Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Παπανδρέου: Σημαντική η απόφαση της ευρωζώνης – Σαμαράς: «Πάρτε μέτρα τόνωσης».


Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη στήριξη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα. Για αναξιοπιστία και αναβλητικότητα κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ο Αντώνης Σαμαράς.

«Την βούλησή μας να αλλάξουμε, εκτίμησαν, αξιολόγησαν και διαπίστωσαν οι εταίροι μας. Πείσαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια και χρειάζεται να συνεχίσουμε. Δηλώνω ότι θα τα καταφέρουμε» δήλωσε στην σύντομη εισήγησή του πριν την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στις Βρυξέλλες μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ.

Ερωτηθείς ποιο είναι το αντάλλαγμα έναντι της τριπλής επιτήρησης στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ και της λήψης των απαραίτητων πρόσθετων μέτρων, ο πρωθυπουργός είπε: «το ότι σήμερα μας επιτηρούν είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων ετών και της πλήρους έλλειψης αξιοπιστίας. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Η διαφάνεια για αυτά που κάνουμε και αυτά τα οποία εφαρμόζουμε είναι η καλύτερη απάντηση σε κάθε έναν που μπορεί να αμφιβάλλει ότι έχουμε την βούληση να εφαρμόσουμε αυτά που πρέπει να εφαρμόσουμε, να πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Κληθείς να διευκρινίσει αν τα «συμπληρωματικά μέτρα πέραν του Προγράμματος Σταθερότητος θα επιβληθούν από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, εφόσον δεν τηρήσουμε το πρόγραμμα ή θα ακολουθήσει και άλλο κύμα εντός του Προγράμματος», ο πρωθυπουργός είπε ότι «υπεύθυνοι για τις αποφάσεις είναι η Κομισιόν με το ΕΚΟΦΙΝ και το Eurogroup, οι άλλοι συνεπικουρούν. Δεύτερον το ίδιο το Πρόγραμμα λέει ότι αν στην πορεία δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι εμείς είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τα απαραίτητα και επιπλέον μέτρα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της ΕΕ και της ευρωζώνης για συντονισμένη δράση αν χρειαστεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα, η οποία απόφαση, όπως είπε, αποτελεί ταυτόχρονα και ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές και τους πιθανούς κερδοσκόπους.

«Στο μήνυμα θα ανταποκριθούμε προχωρώντας στις απαραίτητες μεγάλες τομές στην χώρας μας και να είστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι άπαντες γνωρίζουν την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα από τις καταστροφικές επιλογές του παρελθόντος και πρόσθεσε ότι «βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της ανεύθυνης πολιτικής, με την Ελλάδα να μπαίνει στην κρίση και απροστάτευτη και θαλασσοδαρμένη».

«Η ανεύθυνη αυτή πολιτική οδήγησε στην κρίση αξιοπιστίας έναντι των εταίρων μας, αυτή είναι η αλήθεια, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάθε τι για να ανακτηθεί η αξιοπιστία και η ισχύς της Ελλάδας, που είναι και αίτημα, απαίτηση και βούληση του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η βούλησή μας εκφράζεται και μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και στα επιπλέον μέτρα που πήραμε, ενώ θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να πετύχουμε τους στόχους μας που είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010, η είσοδος της χώρας σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με ταυτόχρονη προστασία των πιο αδύναμων» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι στην διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου συζητήθηκαν και οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης μέσω των αξόνων της καινοτομίας, εκπαίδευσης και ψηφιακής κοινωνίας, της απασχόλησης των δεξιοτήτων και της καταπολέμησης της φτώχειας, και της πράσινης ανάπτυξης με ταυτόχρονη βιώσιμη οικονομία.

Η κοινή δήλωση αρχηγών κρατών.

«Όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να έχουν αξιόπιστες εθνικές πολιτικές, ευθυγραμμισμένες με τους συμφωνημένους κανόνες. Έχουν κοινή αίσθηση για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της ζώνης» αναφέρεται στην δήλωση των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ μετά το πέρας του Άτυπου Συμβουλίου Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και την δέσμευσή της να κάνει ό,τι χρειαστεί, περιλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, και της θέσπισης πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι, οι οποίοι τέθηκαν με το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα, με αυστηρό και αποφασιστικό τρόπο, ώστε να μειώσει αποτελεσματικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010» συνεχίζει η δήλωση.

«Καλούμε το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ να υιοθετήσει, κατά την σύνοδό του της 16ης Φεβρουαρίου, τις συστάσεις προς την Ελλάδα, με βάση την πρόταση της Επιτροπής και τα συμπληρωματικά μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα», αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και θα προτείνει τυχόν απαραίτητα πρόσθετα μέτρα, στηριζόμενη στην εμπειρία του ΔΝΤ. Μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο».

«Τα μέλη της ευρωζώνης θα αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, εάν χρειασθεί, για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει αίτημα οικονομικής στήριξης», καταλήγει η δήλωση.

Σαρκοζί: «Έκφραση αλληλεγγύης στην Ελλάδα».

Την καταρχήν συμφωνία των 27 να στηρίξουν την Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας τόνισαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή συμφωνία έκφρασης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η οποία είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών. Ωστόσο, ερωτηθέντες από δημοσιογράφους ποιές θα είναι οι χώρες που θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αν χρειαστεί και με ποιόν τρόπο, τόσο ο Ν. Σαρκοζί όσο και η Α. Μέρκελ αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες και να δώσουν διευκρινίσεις.

Υπογράμμισαν αμφότεροι ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στις αγορές είναι η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. «Στέλνουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές» ανέφεραν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική ενίσχυση.

Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν είναι οι αγορές αυτές που θα επιλέξουν ποιά θα είναι η συνεισφορά της Γερμανίας και της Γαλλίας προς την Ελλάδα, αν χρειαστεί. «Ο ρόλος μας δεν είναι να δημιουργούμε αναταράξεις και να ευνοούμε τους κερδοσκόπους. Έργο μας είναι να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις τη στιγμή που χρειάζεται. Αυτή είναι η απάντηση της ΕΕ. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη και οι αγορές θα την καταλάβουν».

Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα οι 27 συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να μειώσει το έλλειμμά της. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας. Τρίτον, υπάρχει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Συνεχίζοντας ο Ν. Σαρκοζί χαρακτήρισε «θαρραλέα» τα βήματα που έχει κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε λέγοντας: «Η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και την στηρίζουμε. Εμμένουμε σε αυτή την ισχυρή πολιτική δήλωση, η οποία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών».

Mέρκελ: Aναγκαία η εφαρμογή του ΠΣΑ.

Από τη δική της πλευρά, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθερότητας και η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις. «Η καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της», τόνισε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ συμπληρώνοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευτούν το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας.

Ικανοποίηση από Ρομπέι και Μπαρόζο.

Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά το πέρας των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες υπογράμμισαν ότι η σημερινή συμφωνία έχει επί της ουσίας το χαρακτήρα ενός διπλού δρόμου όπου από τη μία πλευρά η Ελλάδα θα δείξει την υπευθυνότητά της λαμβάνοντας ενδεχομένως πρόσθετα μέτρα για τη δημοσιονομική της εξυγίανση και η ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της, ενισχύοντας, ενδεχομένως, οικονομικά την Ελλάδα εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου έγινε σήμερα μια «ειλικρινής συζήτηση» η οποία κατέληξε σε μία «άνετη συμφωνία». Και οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν ότι τα όποια σχέδια οικονομικής ενίσχυσης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων στο επίπεδο των υπουργών οικονομίας της ζώνης του Ευρώ και της ΕΕ και σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη σημερινή συμφωνία.ε αύξηση των εντάσεων στις χρηματο-οικονομικές αγορές», δήλωσε η ίδια πηγή.

Γιούνκερ: Υπάρχει συμφωνία για τα μέσα, εάν χρειαστεί.

Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει σχετικά με τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας σε περίπτωση ανάγκης, δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Θα τελειοποιήσουμε τις συμφωνίες που έχουμε αλλά η επιλογή του μέσου δε θα είναι μία δύσκολη στιγμή», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για την Ελλάδα. Ωστόσο, «δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των μέσων που απαιτούνται», πρόσθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι το σενάριο μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας δε θα πρέπει να εξετάζεται σήμερα.

Ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσε ακόμη ότι οποιαδήποτε ενίσχυση προς την Ελλάδα θα πρέπει να είναι «συντονισμένη», σημειώνοντας ότι αυτό αποκλείει ένα «ευρωπαϊκό μέσο», όπως τα ευρωομόλογα, που εκδίδονται από τις διάφορες χώρες. Αντίθετα, η διμερής βοήθεια από ορισμένες χώρες θα εξετάζονται και θα πρέπει να είναι «συντονισμένες» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Σαμαράς: «Πάρτε μέτρα τόνωσης».

Για αναξιοπιστία και αναβλητικότητα κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ο Αντώνης Σαμαράς. Tον προέτρεψε μάλιστα να πάρει μέτρα για τόνωση της αγοράς.

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε σε δηλώσεις του μετά την συνέντευξη Τύπου του κ. Γιώργου Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τα μέτρα για την οικονομία και την ευρωπαική στήριξη της Ελλάδας.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί θετικό ότι η ευρωπαϊκή στήριξη θωρακίζει τα ελληνικά ομόλογα από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Πέραν τούτου όμως ασκεί κριτική λέγοντας ότι «καλά θα κάνει ο κ. Παπανδρέου να μη βγάζει εκτός ευθυνών, τόσο το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, όσο και τη δική του πρωτοφανή αναβλητικότητα επί τέσσερις μήνες». Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ο καταλληλότερος να μιλάει για «αξιοπιστία» και υπευθυνότητα. «Ήταν ανεύθυνη η «καταστροφική» αντιπολίτευση που άσκησε το κόμμα του. Κι ήταν αναξιόπιστη η προεκλογική του δημαγωγία όταν διακήρυσσε ότι «λεφτά υπάρχουν» κι έταζε στους πάντες τα πάντα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως άσκησε κριτική και για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση λέγοντας ότι αφού καθυστέρησε, τώρα παίρνει μέτρα μόνο για την περιστολή του ελλείμματος και όχι για την τόνωση της αγοράς και δεν δίνει τις απαραίτητες «ανάσες» στήριξης της οικονομίας. Εκτιμά δε ότι χωρίς μέτρα τόνωσης η ύφεση που θα προκύψει θα είναι πολύ βαθιά και τα ελλείμματα δεν θα μειωθούν. «Το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση είναι: Πάρτε μέτρα τόνωσης, τώρα» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι «να κόψουμε τις σπατάλες. Όχι να κόψουμε από τις ζωτικές ανάγκες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση φάνηκε, αρχικά τουλάχιστον, να μην κάνει αυτή τη διάκριση. Να ισοπεδώνει τα πάντα και να κόβει από παντού». Παράλληλα προειδοποίησε ότι «σε μια «Προκρούστεια» περιστολή δαπανών δεν μπορούμε να συναινέσουμε.

Διότι δεν περιστέλλει σπατάλες. Ακρωτηριάζει την Οικονομία και τις ζωτικές λειτουργίες της». Τέλος ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική σε ένα ακόμη σημείο των δηλώσεων του πρωθυπουργού: «Η ευκολία με την οποία ο Πρωθυπουργός – λόγω επιτήρησης – ισχυρίζεται ότι «μας αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας», δημιουργεί βαθύτατο προβληματισμό. Προφανώς, δεν αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα και τις συνέπειες των λόγων του…».

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s