ΕΛΛΑΔΑ

Κι όμως, το «ειδύλλιο» Ο.Α. – Aegean ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο…


Της Αλαξανδρας Kασσιμη

Οι πρώτες συναντήσεις, οι αρχικές προτάσεις και η ανάγκη που επέβαλε την επαναπροσέγγιση Οσοι πιστεύουν ότι το ειδύλλιο μεταξύ της Olympic Air και της Aegean Airlines γεννήθηκε ξαφνικά ένα πρωί, ενδεχομένως δεν γνωρίζουν ότι «η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα» και ασφαλώς δεν γνωρίζουν τους κ. Ανδρ. Βγενόπουλο και Θ. Βασιλάκη. Εξυπνοι επιχειρηματίες, που παρά τον συγκρουσιακό τους χαρακτήρα αφήνουν πάντα μια δίοδο διαφυγής, με πολυεπίπεδη δραστηριότητα και τρόπο σκέψης. Θέλετε αποδείξεις; Οι πληροφορίες της «Κ» θέλουν την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση να έγινε λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί ότι η MIG κερδίζει τον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Τον χειμώνα του 2009! Οι τότε συνομιλίες δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία, αλλά σημασία έχει ότι… έγιναν, με την MIG να προσεγγίζει την Aegeaπροτείνοντάς της μια ιδιότυπη μορφή συνεργασίας. Ουσιαστικά η πρόταση περιελάμβανε την αγορά της Ολυμπιακής (από την MIG) και στη συνέχεια τη διατήρηση των δύο εταιρειών στην αγορά εσωτερικού δικτύου αλλά και τη δημιουργία μιας νέας (αποτέλεσμα συνεργασίας των δύο εταιρειών) που θα αναλάμβανε το δίκτυο εξωτερικού. Κύκλοι της Aegean επιβεβαίωναν τη διεξαγωγή συνομιλιών τις οποίες όμως είχαν χαρακτηρίσει τότε πολύ πρώιμες. Ολοι πάντως συμφωνούσαν ότι η μικρή ελληνική αγορά δεν θα άντεχε σε καμία περίπτωση δύο αεροπορικές εταιρείες αντίστοιχου μεγέθους.

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Η Aegean Airlines εκτελεί πτήσεις σε 17 προορισμούς εσωτερικού και 30 εξωτερικού, η Olympic Air σε 33 προορισμούς εσωτερικού και 17 εξωτερικού, ενώ και οι δύο διεκδικούν στον διαγωνισμό, που είναι σε εξέλιξη, την εκτέλεση επιδοτούμενων δρομολογίων. Ο στόλος της Aegean αποτελείται από 31 αεροσκάφη (συν δύο με wet lease) και της Olympic από 32.

Στη ζωή λοιπόν τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Κι από τον κανόνα δεν εξαιρείται ούτε η χρονική περίοδος που επελέγη για τη συνεργασία των δύο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έχουν καταλήξει ήδη σε συμφωνία κι απλά εκκρεμούν επιμέρους λεπτομέρειες. Το έδαφος είχε προλειανθεί ακόμα και μέσω της μετακίνησης στελεχών από την Aegean στην MIG. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν έναν εξ αυτών να προχώρησε σε αγορά πακέτου μετοχών λίγες ημέρες πριν από την αποχώρησή του από την Aegean.

Η δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και η διεθνής οικονομική κρίση που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την αεροπορική αγορά απλώς οδήγησαν τους δύο άνδρες σε μια κίνηση που όπως επισημαίνουν «υπαγορεύεται από τη λογική».

Η περιορισμένη ζήτηση για αεροπορικά εισιτήρια αλλά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην ελληνική αγορά μετά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής έριξε τις δύο ανταγωνίστριες εταιρείες σε ένα παιχνίδι προσφορών για γερά νεύρα. Λίγες μόλις ώρες πριν από τη συμφωνία της MIG με το Δημόσιο για την εξαγορά της Ολυμπιακής, τον Μάρτιο του 2009, η Aegeaέσπευσε να ανακοινώσει ότι παγώνει την τιμολογιακή της πολιτική έως το 2010 (για την αγορά εσωτερικού). Και λίγους μήνες αργότερα οι δύο εταιρείες «έριχναν» στην αγορά εισιτήρια αξίας 20 ευρώ περίπου για το δίκτυο εσωτερικού και 40 ευρώ για το δίκτυο εξωτερικού. Η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s