέπασαν και μερικές ακόμα αλήθειες. Ας υποθέσουμε πως πραγματοποιείται αύριο κιόλας το όνειρο των οπαδών της φυλετικής καθαρότητας και η χώρα αδειάζει από όλους τους μετανάστες. Ρωτήστε τον κ. Λοβέρδο τι θα συμβεί στα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία. Ρωτήστε την κ. Μπατζελή τι θα συνέβαινε στην ήδη καταρρέουσα αγροτική οικονομία. Ρωτήστε τον κ. Παπακωνσταντίνου ποια θα ήταν η επιδείνωση σε όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες.

Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία πως το πολιτικό σύστημα θα ανακάλυπτε έναν ακόμα εσωτερικό εχθρό στο πρόσωπο του μετανάστη και του πρόσφυγα. Ήμασταν απολύτως βέβαιοι πως η ακροδεξιά και τα μέσα ενημέρωσης θα έβρισκαν πεδίο δόξης λαμπρό για να ενισχύσουν εκλογικά ποσοστά και ποσοστά τηλεθέασης. Ακόμα και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που έβλεπαν με ικανοποίηση το φτηνό εργατικό δυναμικό να χτίζει Ολυμπιάδες, σήμερα με την οικονομική κρίση, δεν τους έχουν ανάγκη. Εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες εργαζόμενοι βγαίνουν στην ανεργία από την «σοσιαλιστική κυβέρνηση», δημιουργούν στρατιές ανέργων που θα καλύψουν τα κενά στις «μαύρες» και επικίνδυνες εργασίες. Ακόμα και τα «κηρύγματα μίσους» από τον άμβωνα, του Άνθιμου και άλλων μητροπολιτών, ήμασταν βέβαιοι πως θα πολλαπλασιαστούν.

Αυτό που δεν περιμέναμε όμως να συμβεί τόσο γρήγορα, ήταν η τρικομματική συναίνεση και στα κοινωνικά θέματα. Η συναίνεση στα οικονομικά θέματα ήταν ένα σοβαρό ενδεχόμενο, άλλωστε οι επιλογές ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και Λάος δεν είναι τόσο διακριτές. Δεν ήταν όμως στο ζήτημα της πολιτογράφησης και της ιθαγένειας. Πριν δύο χρόνια, με μία συμβολική ενέργεια ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των παιδιών που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σπούδασαν στη χώρα μας και για το ελληνικό κράτος δεν υπάρχουν. Προσήλθα στο προεδρικό μέγαρο συνοδευόμενος με ένα από αυτά τα παιδιά. Όταν κάνεις τέτοιες ενέργειες, κόντρα στο πρωτόκολλο και στην κοινή γνώμη, δεν μπορείς να φανταστείς ότι θα συναντήσεις τέτοια αποδοχή από το σύνολο σχεδόν του τύπου, των μέσων ενημέρωσης και των πολιτών. Θέλω ειδικά να σταθώ στη θέρμη με την οποία υποδέχτηκαν ένα άνθρωπο χωρίς χαρτιά ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος και ο νυν πρόεδρος κ. Παπούλιας.

Στο ΠΑΣΟΚ δόθηκε η ευκαιρία να κάνει μία σημαντική τομή, να αλλάξει την φιλοσοφία, να αλλάξει την αντίληψη, για ένα θέμα που έχει ταλανίσει την ελληνική κοινωνία, όχι από χτες, αλλά σε όλο τον πολυτάραχο βίο αυτής της χώρας. Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή η χώρα ήταν εθισμένη να αφαιρεί και όχι να δίνει ιθαγένεια. Ρωτήστε τους χιλιάδες δημοκράτες και κομμουνιστές πολίτες, που είχαν αυτήν την μεταχείριση από το εκδικητικό ελληνικό κράτος. Τότε το ελληνικό κράτος είχε άλλους εσωτερικούς εχθρούς να ασχοληθεί.

Στο ΠΑΣΟΚ σας δόθηκε η δυνατότητα να ανοίξετε νέους δρόμους, να σπάσετε την μονοκρατορία του δικαίου του αίματος. Χάνετε την ιστορική ευκαιρία για ένα νέο δίκαιο της ιδιότητας του πολίτη, απαλλαγμένο από αγκυλώσεις. Χάνετε την ευκαιρία για εισαγωγή στοιχείων δικαίου του εδάφους στην απόλυτη ηγεμονία του δικαίου του αίματος, χάνετε την ευκαιρία της κοινωνικής συσσωμάτωσης, που ανέφεραν μέχρι και τα επαναστατικά διατάγματα αυτού του τόπου. Ήταν ανάγκη η ουσιαστική πρόσβαση στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα, όπως επίσης και η αναγνώριση πολιτικών δικαιωμάτων σε μετανάστες μόνιμης εγκατάστασης. Η αρχική διαβούλευση ήταν σημαντική εξέλιξη παρά τους περιορισμούς, τις ασάφειες και τις κρυμμένες παγίδες. 40 μέρες αντέξατε στις κραυγές και στα μισαλλόδοξα κηρύγματα. Κάνατε ένα βήμα μπροστά και ύστερα δέκα πίσω. Έπιασαν τόπο τα κηρύγματα μίσους, η πίεση που δεχτήκατε από δεξιά και ακροδεξιά, ακόμα και μέσα από μέσα από το ίδιο σας το κόμμα. Το μόνο που σκεφτήκατε είναι η πρόσθεση πολιτικού κόστους στο ήδη υπάρχον, από τα οικονομικά μέτρα που λάβατε. Πετύχατε, μετά την συναίνεση στο πρόγραμμα σταθερότητας, την συναίνεση και «την πολιτική μέθοδο των τριών» και στα κοινωνικά θέματα.

Δεν αντιλαμβάνεστε όμως πως με αυτήν την πολιτική κατευνασμού προς τα δεξιά και τα ακροδεξιά, τους δίνετε την πολιτική ηγεμονία. Το ψαλίδι του κ. Ραγκούση έκοψε και έραψε, τόσο ώστε όλοι οι πολέμιοι του νομοσχεδίου, να αναγνωρίζουν σε αρκετά σημεία τον εαυτό τους. Μόνο τη γλώσσα του νομοσχεδίου να παρατηρήσει κανείς, διαπιστώνει πως η μεγάλη σας σκοτούρα ήταν πως δεν θα αντιδράσει ήπια ο κ. Σαμαράς και εντονότερα ο κ. Καρατζαφέρης. Δεν θέλετε να δώσετε αυτήν την μάχη κύριε πρωθυπουργέ? Θα την πάρουμε εμείς πάνω μας αυτήν την μάχη. Μέσα και έξω από την Βουλή. Όπως θα πάρουμε πάνω μας τις μάχες για το πρόγραμμα σταθερότητας, τα εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα, το περιβάλλον.

Κύριε πρωθυπουργέ, υποχωρήσατε την ώρα που άντεξαν και έδωσαν το παράδειγμα ο αρχιεπίσκοπος και ο πατριάρχης. Για αυτό και τους στοχοποίησαν οι άθλιες φυλλάδες. Υποχωρήσατε κύριε Ραγκούση, ώστε τελικά τα παιδιά δικαιούχοι να μην ξεπερνούν το 15% του συνόλου των 200.000 παιδιών. Υποχωρήσατε στην αναγνώριση των αυτονόητων, που θα σας πίστωναν στο ΠΑΣΟΚ, δεκαετίες αγώνων του αντιρατσιστικού και δημοκρατικού κινήματος.

Βρήκατε όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέψουν και θα δυσκολέψουν τις αιτήσεις πολιτογράφησης. Με τις νέες ρυθμίσεις του κ. Ραγκούση «φως» θα δουν 130 άνθρωποι επί μακρόν διαμένοντες, 120 ανιθαγενείς, 14.000 με δελτίο διαμονής με πενταετία. Δεν δίνετε καμία ελπίδα σε όσους έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο- και αυτό είναι πολιτική σας επιλογή.

Ταυτόχρονα ζητάτε εξοντωτικά παράβολα, συνεχίζοντας την παράδοση των εισπρακτικών μέτρων. Ζητάτε τρεις συστατικές επιστολές, λέγοντας ανερυθρίαστα πως μπορεί, αυτοί οι τρεις που θα την δώσουν, να περάσουν από την επιτροπή πολιτογράφησης για μία «φιλική κουβέντα».

Επικαλείστε φυσικά τους λόγους «δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας». Αλλά εν έτει 2010, η αναιτιολόγητη επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, κλείνει το μάτι στο ιδιώνυμο. Και φυσικά δεν ξεχνάτε τα τεστ γλώσσας, πολιτικής αγωγής και ιστορίας από την επιτροπή πολιτογράφησης. Δεν θέλω να σκέφτομαι πόσοι Έλληνες θα τα κατάφερναν σε αυτά τα τεστ. Πάντως όσοι πρόσφυγες, οικονομικοί μετανάστες και παιδιά μεταναστών περάσουν για εξέταση στο μάθημα της ιστορίας, μην τους ρωτήσετε. Ποιας χώρας το Σύνταγμα έδινε με απλές προϋποθέσεις το δικαίωμα σε έναν ξένο να γίνει πολίτης της μετά από τρία χρόνια. Η απάντηση, η Ελλάδα στο Σύνταγμα της Τροιζήνας το 1827, θα τους δημιουργήσει την εντύπωση πως αυτή η χώρα τρέχει με 183 χρόνια και ταχύτητα στο παρελθόν. Μην τους ρωτήσετε ποια χώρα άργησε τόσο πολύ να θεσπίσει την ισότιμη και με πλήρη δικαιώματα ψήφο των γυναικών πολιτών του. Η απάντηση, η Ελλάδα το 1956, δεν αποτελεί τιμή για την χώρα που θέλουν να γίνουν πολίτες της. Μην τους ρωτήσετε για ποιους, η εφημερίδα «Καθημερινή», που εκπροσωπούσε ολόκληρο πολιτικό κόσμο, έγραψε το 1928 «δεν τους θέλουμε ούτε ως ψηφοφόρους, ούτε ως εκλογείς, ούτε ως εκλέξιμους, ούτε ως πολίτας δικαιούμενους να κυβερνούν την Ελλάδα». Η απάντηση, για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, μάλλον θα τους κάνει να σκεφτούν πως αυτός ο τόπος δεν μπορεί να φερθεί ανθρώπινα στα δικά του παιδιά, στα δικά μας θα το κάνει? Και από την νεότατη πολιτική ιστορία, μην τους ρωτήσετε ποιος πολιτικός τον Μάρτη του 2007 δήλωνε στην εφημερίδα τα Νέα πως « η ερμαφρόδιτη αυτή κατάσταση προσβάλλει τους μετανάστες και την εικόνα της χώρας, από την στιγμή που γεννιέται ένα παιδί πρέπει να παίρνει αυτόματα την υπηκοότητα του συγκεκριμένου κράτους και βεβαίως αν θέλει και της χώρας από την οποία προέρχεται η οικογένεια του». Η απάντηση, ο κ. Καρατζαφέρης που ενάμιση χρόνο μετά ηγείται της σταυροφορίας της καθαρότητας και του δημοψηφίσματος, δεν θα τους κάνει να μειδιάσουν για αυτόν και τις πολιτικές του κωλοτούμπες, αλλά για εσάς κύριε πρωθυπουργέ που υποχωρείτε στις απαιτήσεις του.

Θα την πάρουμε εμείς την μάχη αυτή, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, στην πλάτη μας. Δεν σταματά η κινητικότητα της ιστορίας και των ανθρώπων. Και μαζί της προχωρούν όσοι και όσες κέντρο της πολιτικής τους έχουν τον άνθρωπο και αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα, η αδελφοσύνη. Και μαζί της προχωρούν όσοι και όσες θέλουν ένα άλλο κόσμο, που δεν θα κυριαρχεί η αγορά και οι ανάγκες της, δεν θα γκετοποιεί εργατική τάξη και μετανάστες, δεν θα στέλνει στο οικονομικό και εκπαιδευτικό περιθώριο παιδιά, δεν θα χτίζει τοίχους για τον εξωτερικό εχθρό και φυλακές για τον εσωτερικό εχθρό.»

Δήλωση του προέδρου της ΝΔ κ.Α.Σαμαρά για την μεταναστευτική πολιτική.

Όχι απλώς θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την πολιτογράφηση μεταναστών, αλλά και θα το καταργήσουμε όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το μεταναστευτικό.

«Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι» είπε ο κ. Σαμαράς που υποστήριξε ότι το κοινωνικό πρόβλημα από την νόμιμη παραμονή των μεταναστών έχει ήδη λυθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Επέκρινε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι «μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης, παίρνει μέτρα που ουσιαστικά μετατρέπουν την Ελλάδα σε «μαγνήτη» νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης». Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει πλέον στα όρια της, όσον αφορά την απορρόφηση μεταναστών: «Όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα τη μεταπολεμική περίοδο, το να χορηγούμε ιθαγένεια μαζικά σε μισό εκατομμύριο μετανάστες, μαζί με τα παιδιά τους, εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων» είπε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ η ομαλή ένταξη μεταναστών γίνεται σταδιακά με τρόπο που δεν δημιουργεί κίνδυνο να έλθουν κι άλλοι: «Δεν στέλνω το μήνυμα ότι η χώρα έχει χαλαρές διαδικασίες μαζικής πολιτογράφησης. Δεν μετατρέπω την Ελλάδα σε «μαγνήτη» εισόδου νέων κυμάτων παράνομων μεταναστών [..] Δεν στέλνω αυτό το μήνυμα ούτε στους δουλεμπόρους που καραδοκούν να φέρουν κι άλλες «καραβιές» απελπισμένων, ούτε στην υπόλοιπη κοινωνία, που ήδη βρίσκεται στα όρια της».

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ επί του θέματος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα θα αποκτούν το δικαίωμα να πάρουν ιθαγένεια, όχι αμέσως, αλλά στην ενηλικίωση τους με τις εξής προϋποθέσεις: Να έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, και να εγκαταλείψουν την ιθαγένεια των γονιών τους. «Μ’ άλλα λόγια, όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα θα πάρουν ιθαγένεια με την ενηλικίωση τους εφ’ όσον το θέλουν. Αλλά δεν θα πάρουν ιθαγένεια εξ αρχής και οι γονείς τους».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στην τάση ευρωπαϊκών χωρών, να «διορθώνουν σφάλματα» επί του ζητήματος, με τη Βρετανία να διακηρύσσει την ενσωμάτωση των παιδιών των μεταναστών στη «βρετανικότητα», και με τη Γαλλία να δημιουργεί υπουργείο Εθνικής ταυτότητας και μετανάστευσης: Εμείς δεν λέμε τίποτε διαφορετικό: Μιλάμε για ενσωμάτωση των μεταναστών στην ημετέρα παιδεία, δηλαδή την «ελληνικότητα». Εδώ, όποιον μιλάει για ελληνικότητα κάποιοι τον στέλνουν στην πυρά! Δηλαδή πάμε αντίθετα με όσα ανακαλύπτουν και θεσπίζουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κεντροδεξιές και κεντροαριστερές είπε ο κ. Σαμαράς.

Τόνισε μάλιστα ότι η ΝΔ θέλει τους μετανάστες που επιλέγουν να ριζώσουν στη χώρα μας, να αφήσουν πίσω τους στοιχεία του πολιτισμού τους που είναι ασύμβατα με το δικό μας, να ενταχθούν στην κοινωνία μας, να νιώσουν Έλληνες, να γίνουν Έλληνες μέσω της «ημετέρας παιδείας». Δεν θέλουμε απλώς να «πάρουν τα χαρτιά τους» με συνοπτικές διαδικασίες και να αναπαράγονται ως διαφορετικά γκέτο. Θέλουμε την ενσωμάτωση των ξένων, για να καταπολεμήσουμε την ξενοφοβία. Για να τελειώσουμε το ρατσισμό. Δεν θέλουμε τα γκέτο που τροφοδοτούν κι αναπαράγουν το ρατσισμό είπε χαρακτηριστικά.

Ψήφος μεταναστών στις δημοτικές εκλογές.

Μιλώντας για το πρόβλημα με την ψήφο των μεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες, στις δημοτικές εκλογές, το οποίο, όπως επισήμανε «έχει απορριφθεί από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων: Κάποιοι που ψηφίζουν παντού και κάποιοι που ψηφίζουν σε ορισμένες εκλογές μόνο. Κάποιοι που έχουν το δικαίωμα των εκλέγειν και εκλέγεσθαι και κάποιοι – «υποδεέστεροι» – που έχουν μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά όχι του εκλέγεσθαι. Δεν μπορεί κάποιοι να μπορούν να εκλεγούν σύμβουλοι ή πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου ή δήμαρχοι, και κάποιοι άλλοι να μπορούν να εκλεγούν μόνον δημοτικοί σύμβουλοι. Ούτε είναι δυνατό κάποιος αιρετός αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, που διαχειρίζεται πόρους του τόπου μας, να μην μπορεί να ψηφίζει στις εθνικές εκλογές» είπε ο κ. Σαμαράς.

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια τέτοια ρύθμιση είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις και πολώσεις μέσα στις τοπικές κοινωνίες, διότι θα υπάρξει μεγάλη καχυποψία ότι η ψήφος των μεταναστών άλλαξε το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε, αν ψήφιζαν μόνον οι πολίτες που συμμετέχουν στο εκλογικό σώμα των εθνικών εκλογών και διότι και ανάμεσα στους μετανάστες θα δημιουργηθούν απολύτως δικαιολογημένες πικρίες, γιατί κάποιοι απ’ αυτούς θα εκλέγονται μόνο δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ Έλληνες πολίτες θα μπορούν να καταλάβουν υψηλότερα αιρετά αξιώματα κι ας έχουν πάρει λιγότερες ψήφους: «Ένα τέτοιο μέτρο, που δημιουργεί πικρίες παντού και καχυποψία πάντων κατά πάντων, δεν βοηθά στην ομαλή ένταξη των μεταναστών. Μάλλον επιτείνει ξενοφοβικά ανακλαστικά».

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να αποσύρει ολοκληρωτικά αυτό το σημείο» και να το συζητήσουμε, αν επιμένει, μετά τις δημοτικές εκλογές, «για να μην επιβεβαιώσει την καχυποψία που ήδη δημιουργεί, ότι αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα με στενά μικροκομματικά και ψηφοθηρικά κριτήρια».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι από τη θέση αυτή η ΝΔ εξαιρεί τους ομογενείς: «Πιστεύουμε ότι όσοι έχουν κάρτα ομογενούς πρέπει να πολιτογραφηθούν και να πάρουν πλήρη δικαιώματα ψήφου».

Απευθυνόμενος εξάλλου στους μετανάστες, τους διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θέλει να τους εντάξει ομαλά στην ελληνική κοινωνία, «σε αντίθεση προς την κυβέρνηση, η οποία, αν επιμείνει στις θέσεις της, απλώς επιδιώκει να ψηφοθηρήσει σε βάρος τους».

Τέλος, σημείωσε ότι «το αν έχουμε ή όχι το θάρρος να στηρίζουμε ορισμένα μέτρα της κυβέρνησης, παραδείγματος χάριν στην Οικονομία, που είναι απαραίτητα για το καλό του τόπου, το έχουμε αποδείξει… Τώρα θα αντιληφθείτε ότι έχουμε και την αποφασιστικότητα να πολεμάμε μέτρα της κυβέρνησης που βλάπτουν τον τόπο».

Ολοκλήρωσε, δε, την ομιλία του λέγοντας: «Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι…».

Ομιλία της κ.Α.Παπαρήγα για την μεταναστευτική πολιτική.

Όχι» στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας κατά την ομιλία της στη Βουλή ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα σχέδιο νόμου χειρότερο από το ούτως ή άλλως προβληματικό προηγούμενο νομοθέτημα και επισημαίνοντας ότι ίσως η κυβέρνηση κάνει παραχωρήσεις στη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, σε αντάλλαγμα της συναίνεσης που έδειξαν για τα «μέτρα κατά των εργαζομένων και υπέρ της διεξόδου από την κρίση».

Όπως είπε, το ΚΚΕ θα καταθέσει μια σειρά συγκεκριμένων θέσεων, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου και ζήτησε να νομιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών που ζει στην Ελλάδα, ένα άλλο μέρος να πάρει πολιτικό άσυλο και σε ένα τρίτο μέρος να του χορηγηθούν τα χαρτιά που απαιτούνται για να φύγουν και να πάνε στις χώρες που επιθυμούν – χωρίς να ληφθούν υπόψη το Δουβλίνο και η Σέγκεν – κι αφού – όπως είπε – δημιουργηθούν όλοι οι χώροι φιλοξενίας.

Η κ. Παπαρήγα δήλωσε επίσης την πλήρη διαφωνία του ΚΚΕ και από «τον εθνικισμό που ανέπτυξε η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, έναν άκρως επικίνδυνο εθνικισμό με προεκτάσεις που δεν θέλουμε να τις φανταστούμε», αλλά και με τον κοσμοπολιτισμό «ο οποίος εμφανίζεται και από αριστερές δυνάμεις», ο οποίος – όπως είπε – θέλει να καταργήσει το εθνικό πεδίο πάλης, την εθνική ταυτότητα και την πραγματικά διεθνιστική – που δεν αναιρεί την εθνική ταυτότητα – στο όνομα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας διαπολιτισμικότητας ή πολυπολιτισμικότητα και που κλείνουν τα μάτια σε επικίνδυνες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κοσμοπολίτικες, οι οποίες αύριο θα θέσουν θέμα μειονότητας και για τους μετανάστες».

«Πρέπει να παρακολουθούμε και τις ιδεολογικές τοποθετήσεις των υπέρ ή κατά της ιθαγένειας διότι υπάρχουν απόψεις που μπορεί να καλλιεργήσουν αντιλήψεις πολύ επικίνδυνες κατά τον αγώνα τον φοβερό – όχι των κερδοσκόπων αλλά για την διανομή και την αναδιανομή της λείας» ανέφερε.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ακόμη ξεκαθάρισε την πλήρη αντίθεση του κόμματός της με την Φρόντεξ, γιατί – τόνισε – πρόκειται για «κλειστά σύνορα, ανάλογα με τα συμφέροντα», πρόκειται για «τσάκισμα» των ανθρώπων. Η κυρία Παπαρήγα είπε ότι η Φρόντεξ – μέσα στην οποία είναι και η Τουρκία και θα είμαστε μαζί σε κοινά «δολοφονικά σχέδια» κατά των μεταναστών – εξαιρεί τις γκρίζες ζώνες, που θέλουν να εξαιρέσουν οι Τούρκοι. «Αυτό βασίζεται στο εξής πράγμα: πρώτα – πρώτα με τις αρχές του ευρωστρατού με τις οποίες έχετε συμφωνήσει και έχετε αποδεχθεί από το 2002 ως κυβέρνηση τη συμφωνία Βρετανίας και Τουρκίας, η οποία έλεγε ότι στα θέματα ασφάλειας του Αιγαίου όταν συμμετέχει η Τουρκία ως χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ οι γκρίζες ζώνες παραμένουν» ανέφερε. Συμπλήρωσε: «Και με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Και οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον της φτωχολογιάς που διώκεται οικονομικά, αλλά και πολιτικά στην περιοχή που είναι θερμή περιοχή, αλλά κι από την άλλη μεριά θα σας πει αύριο η ηγεσία της Τουρκίας δεχθήκατε όλες αυτές τις εξαιρέσεις. Συγκυριαρχία λοιπόν στο Αιγαίο…».

Στην αρχή της ομιλίας της η κ. Παπαρήγα είπε ότι δυσκολεύτηκε να πιστέψει πως θα ακουγόταν τόσο ακραίες και δηλητηριώδεις αντιλήψεις με αφορμή την συζήτηση για το μεταναστευτικό. Απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό είπε πως μίλησε σαν ένα ουδέτερο στέλεχος ενός διεθνούς παρατηρητηρίου.

Κάλεσε την κυβέρνηση να απαλείψει το σημείο του νομοσχεδίου κατά το οποίο ζητείται «πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης από δύο έγκριτους πολίτες για τους μετανάστες» και εξιστόρησε μια προσωπική της εμπειρία επί δικτατορίας, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν το συνδέει και δεν το ταυτίζει «αλλά θυμίζει ότι χειρότερο». Επίσης διαφώνησε με την διατήρηση του όρου «παράνομοι» και «νόμιμοι» και ζήτησε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για την απόκτηση ιθαγένειας (στα 18 να μπορούν να ζητούν την ιθαγένεια οι μετανάστες) και να εξεταστεί το θέμα της διπλής ιθαγένειας. Με το νομοσχέδιο αυτό όπως είπε η κυρία Παπαρήγα, δήλωσε ακόμη την έκπληξή της για κείνα που είπε ο κ. Σαμαράς, «ούτε λίγο ούτε πολύ να αποποιηθούν τον πολιτισμό τους οι μετανάστες» και την σφοδρή διαφωνία της με την «άκρως επικίνδυνη δηλητηριώδη πολιτική του ΛΑΟΣ».

Με αιχμή τα οικονομικά μέτρα και το αγροτικό η κυρία Παπαρήγα είπε πως οι εργάτες και οι αγρότες θα συνεχίσουν τις μορφές πάλης και θα είναι πιο οδυνηρές για την κυρίαρχη πολιτική. Είπε πως στις και 10 του μήνα θα γίνει η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων.

Γ. Παπανδρέου: «Ελληνας και γεννιέσαι, και γίνεσαι».

Ένας μετανάστης χωρίς νόμιμα χαρτιά δεν θα μπορεί να πάρει ιθαγένεια, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική, μετά από αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το προωθούμενο νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες καθώς για το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, τόνισε πως ένα τέτοιο ζήτημα «δεν νοείται να γίνεται αντικείμενο σκόπιμης παραπληροφόρησης». Επιπλέον, έκανε λόγο για φαντάσματα επερχόμενης αλλοίωσης του έθνους.

Διαβεβαίωσε μάλιστα πως με το νομοσχέδιο ενδυναμώνει την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης. Εξηγώντας τη σημασία του νομοσχεδίου, επισήμανε πως η άρνηση στην ομαλή και πλήρη ένταξη των μεταναστών οδηγεί στην απομόνωση και η αδιαφορία στην γκετοποίηση.

«Δίνουμε προοπτική στους μετανάστες που ζουν μακροχρόνια στη χώρα … το νομοσχέδιο μας δίνει την ευκαιρία να σχεδιάσουμε ένα μέλλον ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής».

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε πως το κυβερνών κόμμα με το νομοσχέδιο βάζει τέλος στην αδιαφάνεια στην απονομή ιθαγένειας, η οποία όπως σημείωσε είχε καταλήξει να είναι ρουσφετολογικό προνόμιο.

Αναφερόμενος στην απονομή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για ατολμία. Ο Πρωθυπουργός έκανε επίσης ειδική αναφορά στη φράση του πατέρα του και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», η οποία, όπως επεσήμανε, παραποιείται.

«Η Ελλάδα ανήκει όντως στους Έλληνες», τόνισε και πρόσθεσε: «Ποιοι δικαιούνται όμως να είναι Έλληνες;…Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι».

Βολές κατά ΝΔ.

«Μας κατηγορείτε ότι ήμασταν χαλαροί. Χαλαρότητα είχατε εσείς, ανομία είχατε εσείς, αυθαιρεσία είχατε εσείς», τόνισε ο Πρωθυπουργός απαντώντας κατά τη δευτερολογία του στις αιτιάσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

«Ναι στην ομαλότητα, ναι στα σοβαρά κριτήρια…Εμείς μιλάμε για ευνομία…Δεν την εφαρμόζατε ποτέ και πουθενά, σε κανένα τομέα της δημόσιας διοίκησης…Γι’ αυτό έχει γίνει η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. Κατηγόρησε ακόμη τη ΝΔ ότι ξέχασε τη διμερή συμφωνία με την Τουρκία για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών. Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΛΑΟΣ για δημοψήφισμα ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ και το 2007 και το 2009 εξέθεσε τις προτάσεις του για το θέμα της ιθαγένειας…Είμαστε και δεσμευμένοι και συνεπείς στις προεκλογικές αποφάσεις μας αλλά και στις αποφάσεις της πλειοψηφίας που μας έδωσε ο λαός».

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει τρεις κυρίως πτυχές, την ενδυνάμωση της προστασίας των συνόρων μας, σοβαρές και ελέγξιμες διαδικασίες για το θέμα της ιθαγένειας και προσπάθειες μέσω ΕΕ ώστε να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πολιτική».

ΠΗΓΕΣ: ΤΟ ΒΗΜΑ & ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s