Εξοπλισμοί

Ο Πρωθυπουργός αποκλείει εξοπλισμούς, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεχίζει διαπραγματεύσεις


Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου ήταν κατηγορηματικός: «Θα ήταν περίεργο να κάνουμε μια προσπάθεια δημοσιονομικής εξοικονόμησης και, την ίδια στιγμή, να αγοράζουμε οπλικά συστήματα. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.»
Την επομένη, 12 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε: «Από 09 έως 11 Φεβρουαρίου 2010 διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της ΓΔΑΕΕ προγραμματισμένος κύκλος διαπραγματεύσεων για τη ναυπήγηση έξι Φρεγατών Πολλαπλών Αποστολών μέσω Διακρατικής Συμφωνίας με τη Γαλλική Δημοκρατία, μεταξύ της Ελληνικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων και της Γαλλικής Αντιπροσωπείας.»
Προηγήθηκαν «κύκλοι διαπραγματεύσεων» στις 19-21 Ιανουαρίου 2010, 21-23 και 1-3 Δεκεμβρίου 2009. Παράλληλα, στις 15 Δεκεμβρίου το ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε πως στο «…διάστημα 7-11 Δεκ. 2009 πραγματοποιήθηκαν καθημερινές συναντήσεις μεταξύ της αρμόδιας επιτροπής διαπραγματεύσεων της ΓΔΑΕΕ και των παρακάτω εκπροσώπων της Ομοσπονδιακής Κρατικής Ενωτικής Επιχείρησης

(ROSOBORONEXPORT) […] στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια 420 ΤΟΜΑ  ΒΜΡ-3Μ.»
Σε πλήρη διάσταση με την πρωθυπουργική δήλωση, το ΥΠΕΘΑ προωθούσε με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση δύο πολιτικά σκανδαλωδών απευθείας αναθέσεων της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή, το κόστος των οποίων θα προσέγγιζε τα €6 δισεκατομμύρια! Δημοσιευμένες πληροφορίες αναφέρονται σε κόστος €1,7 δισ. για τα ΤΟΜΑ και υψηλότερο των €4 δισ. για τις φρεγάτες, αντί αρχικών προβλέψεων €1,3 δισ. και €2,2 δισ. αντίστοιχα! Για τα δύο αυτά προγράμματα ουδέποτε ζητήθηκαν ανταγωνιστικές προσφορές, οπότε το ελληνικό δημόσιο απλούστατα αγνοεί εάν μπορούν οι αντίστοιχες απαιτήσεις των ενόπλων δυνάμεων να εκπληρωθούν με υψηλότερες επιχειρησιακές επιδόσεις, χαμηλότερο κόστος και/ή μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανική συμμετοχή! Το χειρότερο όμως είναι πως των δύο απευθείας αναθέσεων προηγήθηκε η μεθοδική υποβάθμιση και η φωτογραφική προσαρμογή των επιχειρησιακών απαιτήσεων και τεχνικών προδιαγραφών, οι οποίες αρχικά απέκλειαν τις εκλεκτές υποψηφιότητες της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή!
Το μακρινό έτος 2000 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 4,1%, πραγματικό έλλειμμα 4,1% έναντι ανακοινωμένου 2% και δημόσιο χρέος 104,7% του ΑΕΠ. Στις 29 Μαρτίου 2001 ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε την απόφαση για μετάθεση της απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Η τελική δεσμευτική σύμβαση ήταν ήδη μονογραφημένη, δεν απέμενε παρά η τελετή υπογραφής.

Το 2009 έκλεισε με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -συρρίκνωση- 2% της ελληνικής οικονομίας, έλλειμμα 12,7% και δημόσιο χρέος 112,6% του ΑΕΠ. Στις ασύγκριτα δυσμενέστερες αυτές συνθήκες, η παράταση των διαπραγματεύσεων για τα προγράμματα ΤΟΜΑ και φρεγατών τα οποία δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, αφαιρεί και τα τελευταία ίχνη διεθνούς αξιοπιστίας της Ελλάδας γενικά – και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ειδικότερα. Είναι καιρός να πρυτανεύσουν εναλλακτικές επιλογές χαμηλότερου κόστους και/ή περικοπές ποσοτήτων, πάντα στο πλαίσιο διαφανών διαγωνιστικών διαδικασιών.  πηγη

One thought on “Ο Πρωθυπουργός αποκλείει εξοπλισμούς, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεχίζει διαπραγματεύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s