ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί / ΡΩΣΙΑ

ΕΛΒΟ: Προσδοκίες για ρωσικό πρόγραμμα αξίας 1,2 δισ. ευρώ


Συμπαραγωγή του ΤΟΜΑ ΒΜΡ 3 – Επέστρεψαν οι Ρώσοι στην ΕΛΒΟ.

Επέστρεψαν οι Ρώσοι στην ΕΛΒΟ ύστερα από παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, διατεθειμένοι αυτή τη φορά να συζητήσουν ουσιαστικά τη συμπαραγωγή του ΤΟΜΑ ΒΜΡ 3, ενώ σχεδιάζεται και αποστολή της ελληνικής βιομηχανίας στο Κurgan, στην περιοχή των Ουραλίων και βορείως του Καζακστάν, όπου βρίσκεται η Kurganmashzavod, η εταιρεία παραγωγής των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Οι προσδοκίες της ΕΛΒΟ από το συγκεκριμένο μεγάλο πρόγραμμα, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αναθερμάνθηκαν, όμως πολλά θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις που θα έχουν στη Μόσχα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, οι οποίοι πρόκειται στο επόμενο διάστημα να επισκεφθούν τη ρωσική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Ν», στις αρχές Φεβρουαρίου, τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ, επισκέφθηκε επί 4 ημέρες πολυμελής ρωσική αντιπροσωπεία, στελεχών της Kurganmashzavod και της Rosoboronexport, της ρωσικής εταιρείας εξαγωγής εξοπλιστικών συστημάτων.

Τα μερίδια.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ρωσική πλευρά έδειξε διάθεση για ουσιαστικές συζητήσεις στα θέματα που αφορούν τη συμπαραγωγή, καθώς, όπως είναι γνωστό, στις πρώτες επαφές με την ΕΛΒΟ, προ διετίας περίπου, οι Ρώσοι προσέφεραν μία «αναιμική» συμμετοχή στο όλο έργο μόλις της τάξης του 2% και μέχρι τώρα απέφευγαν να μπούνε σε συζητήσεις ουσίας.

Η ΕΛΒΟ είχε αντιδράσει και ζητούσε να συμμετάσχει στην παραγωγή του BMΡ 3, με ένα μερίδιο της τάξης του 35%, δηλαδή να αναλάβει τις μηχανουργικές εργασίες, τις εργασίες κατεργασίας και συναρμολόγησης του άρματος, υποστηρίζοντας ότι μόνο με την ουσιαστική της συμμετοχή θα μπορεί να εξασφαλισθεί η τεχνική υποστήριξη των ΤΟΜΑ στα επόμενα χρόνια.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει τεχνογνωσία και δυνατότητες για ουσιαστική συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο ζητάει να πραγματοποιηθεί με όρους πραγματικής συμπαραγωγής.

Στη ΜΕΤΚΑ (MTKr.AT – MTKr.AT)

Η πρόσφατη επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας -η οποία σημειωτέον επισκέφθηκε και τη ΜΕΤΚΑ, προκειμένου να αξιολογήσει τις δυνατότητες της εταιρείας να συμμετάσχει στην κατασκευή του σκάφους και του πύργου του ΤΟΜΑ- οπωσδήποτε ήταν αποτέλεσμα της άσκησης πολιτικής πίεσης, καθώς, όπως και επανειλημμένως δήλωσε ο ΥΕΘΑ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στόχος είναι η διεύρυνση της συμπαραγωγής.

Αλλες συμμετοχές.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έργο θα συμμετάσχει και η Intracom [INRr.AT] Σχετικά άρθρα , στα ηλεκτρονικά του οχήματος, όπως και ορισμένες άλλες μικρότερου μεγέθους εταιρείες.

Τα μέλη της διοίκησης της ΕΛΒΟ εκτιμούν ότι βρίσκονται στην αρχή μίας δύσκολης διαπραγμάτευσης με τη ρωσική πλευρά (τελευταία συνάντηση το καλοκαίρι του 2009 στο υπουργείο), καθώς η ρωσική βιομηχανία επί μακρόν λειτουργούσε με τελείως διαφορετικούς τρόπους -στις διαπραγματεύσεις, παραγωγή και πωλήσεις- από αυτούς που ακολουθούν οι αμυντικές βιομηχανίες της Δύσης.

Ωστόσο, το έργο είναι πολύ σημαντικό για την ΕΛΒΟ, η οποία, λόγω των καθυστερήσεων στα προγράμματα του ΥΕΘΑ, έκλεισε το 2009 με διευρυμένες ζημίες, που υπερέβησαν τις αναμενόμενες, αφού έφτασαν τα 21 εκατ. ευρώ, ενώ και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα «χαμηλά» των 36 εκατ. ευρώ, σε μία βιομηχανία που επί μακρά σειρά ετών είχε τζίρους στην περιοχή και άνω των 100 εκατ. ευρώ.

ΑΝΝΗ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ / ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s