ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

Για να δούμε τι κάνουν και οι άλλοι…


Στις 23/11/2009 ο κ. ΥΕΘΑ, είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Hervé Morin. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ακολούθησαν, μεταξύ των άλλων, για το θέμα των Ε/Π δήλωσε:

«Ως προς τα ελικόπτερα, συζητήσαμε πράγματι για όλα τα θέματα και καταλήξαμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να μας δώσουν λύσεις, οι οποίες είναι αμοιβαία επωφελείς.»

Ξεκινώντας από αυτή τη ”μικρή” είδηση και στη συνέχεια όσων γράψαμε στις 27 Ιανουαρίου του 2010, στο σημείωμά μας ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟΣΟ; που μπορεί και να γράφαμε, ότι μας κατέβαζε η γκλάβα μας (για κάτι φήμες περί ενδιαμέσου λύσεως και κάτι τέτοια…..), λέω σήμερα να συνεχίσουμε και να κλείσουμε αυτό το θέμα, με μια ανασκόπηση του τι έχουν κάνει οι άλλοι πελάτες της ΝΗΙ, που έχουν παραγγείλει και αυτοί Ε/Π ΝΗ-90.

Την ανασκόπηση δεν τη κάνουμε, για να δικαιολογήσουμε κανέναν, αλλά απλά για να δούμε τι έχουν κάνει οι άλλοι…

Στο σημείωμά μας (27/1/2010), είχαμε καταλήξει ότι – για πολλούς και διάφορους λόγους, μια που έχουμε και άλλες, το ίδιο σοβαρές, δουλειές να κάνουμε – αντί να πηγαίνει το μυαλουδάκι μας σε ιντεριμικές λύσεις που σίγουρα θα γυρίσουν μπούμεργκακ, πάλι σε μας, το λιγότερο κακό, είναι να τα πάρουμε, αντί να φορτωθούμε τα μεταχειρισμένα της L’ALAT…

Ε, για να μη λένε κάποιοι, ”άμοιροι” ότι το παίζουμε ”παπαγαλάκια” (το κακό τους το φλάρο, αλλά προσπαθούμε να κρατήσουμε και το επίπεδό μας), σήμερα μαζέψαμε, ένα σωρό πληροφορίες, που δείχνουν ότι ίσως μόνο εμείς είμαστε οι μακάκες στην υπόθεση, έτσι και εκεί που τη φτάσαμε…

Άσε δε που τα παράπλευρα της σύμβασης, έχουν ολοκληρωθεί, όπως (από το 2006) η μονάδα αεροκατασκευών με σύνθετα υλικά της ΕΑΒ στην Τανάγρα…….., αλλά και τα του 2008

Στις σελίδες που θα ακολουθήσουν, βρήκαμε από επίσημες πηγές και όχι ”από δημοσιογραφικές” , τί έχουν κάνει οι άλλοι πελάτες της ΝΗΙ, για το θέμα των Ε/Π ΝΗ-90.

Το συμπέρασμα;

Άλλοι τα παρέλαβαν, αφού πήραν αποζημίωση για τις καθυστερήσεις, άλλοι τα παρέλαβαν χωρίς αποζημίωση, αλλά ως  ενδιάμεση λύση, πάντως όλοι τα παραλάβανε, με αναθεώρηση των υφιστάμενων συμβάσεων, και δέσμευση της ΝΗΙ, μέχρι το 2011-2012, να τους τα παραδώσει όλα FMC (Full Mission Capable).

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτή την ανασκόπηση του τί έχουν κάνει οι άλλοι…

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ)

Από την επίσημη ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας  ΝΗΙ, μαθαίνουμε ότι:

Έχουν παραγγείλει 80 Ε/Π. Τα πρώτα τρία  Ε/Π τους παραδόθηκαν  στις 13 Δεκεμβρίου 2006. Ο Γερμανικός Στρατός ήταν ο πρώτος πελάτης της ΝΗΙ, που παρέλαβε Ε/Π ΝΗ-90. Από τα Ε/Π αυτά, τα δύο με call sign TGEA02 και TGEA03, χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των πληρωμάτων στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού, στο Bückeburg, ενώ το τρίτο με call sign TGEA05, χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού.

Από το πολύ ενημερωμένο περιοδικό SPIEGEL, στις 08/04/2009, μαθαίνουμε ότι:

Η Γερμανική Α.Σ, πρόκειται να παραλάβει άλλα 8 ΝΗ-90, από τα οποία όμως μόνο το 26% πληρούν όλες τις προδιαγραφές. Λόγω αυτής της εκκρεμότητας, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά.

Από το πολύ καλά ενημερωμένο FLIGHTGLOBAL, στις  15/06/09 κατά τη διάρκεια του PARIS AIR SHOW, μαθαίνουμε ότι:

Η Γερμανία (και η Ιταλία), οι πρώτοι πελάτες της ΝΗΙ, θα παραλάβουν ακόμη 4 Ε/Π,(η Ιταλία 7 Ε/Π) στην κατάσταση  ΄΄ΑΡΧΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ Ε/Π΄΄, μέσα στο 2009 και τα ΄΄ΠΛΗΡΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ Ε/Π΄΄ μέσα στο δεύτερο μισό του 2010.

Στα 2006-2007, η Γερμανία, είχε δεχθεί τη πρόταση της ΝΗΙ, για τη λύση  initial operational capability [IOC] και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία του να φέρει τα Ε/Π στη κατάσταση IOC+, μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του πιστοποιητικού τύπου, για το Ε/Π.

Η γερμανική διαμόρφωση του Ε/Π στη κατάσταση IOC+, δίνει τη δυνατότητα στο Ε/Π, να επιχειρεί σε συνθήκες θερμοκρασίας εξωτερικού περιβάλλοντος ISA +35°C (95°F), διαθέτει πλήρως λειτουργικό σύστημα de-icing και πλήρη λειτουργική πίσω ράμπα.

Η ιταλική διαμόρφωση, έχει  επιπλέον πιστοποιηθεί για τη τοποθέτηση πολυβόλων (Oto Melara pintle-mounted 7.62mm Dillon M-134D gatling guns), στις πλευρικές θύρες.

Μέσα από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της ΝΗΙ με τους πελάτες της, για να επιτευχθεί η πλήρης επιχειρησιακή διαμόρφωση (FOC), συμφωνήθηκε η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ  (IOC+Enhanced), με την οποία ο πελάτης παραλαμβάνει τα Ε/Π, εκπαιδεύει το προσωπικό του και δίνει έτσι το χρόνο στην εταιρεία να καλύψει τα όποια κενά υπάρχουν από τις προδιαγραφές του ισχύοντος συμβολαίου.

Η ενδιάμεση λύση IOC+Enhanced, περιλαμβάνει επίσης, τη θωράκιση του Ε/Π, τη χειροκίνητη λειτουργία των chaffs and flares.

ΙΤΑΛΙΑ (ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ)

Πάλι, από το πολύ καλά ενημερωμένο FLIGHTGLOBAL, στις 13/11/09,  μαθαίνουμε ότι:

Το Ιταλικό Ναυτικό, ακολούθησε τις πρακτικές των άλλων πελατών της ΝΗΙ και δέχθηκε τη παραλαβή των Ε/Π, όπως και ο Γερμανικός Στρατός, δηλαδή τη παραλαβή των Ε/Π, με όχι πλήρεις προδιαγραφές (meaningful operational configuration), για την είσοδο του τύπου στο ιταλικό ναυτικό και την εκπαίδευση του προσωπικού του και την ανάληψη της υποχρέωσης από την ΝΗΙ, να το φέρει σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση στο τέλος του 2011.

ΔΑΝΙΑ (ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ)

Από το πολύ καλά ενημερωμένο DEFENSE PROFESIONALS, στις  5/1/2010, μαθαίνουμε ότι :

…και το πολεμικό ναυτικό της Δανίας, ακολούθησε τη λύση της Γερμανίας και της Ιταλίας. Έτσι παρέλαβε το πρώτο του ΝΗ-90 σε ναυτική έκδοση (NNLN03), στις 23/12/2009, από μια συνολική παραγγελία 12 Ε/Π, χωρίς να πληροί τους όρους για πλήρη επιχειρησιακή χρησιμοποίηση. Το Ε/Π βρίσκεται στην διαμόρφωση Meaningful Operational Capable (MOC), και μπορεί να χρησιμοπιηθεί για εκπαίδευση και για εκτέλεση των βασικών αποστολών επιτήρησης των ακτογραμμών της χώρας.

ΦΙΛΑΝΔΙΑ

Για τα Ε/Π της Φιλανδίας – αν θυμάστε – είχαμε γράψει πίσω στις 15/12/2007, στο ποστ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΑΝΔΙΚΑ ΝΗ-90 .

Σήμερα, από την Φιλανδική εφημερίδα  HELSINGIN SANOMAT στις 15/12/2006 μαθαίνουμε ότι :

οι Φιλανδικές ένοπλες δυνάμεις θα πάρουν από την εταιρεία ΝΗΙ, το ποσό των 16 εκατ. Ευρώ, ως αποζημίωση της κατά 2,5 χρόνια καθυστέρησης του προγράμματος.

Αξίζει επίσης να παραθέσουμε εδώ και τα συμπεράσματα από το πόρισμα μιας έρευνας που έκανε το Φιλανδικό υπουργείο, για το θέμα της καθυστέρησης των παραδόσεων, όπως το βρήκαμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Φιλανδικού ΥΕΘΑ :

Η καθυστέρηση των παραδόσεων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η εταιρεία ΝΗΙ, είναι μια νέα εταιρεία, είχε θέσει πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα παραδόσεων.

Η Φιλανδία, σε ότι αφορά τις πιστοποιήσεις, σύμφωνα με το υφιστάμενο συμβόλαιο, είναι πλήρως εξαρτημένη από τις διαδικασίες που εφαρμόζει η ΝΑΗΕΜΑ και αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν ήταν δυνατό από της φιλανδικής πλευράς να επιταχυνθεί το πρόγραμμα παραδόσεων.

Το υφιστάμενο συμβόλαιο, σύμφωνα με ότι προβλέπεται στο σχετικό νόμο και η αποζημίωση που πήρε το Φιλανδικό κράτος εκτιμάται ότι αντισταθμίζει τη καθυστέρηση.

Για όσους από μας θέλουν να διαβάσουν όλο το πόρισμα, μπορούν να το κατεβάσουν (είναι βέβαια στα αγγλικά), σε μορφή pdf εδώ

Η Φιλανδική εταιρεία Patria, θα συναρμολογήσει τα 18 από τα 20 Ε/Π που αγόρασε η χώρα. Finnish Defense Forces. Photo: CHRISTIAN WESTERBACK / HS

http://armyaviation.wordpress.com/

Σχολιάστε