ΑΛΒΑΝΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Το θέμα των δίγλωσσων σχολείων ετοιμάζονται να ξαναθέσουν τα Τίρανα.


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Θέμα δημιουργίας δίγλωσσων σχολείων ώστε τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών να μπορούν να διδάσκονται τη γλώσσα των γονέων τους, ετοιμάζονται να (ξανα)θέσουν τα Τίρανα ενθαρρυμένα από την ενδοτική πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο στο μεταναστευτικό αλλά και στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας. Η άτονη αντίδραση της Αθήνας στην πρόκληση της γείτονος χώρας να μην προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο κρατών αποθράσυνε την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας.

Τώρα προετοιμάζεται το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο παρά η κατάθεση επίσημου αιτήματος για άνοιγμα είτε αμιγώς αλβανικών σχολείων στην Ελλάδα είτε για την εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας στα παιδιά δεύτερης ή τρίτης γενιάς μεταναστών μετά το τέλος του ωραρίου διδασκαλίας τους στα ελληνικά σχολεία. Δεν είναι πρώτη φορά που τα Τίρανα εγείρουν το ζήτημα αυτό. Τον Αύγουστο του 1999 κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Αλβανία, ο ομόλογός του Παντελί Μάικο το είχε θέσει στην ελληνική πλευρά, για να εισπράξει καταφατική απάντηση από τον κ. Σημίτη, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων της ελληνικής μειονότητας, αφού την ίδια ώρα η αλβανική κυβέρνηση απαγόρευε την επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου στη Χειμάρρα.

Στη συνέχεια και λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών σχεδόν διπλασιάσθηκαν, το θέμα ξεχάσθηκε… Για να το θυμηθεί ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπάμιρ Τόπι σε συναντήσεις που είχε τον Νοέμβριο του 2007 στην Αθήνα με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Σ’ αυτές, ορθά κοφτά ο κ. Τόπι ζήτησε να διδάσκεται η μητρική γλώσσα τους στα Αλβανόπουλα. Στις συναντήσεις αυτές ο ανώτατος άρχοντας της γειτονικής χώρας είχε θέσει και το θέμα της συνταξιοδότησης των Αλβανών εργαζομένων με την αναγνώριση και προσμέτρηση του χρόνου εργασίας (ας πούμε των ενσήμων) που έκαναν στην πατρίδα τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει, αν υπολογίσουμε και την παράμετρο ότι οι Αλβανοί είναι από τις λίγες εθνικότητες που διεκδικούν το μίνιμουμ της ασφαλιστικής κάλυψης για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τους οικείους τους, πως αρκετοί απ’ αυτούς τα επόμενα χρόνια θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Σε περίπτωση μάλιστα που αναγνωρισθεί η προϋπηρεσία τους στην Αλβανία (πανηγύρια που έχουν να κάνουν οι πλαστογράφοι…), τότε το κραχ των ασφαλιστικών Ταμείων είναι δεδομένο.
Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το αλβανικό αίτημα για τα σχολεία τότε θα έχουμε το εντελώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ηδη, υπάρχουν αυξημένα προβλήματα στις σχέσεις Ελλήνων και Αλβανών μαθητών, με τη «βιομηχανία» Αλβανών σημαιοφόρων που προωθούν χρόνια τώρα διάφοροι «προοδευτικοί» εκπαιδευτικοί και κυρίως με την απλοχεριά που διακρίνει τους καθηγητές στη βαθμολόγηση των αλλοδαπών.

Πράγματι, αλλοεθνείς μαθητές, που καλά καλά δεν μπορούν να συντάξουν μια σωστή πρόταση στα ελληνικά, «αμείβονται» πλουσιοπάροχα με βαθμούς που τα Ελληνόπουλα πρέπει να μοχθήσουν πολύ για να τους πάρουν. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ολοένα και περισσότεροι Έλληνες γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, προτιμώντας να περικόψουν άλλες ανάγκες τους, παρά να αφήσουν τα παιδιά τους στο τέλμα της δημόσιας εκπαίδευσης.
Φανταστείτε τι έχει να γίνει σε περίπτωση που τα Αλβανικά θα διδάσκονται έστω και ως πρόσθετα ή προαιρετικά στις ελληνικές σχολικές αίθουσες.

Μύλος κυριολεκτικά!

ΠΗΓΗ

Αναρτώντας το συγκεκριμένο άρθρο θυμήθηκα ένα άλλο που είχα διαβάσει στο ΕΘΝΟΣ στις 08.10.2009. Πιστεύω πως συνδέονται οι δύο αναρτήσεις μεταξύ τους και έχει πραγματικό ενδιαφέρον, να δούμε τι θα διδάσκονται οι Αλβανοί που ζούνε στην Ελλάδα, αν τελικά αποδεχτούμε το αίτημά τους.

Δεχόμαστε κι άλλη πρόκληση.

Επιχειρείται η παραχάραξη και η οικειοποίηση της Ελληνικής ιστορίας της Ηπείρου, ενώ υποβαθμίζεται η παρουσία της Ελληνικής μειονότητας στις πατρογονικές εστίες της.

Απαράδεκτους ισχυρισμούς εναντίον της Ελλάδας και της ελληνικής μειονότητας της Β. Ηπείρου περιλαμβάνει το επίσημο Αλβανικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό που εξέδωσε η Ακαδημία Επιστήμων της Αλβανίας.

Στην εισαγωγή του λεξικού μάλιστα η Αλβανική Ακαδημία επισημαίνει ότι το λεξικό είναι «εθνικού χαρακτήρα», καθώς το «περιεχόμενό του αφορά το Αλβανικό Εθνος και την πατρίδα του».

Στους δύο τόμους του Λεξικού διατυπώνονται οι γνωστοί αλβανικοί ισχυρισμοί, καθώς με… επιστημονικό τρόπο «επιβεβαιώνεται» η διαχρονική αλβανική ταυτότητα της Ηπείρου, της Αρτας, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας, οι οποίες σύμφωνα με την Αλβανική Ακαδημία παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τη χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων. Εμφανίζονται δηλαδή όλες αυτές οι περιοχές ως… κατακτημένες από τον Ελληνικό Στρατό, που έτσι παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.

Μεγάλα αποσπάσματα του λεξικού, αλλά και η φιλοσοφία που το διαπνέει υπηρετούν τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό και καλλιεργούν τις αλυτρωτικές διαθέσεις των «Τσάμηδων», προσφέροντας ιστορικό και πολιτικό… άλλοθι.

Στο λεξικό επιχειρείται η παραχάραξη και η οικειοποίηση της ελληνικής ιστορίας της Ηπείρου, ενώ υποβαθμίζεται η παρουσία της ελληνικής μειονότητας στις περιοχές που αποτελούν τις πατρογονικές εστίες τους.

Στο λεξικό δεν υπάρχει λήμμα για τον εθνικό, δημογραφικό και γεωγραφικό προσδιορισμό της εθνικής ελληνικής μειονότητας.

Αλλά και στις περιπτώσεις που υπάρχει λήμμα, οι αναφορές είναι ιδιαίτερα προβληματικές, όπως π.χ. στην περίπτωση της Δρόπολης, όπου ακόμη και το κομμουνιστικό καθεστώς είχε αποδεχθεί τον μειονοτικό χαρακτήρα της περιοχής. Το λεξικό αναφέρει ότι οι Ελληνες μειονοτικοί κάτοικοί της δεν είναι αυτόχθονες, χωρίς καν να αναφέρει πώς και πότε… εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

«Σε σχέση με το πότε και τις συνθήκες κατά τις οποίες εγκαταστάθηκε ελληνικός πληθυσμός στη Δρόπολη, καθώς και με τον τόπο προέλευσής τους έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις…» αναφέρει χαρακτηριστικά το λεξικό (σελίδα 537). Διατυπώνεται μάλιστα ο ισχυρισμός ότι δύο χωριά η Φραστάνη και η Λιουγκάρη είναι αλβανικά…

Σε άλλα χωριά όπως το Φοινίκι, το Αλίκο, η Δίβρη, το Μεσοπόταμο επιχειρείται να αμφισβητηθεί ο αμιγώς ελληνικός χαρακτήρας τους και υπάρχει απλώς η αναφορά ότι «στην πλειοψηφία ο πληθυσμός ανήκει στην ελληνική μειονότητα».

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής εξαφανίζεται απολύτως η ελληνική ταυτότητα περιοχών κοντά σε περιοχές «Τσάμηδων» όπως είναι η Λιβαδιά αλλά και η ίδια η Χιμάρα. Ακόμη όμως και για τα ελληνικά χωριά προκειμένου να επισημανθεί η υποτιθέμενη αλβανική ταυτότητά τους αναφέρονται συγχρόνως οι ονομασίες που είχαν δώσει οι Αλβανοί μπέηδες στα χωριά επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ή τα αλβανικά ονόματα που είχε δώσει το κομμουνιστικό καθεστώς.

Στο λεξικό εξαφανίζεται ή μειώνεται (με αναφορές ότι «κατάγεται από οικογένεια με γονείς ελληνικής εθνικότητας») η ελληνική ταυτότητα επιφανών προσωπικοτήτων της ελληνικής μειονότητας. Από τη μεταχείριση αυτή δεν ξέφυγε ούτε ο πιο γνωστός στρατευμένος με το κομμουνιστικό σύστημα μειονοτικός συγγραφέας Πάνος Τσούκας.

Μελανή σελίδα στην υπόθεση του λεξικού είναι ότι στην ομάδα των συγγραφέων περιλαμβάνονται και κατ ευφημισμόν μειονοτικοί όπως ο Φίλιππος Λίτσος (θεωρητικός του υποτιθέμενου ελληνικού μεγαλοϊδεατισμού εναντίον της Αλβανίας) και ο Νίκος Ρόγκος.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ / ΕΘΝΟΣ – 08.10.2009

One thought on “Το θέμα των δίγλωσσων σχολείων ετοιμάζονται να ξαναθέσουν τα Τίρανα.

  1. καλα θα μας τρελανουν τα πειναλεα βρωμιαρικα
    τριαθλια σκεπεταρια………….
    μηπως θελουν και καμμια πουτ@@να στα διαλειματα;;
    δεν ειμαστε καλα μεχρι χθες δεν ξεραν τι χρωμα ειχε ο ψωμι και τωρα απαιτουν κιολας.

    ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΛΟΤΑΧΩΣ………

    Οσο για τα αλλα πολυ σωστα λεει ειναι για τους αλβανους και την πατριδα τους,μιας και δεν προκειτε να τα διαβασει αλλος..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s