ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Τουρκία

Τουρκία: Σας παραβιάζουμε, αλλά και σεις το ίδιο κάνετε…


Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στους «δύο παλιούς» κινδυνεύει από τον ακήρυχτο πόλεμο, που μαίνεται καθημερινά στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στους «δύο παλιούς εχθρούς», την Ελλάδα και την Τουρκία, κινδυνεύει από τον ακήρυχτο πόλεμο, που μαίνεται καθημερινά στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών, οι παραβάσεις του FIR, αλλά και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, από τουρκικά οπλισμένα μαχητικά, οι συνεχείς δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις στο Αιγαίο, οι παρενοχλήσεις ψαράδων,όλα όσα καταγράφουμε εμείς καθημερινά, είναι για τους Τούρκους «απλώς κάτι που συμβαίνει ακόμη και μεταξύ χωρών που διατηρούν τις καλύτερες των σχέσεων μεταξύ τους».

Ο Τούρκος διπλωμάτης που μιλάει έτσι στη Χουριέτ -υπό την προυπόθεση της ανωνυμίας-, συμπληρώνει ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που παίζουν και οι δύο χώρες, επικίνδυνο μερικές φορές για τη ζωή των πιλότων που εμπλέκονται σε αερομαχίες. Τονίζει μάλιστα ότι ότι  «λίγα χρόνια πριν ένας έλληνας πιλότος σκοτώθηκε στη διάρκεια κλειστής αερομαχίας με τουρκικό μαχητικό»  -αναφερόμενος προφανώς στον Ηλιάκη που σκοτώθηκε, σε ένα κάθε άλλο παρά «τυπικό» περιστατικό, καθώς το τουρκικό μαχητικό ουσιαστικά έπεσε πανω στο ελληνικό αεροσκάφος που προσπαθούσε να το αναγνωρίσει.

Επιπρόσθετα δηλώνει, ότι, οι Έλληνες, καθημερινά σχεδόν παραβιάζουν τουρκικό εθνικό χώρο και για του λόγου το αληθές, παραπέμπει στην επίσημη ιστοσελίδα του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στην οποία καταγράφονται καθημερινά οι ελληνικές προκλήσεις.

Αναφέρει, χαρακτηριστικά, ότι στο διάστημα από 5 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου, (προφανώς του 2010) σημειώθηκαν 32 συμβάντα, όπου μαχητικά της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας παρενόχλησαν τουρκικά μαχητικά.

Σημειώνει ακόμη ότι την ίδια περίοδο, καταγράφηκαν από το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο,  14 περιστατικά στο Αιγαίο, όπου Έλληνες ψαράδες, αλλά και πολεμικά πλοία, παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα.  Ο Τούρκος ανώνυμος διπλωμάτης, τονίζει ότι η Τουρκία, έχει επιλέξει την διπλωματική οδό για να λύνει αυτά τα ζητήματα, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς αυτά είναι «πράγματα που συμβαίνουν». Ωστόσο, εκφράζει και πάλι τλους φόβους του ότι αυτά τα περιστατικά, μπορούν να «παγώσουν», την προσπάθεια σε διπλωματικό επίπεδο που καταβάλλουν οι δύο χώρες για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

ΠΗΓΗ

2 thoughts on “Τουρκία: Σας παραβιάζουμε, αλλά και σεις το ίδιο κάνετε…

  1. Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

  2. Δεν είναι η καλύτερη πολιτική. Εξαιτίας αυτών των αερομαχιών το ελληνικό δμόσιο καταβάλλει τεράστια ποσά κάθε χρόνο, καθώς η αγορά, η πτήση και η συντήρηση των αεροσκαφών απαιτούν τεράστια ποσά. Αλλά με γείτονα την Τουρκία, δε βλέπω να βελτιώνονται τα πράγματα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s