ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δέκα χιλιάδες αξιωματικοί με το στυλό της παραίτησης…παρά πόδας – Π.Μπεγλίτης: «Θα δούμε…»


Δέκα χιλιάδες αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό καθεστώς τους. Φαίνεται ότι αυτοί που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το 2015 δεν θα θιγούν, αλλά αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ας δούμε τι είπε για το θέμα αυτό σήμερα σε συνέντευξή του ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης.

Θ.ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Θέλω να ρωτήσω τι θα γίνει με τους ένστολους. Ακούσαμε τον κ. Χρυσοχοϊδη εχθές να δηλώνει ότι γι’ αυτούς που θα αποχωρήσουν έως το 2015 δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις Ένοπλες Δυνάμεις; 

 Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γνωρίζετε ότι είμαστε σε ένα χώρο εξαιρετικά ευαίσθητο, στο χώρο της άμυνας, στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.  Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και στους χειρισμούς μας και στην όλη μας προετοιμασία. Αυτό κάνουμε με τον κ. Βενιζέλο. Μελετούμε όλα τα πιθανά σενάρια στο ευρύτερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο να εξομαλυνθούν αδικίες και να περάσουμε με έναν ομαλό τρόπο από ανορθολογικές καταστάσεις σε ένα ορθολογικό σύστημα και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν θα αιφνιδιάσουμε. Δεν θα επιβάλλουμε εκ των άνω. Έχουμε ξεκινήσει με τον κ. Βενιζέλο ένα διάλογο με τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Πότε θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης κ. Μπεγλίτη;

 Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το γενικό πλαίσιο του ασφαλιστικού πολύ σύντομα, ίσως και εντός της εβδομάδας. Από κει και πέρα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τις ιδιαιτερότητές του. Ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τις ιδιομορφίες του, άρα οφείλουμε και έχουμε την ευθύνη, αυτές τις ιδιομορφίες να τις δούμε, ώστε να εξομαλύνουμε αρνητικές πλευρές και να ενισχύσουμε άλλες, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, των ένστολων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και τελικά προς όφελος της Εθνικής Άμυνας της χώρας.

 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Θα υπάρξει οροφή για τους ένστολους; Δηλαδή ακούμε για παράδειγμα ότι ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης γενικότερα θα αυξηθεί. Θα υπάρξει οροφή για τους ένστολους, για τις Ένοπλες Δυνάμεις;

 Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γενικά ασφαλώς θα υπάρξει γιατί πρέπει, όπως σας είπα προηγουμένως, ως γενική αρχή να εξομαλύνουμε ανορθολογισμούς του παρελθόντος και βεβαίως να εμπεδώσουμε μια σχέση δικαιοσύνης και στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι εργαζόμενοι με όλες τις ιδιομορφίες τους, χωρίς να είναι  ένας στεγανοποιημένος χώρος.

 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Μάλιστα. Θα μπει τέλος κ. Υπουργέ στο καθεστώς των 48χρόνων συνταξιούχων αξιωματικών; Θα μπει τέλος σ’ αυτό το καθεστώς;

 Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εκεί αναφερόμουν προηγουμένως. Ότι δεν είμαστε ένας στεγανοποιημένος χώρος που να μην έχει συνείδηση των ευρύτερων κοινωνικών προβλημάτων ή να μην αντιλαμβάνεται ότι στη σημερινή εποχή της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, δεν μπορούν να υπάρχουν προνομιακές προσεγγίσεις στους επιμέρους χώρους των εργαζομένων. Αυτό είναι μία γενική κυβερνητική πολιτική αρχή και ο καθένας βεβαίως από την άλλη πλευρά, ως πολιτική ηγεσία, καλείται να την εφαρμόσει λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες στο χώρο ευθύνης του. Συγκεκριμένα εμείς, στο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Τώρα, κ. Υπουργέ, διαβάζω ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζικών παραιτήσεων και θα ήταν καταστροφικό αυτό για τα Ταμεία. Περίπου 6.000 στρατιωτικοί συμπληρώνουν δικαιώματα πλήρους συνταξιοδότησης και άλλοι 4.000 μειωμένης. Αντιλαμβάνεστε, εάν δεν αποσαφηνιστεί το καθεστώς, εάν όλοι αυτοί οι άνθρωποι οδηγηθούν στην έξοδο τι πρόκειται να συμβεί.

 Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά και έχουμε συνείδηση του προβλήματος, με τον κ. Βενιζέλο. Γι’ αυτό επιχειρούμε με τον πιο διαφανή και δίκαιο τρόπο να βρούμε λύσεις, σε σωρευμένα προβλήματα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

                        Δεν πιστεύω, κι αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους ένστολους αξιωματικούς, ότι πρέπει εσπευσμένα, κατά τρόπο πανικόβλητο, να δηλώσουν τις παραιτήσεις τους και να φύγουν όσοι έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

                         Όμως έχει  ευθύνη  η πολιτική ηγεσία να προστατεύσει γενικότερα και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και την ομαλή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους από την πολιτική ηγεσία γιατί έχουμε αναλάβει μια τεράστια ευθύνη, σε ένα χώρο εξαιρετικά ευαίσθητο και σε μια περίοδο μεγάλων προβλημάτων.  

 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Θα βάλετε φρένο στις παραιτήσεις; Πώς θα γίνει αυτό; Θα βάλετε φρένο στις παραιτήσεις; Πώς θα γίνει;

 Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα το ανακοινώσουμε κ. Σιαφάκα. Δεν μπορώ να προλάβω τις αποφάσεις, δεν θα ήταν σωστό αυτό. Μελετούμε όλους τους δυνατούς τρόπους με δίκαιο τρόπο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

2 thoughts on “Δέκα χιλιάδες αξιωματικοί με το στυλό της παραίτησης…παρά πόδας – Π.Μπεγλίτης: «Θα δούμε…»

  1. ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΟΥΤΕ ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟ ΤΟΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ.

  2. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΦΑΓΩΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ, ΑΝ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΠΕΝΗΤΑ ΤΡΙΑ ; ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΔΕΣ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ ΒΕΝΖΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΛΑΝΩΔΙΟΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ (ΟΧΙ ΟΛΟΙ) ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ;ΟΙ ΤΕΛΩΝΕΣ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΜΙΣΘΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 9 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΔΩΔΕΚΑ ΟΠΩΣ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ; ΑΥΤΟΣ ΠΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΤΡΙΑΠΕΝΤΕ ,ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΠΙΤΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕΔΙΠΛΑΣΙΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ . ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΕΞΗΝΤΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ . ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑ .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s