ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

Έντονη δυσαρέσκεια για Μπεγλίτη.


Αποδοκιμάζεται η πρωτοβουλία του να ανοίξει θέμα εξοπλισμών- «Οχι» Βενιζέλου σε Γερμανούς για τα Ναυπηγεία.

Την έντονη δυσφορία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε η πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτη να ανοίξει τον φάκελο των εξοπλιστικών προγραμμάτων την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός συναντιόταν με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

«Ηταν μια αψυχολόγητη κίνηση που εξέπεμψε λάθος μηνύματα» τόνιζαν χθες συνάδελφοί του υπουργοί, σχολιάζοντας τη δήλωσή του με την οποία προανήγγειλε την παραγγελία έξι φρεγατών από τη Γαλλία, ενώ την πρωτοβουλία του αποδοκίμασε χθες και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τονίζοντας από τις Βρυξέλλες ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για εξοπλιστικά και δαπάνες όταν προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προτίθεται προς το παρόν να ανοίξει τον φάκελο των εξοπλιστικών, παρά τις πιεστικές εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει και την κοινή γνώμη.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος επέστρεψε χθες ως ανεπαρκή την πρόταση της κοινοπραξίας Γερμανών και Αράβων για την αγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο κ. Βενιζέλος κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο γραφείο του με τους εκτελεστικούς προέδρους της Τhyssen Κrupp Μarine Systems Χανς-Κριστόφ Ατζποντίεν και της Αbu Dhabi Μar Ισκαντάρ Σάφα για το μέλλον των Ναυπηγείων απέρριψε την πρότασή τους και η γερμανοαραβική πλευρά αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση εντός των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη 45λεπτη συνάντηση, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι η όποια νέα πρόταση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τρεις όρους που η ελληνική πλευρά θεωρεί απαράβατους: Πρώτον, να διασφαλιστεί η προστασία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Δεύτερον, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 1.300 ατόμων που εργάζονται στα Ναυπηγεία. Τρίτον, να διασφαλιστεί η τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας, ιδιαίτερα όσον αφορά το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών FRΕΜΜ. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στη μεγαλύτερη δυνατή ελληνική βιομηχανική συμμετοχή, στη διασφάλιση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας και στη μεταφορά τεχνολογίας. Παράλληλα, θα αρχίσουν να διεξάγονται τεχνικού χαρακτήρα διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της Τhyssen Κrupp Μarine Systems για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων. Το σχέδιο που προωθεί η Τhyssen Κrupp αφορούσε τη μεταβίβαση του 75% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Αbu Dhabi και τη διατήρηση εκ μέρους της του 25%. Ωστόσο η αραβική πλευρά εμφανιζόταν να είχε συμπεριλάβει στην πρόταση λεόντειους και αποικιοκρατικούς όρους, όπως εγγυήσεις ότι όλα τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού θα δοθούν στον Σκαραμαγκά και ενδεχόμενο περικοπής προσωπικού.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιθυμεί ένα διευρυμένο σχήμα για τη ναυπηγική βιομηχανία για την κατασκευή τόσο των γερμανικών υποβρυχίων όσο και των γαλλικών φρεγατών, κάτι που οι Γερμανοί προς το παρόν απορρίπτουν. Οσο πάντως καθυστερεί η λύση, το ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνεται μηνιαίως με περίπου 4,5 εκατ. ευρώ που καταβάλλει για τους μισθούς των 1.300 εργαζομένων.

ΠΗΓΗ

One thought on “Έντονη δυσαρέσκεια για Μπεγλίτη.

  1. ΛΥΠΑΜΕ ΤΗ ΨΕΥΔΗΣ ΝΕΑ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ.1300ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 162ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΑΠΟ4/09-20/2/010ΕΤ.ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΜΕ.ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΕΤΕΡΙΑ-ΕΦΑΓΑΝ-ΤΑΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΜΑΡΚΑΤΟ ΣΤΑΥΡΟ/ΤΟΝ ΚΟΥΛΜΑΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s