ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΕ/Π ΑΗ-64 D APACHE LONGBOW


Με την ευκαιρία της επικείμενης επίσημης τελετής ένταξης των 12 νέων ΕΕ/Π  ΑΗ-64 D  APACHE LONGBOW, σκεφτήκαμε να κάνουμε μια μικρή αναδρομή…

Για να γυρίσουμε τώρα τη σελίδα…

Από την επίσημη ιστοσελίδα του ΥΕΘΑ, διαβάζουμε την απάντηση που δόθηκε στις 6-Μαρ 2009, στην ερώτηση Βουλευτού που είχε υποβληθεί στις 10/2/2009:

Στις 28 Αυγούστου 2003 υπεγράφη μεταξύ του ΥΠ.ΕΘ.Α/ΓΓΟΣΑΕ/ΓΔΑΕ και της εταιρείας McDonnell Douglas Helicopter η Σύμβαση 035Α/03, μέσω της οποίας υλοποιείται κυρίως η προμήθεια δώδεκα (12) επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64D APACHE. Το κόστος προμήθειας ανερχόταν στο ποσό των $600.000.000 δολαρίων Η.Π.Α περίπου, στο οποίο προστέθηκε ποσό $70.000.000 δολαρίων ΗΠΑ ως χρηματοοικονομικό κόστος (SWAP). Η σύμβαση ενεργοποιήθηκε την 1η  Οκτωβρίου 2003. Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, η παράδοση των ανταλλακτικών προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2006, του 1ου ελικοπτέρου το Μάρτιο του 2007 και των υπολοίπων το Μάιο του 2007. Τα ελικόπτερα έφτασαν στην Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα 24 Φεβρουαρίου 2007 – 4 Μαΐου 2007.

Στην αρχική σύμβαση κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν 4 τροποποιήσεις με τις ανάλογες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Ας σημειωθεί ότι η 4η τροποποίηση της σύμβασης προμήθειας, υπογράφηκε στις 20 Μαρτίου 2009 και η οποία εκκρεμούσε από το Νοέμβριο του 2006. Η υπογραφή της 4ης τροποποίησης, σήμανε και τη δρομολόγηση της παραλαβής των 12 επιθετικών ελικοπτέρων.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ DELTA’S

Από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας Boeing διαβάζουμε-μεταφράζουμε:

ΣΥΝΟΨΗ.

Το Ε/Π AH-64D Apache Longbow, είναι ένα ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων και αποτελεί την επόμενη γενιά του Ε/Π AH-64A Apache. Όταν το Ε/Π φέρει το ραντάρ ελέγχου πυρός, τότε το χαρακτηριστικό του είναι AH-64D Apache Longbow, ενώ όταν δεν το φέρει, το χαρακτηριστικό του είναι AH-64D Apache. (σημείωση Army Aviator: Όλα τα Ε/Π AH-64D Apache, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν το ραντάρ ελέγχου πυρός). Ε/Π AH-64D Apache και Ε/Π AH-64D Apache Longbow. Τα Ε/Π αυτά, έχουν αποδείξει την αξία τους στα πεδία των επιχειρήσεων. Παρακάτω δίνονται, η κοινή τους ιστορία και τα χαρακτηριστικά τους:

  • Οι δοκιμές ξεκίνησαν, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και οι παραδώσεις για την Αμερικάνικη Αερ. Στρατού και άλλους διεθνείς πελάτες, άρχισαν το 1997.

  • Έχουν επιλεγεί και αγορασθεί, από τις ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Ολλανδία, Σαουδική Αραβία, Δημοκρατία της Σιγκαπούρης,  Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο (με το χαρακτηριστικό ΑΗ Μk1).

  • Η Αεροπορία Στρατού των ΗΠΑ, έχει παραγγείλει περισσότερα από 600 Ε/Π Apache Longbow

  • Έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώνουν τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, πάνω σε δικτυοκεντρικές διασυνδέσεις, αισθητήρες, οπλικά συστήματα, εξελιγμένα συστήματα εκπαίδευσης και συστήματα συντήρησης και υποστήριξης.

Τα επιπλέον του Ε/Π Apache Longbow

Όπως είπαμε παραπάνω το Ε/Π Apache Longbow, είναι ένα Ε/Π ΑΗ-64D που φέρει και  το ραντάρ ελέγχου πυρός Longbow. Με αυτό το ραντάρ, οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Ε/Π αυξάνονται, όπως παρακάτω:

  • Μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές των οπλικών του συστημάτων και αύξηση των δυνατοτήτων για all weather επιχειρήσεις και νυκτερινές επιχειρήσεις.

  • Εντοπισμός σταθερών και κινούμενων στόχων, χωρίς να εντοπίζεται.

  • Κατηγοριοποίηση και καθορισμό προτεραιότητας προσβολής μέχρι 128 στόχων, σε χρόνο λιγότερο από ένα λεπτό.

  • Ενοποιημένοι αισθητήρες, συστήματα επικοινωνιών με δυνατότητα δικτυοκεντρικής διασύνδεσης, για καλλίτερη αντίληψη της επικρατούσας τακτικής κατάστασης, διαχείριση της περιοχής των επιχειρήσεων, σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα ψηφιακής εκπομπής/αποστολής εικόνων και θέσεων των εχθρικών στόχων, στις επίγειες διακλαδικές Διοικήσεις.

http://armyaviation.wordpress.com/

One thought on “ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΕ/Π ΑΗ-64 D APACHE LONGBOW

  1. ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΕ . Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ( ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ Τ… ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΩ ΜΑΣ ).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s