ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

Πρώτοι στα όπλα, τελευταίοι στην έρευνα.


Η πολλά υποσχόμενη κατώτατη εθνική σύνταξη, ένας μισθός της γενιάς των «700» ευρώ, τα ετήσια τροφεία ενός νηπιαγωγείου ή κάτι περισσότερο από το «διάσημο» κατά κεφαλήν κόστος των φαρμάκων: 550 ευρώ. Αυτό το ποσό, δηλαδή 551 ευρώ, αναλογούσε σε κάθε Ελληνα το 2008 για την άμυνα, σύμφωνα με ειδική έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αμυνας (ΕDΑ).

Οπως επισημαίνεται, η χώρα μας κατέκτησε την προπερασμένη χρονιά την πρωτιά στις αμυντικές δαπάνες μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς δαπάνησε για τις Ενοπλες Δυνάμεις της το 2,55% του ΑΕΠ, ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη βρισκόταν στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ.

Μάλιστα, όταν το κόστος της άμυνας προσμετρείταιστα έξοδα της γενικής κυβέρνησης, η Ελλάδα ανεβαίνει στη δεύτερη θέση στην ΕΕ, καθώς οι δαπάνες για την άμυνα προσεγγίζουν το 5,67%. Σε επίπεδο απόλυτων αριθμών, το ποσό ξεπέρασε το 2008 τα 6,1 δισ. ευρώ, επίδοση που είναι η έβδομη μεγαλύτερη σε επίπεδο ΕΕ, ενώ σε σύγκριση με το 2007 το κόστος αυξήθηκε κατά 11% (6η μεγαλύτερη άνοδος).

Σύμφωνα με την έρευνα, το 35% των δαπανών της χώρας μας κατευθύνεται προς την αγορά και την ανάπτυξη εξοπλισμού, ενώ για τη μισθοδοσία του προσωπικού δαπανάται το 43%, το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και μία επίδοση που αποδεικνύει τους κακούς μισθούς των ελλήνων στρατιωτικών.

Αυτό όμως που διαφοροποιεί τη χώρα μας από την «Α΄ Εθνική» των πλέον εξοπλισμένων και τεχνολογικά προηγμένων χωρών και παραπέμπει σε πρώην Ανατολικές δημοκρατίες είναι οι δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία (περίπου 170.000 ευρώ), οι οποίες βρίσκονται στον «πάτο» της σχετικής λίστας- κάτω ακόμη και από την Ουγγαρία. Σε επίπεδο στρατιωτικού προσωπικού, η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς δηλώνει 133.775 στρατιωτικούς, και τοποθετείται λίγο πίσω από την πέμπτη Ισπανία (137.800) και αρκετά πιο κάτω από την τέταρτη στην κατάταξη Ιταλία (186.956).

ΠΗΓΗ

3 thoughts on “Πρώτοι στα όπλα, τελευταίοι στην έρευνα.

  1. Καλημέρα Λουκά.
    Ε, αυτό δεν το περίμενα…
    Εμείς είμαστε καταχρεωμένοι και οι δαπάνες μας για άμυνα είναι πρώτες;;;

  2. Καλημέρα Matriga.

    Καλώς μας ξανάρθες.

    Σε αυτό που λες, πρόσεξε…

    Στρίψε το νόμισμα και πες πως έφτασε στο χέρι σου από την αντίθετη όψη. Τι θα είχε συμβεί ή τι μπορεί να συμβεί αν δεν εξοπλίζεται η χώρα;

    Πρόσφατα η τουρκική εφημερίδα «TARAF» έφερε στο φως απόρρητα έγγραφα και βιντεοσκοπημένες συνομιλίες τούρκων στρατηγών που το 2003 σχεδίαζαν πόλεμο με την Ελλάδα ώστε να ανατρέψουν τον Ερντογάν.

    https://nationalpride.wordpress.com/2010/01/20/a%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7/

    Ίσως να ακούγεται τραβηγμένο σαν σενάριο. Ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό μιας και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται ακόμη και σήμερα και μάλιστα με τα στοιχεία να είναι αδιάσειστα.

    Με τόσους εξοπλισμούς που κάνουμε, με την ιδιομορφία εδάφους στον Έβρο, μην γνωρίζοντας οι ίδιοι οι τούρκοι την έκβαση ενός θερμού επεισοδίου ή και πολέμου, ήταν παρόλα αυτά αποφασισμένοι να το κάνουν. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό για μένα. Δηλαδή τι θα έκαναν αν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν χωρίς εξοπλισμούς και σε κατάσταση ετοιμότητας;

    Ολοκληρώνοντας, θέλω να τονίσω πως αυτό που πρέπει να δούνε οι κυβερνήσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα, είναι το γεγονός πως παίζουν μέσα υπερτιμολογήσεις, μίζες, κλπ.

    Δυστυχώς δεν συνορεύουμε με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, αλλά με τη Τουρκία.

    Φιλικά / Λουκάς

  3. Η Ολυμπιακη,ο ΟΣΕ,οι συγκοινωνίες,οι προωρες συντάξεις,οι..οι..μας στοιχίζαν και ακόμα δεν εχουμε τελειώσει,4-5 εξοπλιστικά,αλλά για αυτά κανένας δεν διαμαρτήρεται.Χωρίς άμυνα,δεν θα υπήρχε Ελλάδα,και επομένως..κανένα πρόβλημα. Δημήτρης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s