ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Mακεδονικό: Δεν θα παραδοθούμε ποτέ!


Επιστολή στο αμερικανικό ΥΠΕΞ απο τη Παμμακεδονική ΗΠΑ

1 Φεβρουαρίου 2010
Mr. Mike Posner President of Human Rights
C/o Ms Emily Stanfield Executive Assistant to the President
Human Rights Department
US Department of State
2201 C Street NW
Washington, DC 20520Αγαπητέ κύριε Posner
,

Επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στις αδικίες και στις παραβιάσεις εις βάρος ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας 2.500.000 Ελλήνων της διοικητικής περιφέρειας της Μακεδονίας, οι οποίοι εθνολογικά και γλωσσικά είναι Έλληνες και είναι υπερήφανοι για την Μακεδονική πολιτιστική τους ταυτότητα για χιλιετίες. Το τμήμα αυτό του Ελληνισμού πρόσφατα έγινε επίκεντρο επίθεσης από τους αυτοαποκαλούμενους εθνικά «Μακεδόνες» της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Όντας εθνολογικά Έλληνες από την ελληνική διοικητική περιφέρεια της Μακεδονίας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τις προσπάθειες οικειοποιήσεως της Μακεδονικής πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητάς μας που προέρχονται από ένα νέο ανεξάρτητο κράτος που καταλαμβάνει μόνο ένα μικρό μέρος της αρχαίας γεωγραφικής Μακεδονίας.

Με την παρούσα δηλώνουμε πως η Μακεδονική ταυτότητα πολιτιστικά και ιστορικά ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι μια αυτοαποκαλούμενη «εθνική Μακεδονική» ταυτότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας είναι ψευδεπίγραφη και εξαιρετικά επικίνδυνη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η διεθνής κοινότητα και το διεθνές νομικό σύστημα να επιτρέψει η Αρχή του αυτοπροσδιορισμού να επηρεάσει την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα αυτών που ανήκουν σε άλλο έθνος για χιλιετίες. Η χρήση εθνολογικού όρου ο οποίος πολιτισμικά και ιστορικά ανήκει σε άλλο έθνος για αιώνες δεν πρέπει να επιτραπεί. Στην περίπτωσή μας θα πρέπει να εκληφθεί ως μια προφανής προσπάθεια οικειοποίησης οτιδήποτε Μακεδονικού.

Δεν θα αναφερθούμε στην αρχαία ιστορία (για περισσότερες πληροφορίες για την αρχαία Μακεδονία, αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής ιστορίας, με αναφορά στον ιστορικό αναθεωρητισμό της ΠΓΔΜ ως μέσο δημιουργίας ταυτότητας στο σύγχρονο κόσμο, μπορείτε να δείτε: http://macedonia-evidence.org)αλλά είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι μετά το τέλος της Ρωμαϊκής εποχής, καθώς και για σχεδόν πάνω από 2.000 χρόνια, η Μακεδονία ποτέ δεν ταυτίστηκε με συγκεκριμένα και σταθερά διοικητικά ή γεωγραφικά σύνορα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το όνομα «Μακεδονία» είχε μια γεωγραφική-όχι εθνική ή διοικητική-χροιά. Οι πληθυσμοί ωστόσο που κατοικούσαν στην Μακεδονία κατά το διάστημα αυτό δεν ήταν μια άμορφη μάζα, αλλά υπήρχαν διαφορετικές εθνότητες. Υπήρχαν Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Εβραίοι, Σέρβοι και Αρμένιοι.

Η Οθωμανική απογραφή του 1906 που πραγματοποιήθηκε από τον Himli Πασά στην περιοχή της Μακεδονίας δεν αναφέρει καμιά “Μακεδονική” εθνότητα. Σύμφωνα με την απογραφή υπήρχαν Μουσουλμάνοι (Τούρκοι και Αλβανοί 423.000 (41,71%), Έλληνες 259.000 (27,30%), Βούλγαροι 259.000 (27,30%), Σέρβοι 13.150 (1,39%), άλλοι 73.000 (7,72%).

Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων πολλά κράτη της περιοχής μοίρασαν μεταξύ τους τα Οθωμανικά εδάφη. Δεν υπήρχε “Μακεδονικό” έθνος που δήθεν διαιρέθηκε όπως ισχυρίζονται οι διάφορες οργανώσεις «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ακτιβιστές της FYROM, τόσο προς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μόνο ένα μικρό τμήμα της αρχαίας γεωγραφικής Μακεδονίας βρίσκεται στην ΠΓΔΜ.

Περισσότερο από το ήμισυ της περιοχής, η οποία αντιστοιχεί στην ιστορική Μακεδονία, ανήκει στην Ελλάδα και αποτελεί εδώ και χρόνια μια ξεχωριστή διοικητική περιοχή με το όνομα Μακεδονία. Κατοικείται δε από 2.500.000 κατοίκους οι οποίοι, πολιτιστικά και ιστορικά είναι Μακεδόνες.

Από το 1993 όμως, όταν η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έγινε ανεξάρτητη, η ηγεσία της επιμένει στην αποκλειστική χρήση του ονόματος “Μακεδονία” για το νεοσύστατο κράτος το οποίο αποτελείται κυρίως από Σλάβους και από διάφορες μειονοτικές ομάδες όπως Αλβανούς (30%) , Ρομά, Τούρκους, Βούλγαρους, Έλληνες, Σέρβους και άλλους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποκλειστική χρήση του ονόματος «Μακεδονία», που υιοθετήθηκε από τους Σλάβους της ΠΓΔΜ και η προώθησή τους ως «εθνικά Μακεδόνες» είναι κίνητρο για επεκτατικές αξιώσεις της ΠΓΔΜ και της Διασποράς της. Ισχυρισμοί περί «δικαιώματος αυτό-προσδιορισμού» είναι αδικαιολόγητοι και παραβιάζουν τα ιστορικά και πολιτιστικά δικαιώματα των γνήσιων Μακεδόνων.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ορισμένοι πολιτικοί και διπλωμάτες της ΠΓΔΜ υποστήριξαν αντιφατικές θεωρίες για την προέλευση των κατοίκων της χώρας τους:

Ειδικότερα:

–Ο πρώτος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ είπε: «Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε στην περιοχή τον έκτο αιώνα μ.Χ. Δεν είμαστε απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων.» (Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού, Ημερήσια Αναφορά, 26 Φεβρουαρίου 1992, σελίδα 35). Επίσης ο κύριος Γκλιγκόροφ δήλωσε: «Δεν είμαστε Μακεδόνες, αλλά Σλάβοι. Αυτοί είμαστε! Δεν έχομε καμιά συγγένεια με τον Αλέξανδρο τον Έλληνα και με τη Μακεδονία του… Οι πρόγονοί μας κατέφτασαν εδώ τον πέμπτο και έκτο αιώνα μ.Χ». (Τορόντο Στάρ, 15 Μαρτίου 1992). Έκανε τις ίδιες δηλώσεις το 2009 σε ελληνική εφημερίδα.

–Στις 22 Ιανουαρίου 1999, η Πρέσβης της πΓΔΜ στις ΗΠΑ., κυρία Λιούμπιτσα Ατσέφσκα, σε ομιλία της για την τρέχουσα κατάσταση στα Βαλκάνια , τόνισε: «Δεν απαιτούμε να μας αναγνωρίζουν ως απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της ‘Μακεδονίας’ [ΠΓΔΜ] και ο ύπ’ αριθμόν ένα επενδυτής. Αντί να επιλέξουμε εχθροπραξίες, έχουμε επιλέξει την μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, σε επίπεδο πρεσβευτών υπό την αιγίδα των κυρίων Βανς και Νίμιτζ. Σε απάντηση ερώτησης για τη εθνική προέλευση των κατοίκων της ΠΓΔΜ, η Πρέσβης Ατσέφσκα απάντησε: «Είμαστε Σλάβοι και μιλούμε Σλαβική γλώσσα».

–Στις 24 Φεβρουαρίου 1999, ο Πρέσβης της πΓΔΜ στον Καναδά Γυόρδαν Βεσελίνοφ, σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» της Οτάβας, παραδέχτηκε: «Δεν έχουμε συγγένεια με τους βόρειους Έλληνες οι οποίοι έχουν επιδείξει ηγέτες σαν τον Φίλιππο και τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Είμαστε Σλάβοι και η γλώσσα μας συγγενεύει στενά με τη Βουλγαρική. Υπάρχει κάποια σύγχυση με την ταυτότητα του λαού της πατρίδος μου». Στις 29 Δεκεμβρίου 2001, ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ουτρίνσκι ανέφερε ότι είπε στον Βούλγαρο Υπουργό Εξωτερικών, Σολομών Πάσι ότι ανήκουν «στην ίδια Σλαβική φυλή».

Στις 15 Οκτωβρίου 2008, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών και υποψήφιος για την Προεδρία της ΠΓΔΜ, στις εκλογές του Μαρτίου του 2009 κ. Λιούμπομιρ Φριτσκόφσκι σε συνέντευξή του στην Ελληνική Τηλεόραση ΕΤ3 είπε ότι οι Σλάβοι της ΠΓΔΜ δεν είναι Μακεδόνες, αλλά Σλάβοι, οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν την απορρόφηση από τους Βούλγαρους.

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα ανάλογο με την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα των Μακεδόνων είναι η πολιτιστική ταυτότητα των Βαυαρών της Γερμανίας. Οι Βαυαροί είναι πολιτιστικά Βαυαροί. Εθνολογικά και γλωσσικά όμως είναι Γερμανοί και κανείς στον κόσμο δεν αρνείται την προφανή ταυτότητά τους. Θα μπορούσε ποτέ κανείς να δεχθεί ότι μπορεί ένα κράτος γειτονικό της Γερμανίας, να οικειοποιηθεί την κρατική ονομασία «Δημοκρατία της Βαυαρίας», και να μετονομάσει το λαό του σε «Βαυαρικό έθνος», και να ισχυρίζεται ότι μια μη Γερμανική εθνότητα θα μπορούσε να αποτελέσει Βαυαρική μειονότητα στη Γερμανία; Τέτοια παραδείγματα είναι πολλά σε όλο τον κόσμο: Οι Ουαλλοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετώνοι στη Γαλλία, οι κάτοικοι της Νέας Αγγλίας στις ΗΠΑ, και τόσοι άλλοι.

Οι Μακεδονικές Οργανώσεις τα μέλη των οποίων προέρχονται από τη Μακεδονία, καταγγέλλουν τις ενέργειες σφετερισμού της πολιτιστικής και ιστορικής τους ταυτότητας με τις οποίες η ΠΓΔΜ και η Διασπορά της παραβιάζουν το κληρονομικό δικαίωμά μας να λεγόμαστε Μακεδόνες. Η Μακεδονική πολιτιστική και ιστορική ταυτότητά μας έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κληρονομιάς μας για χιλιετίες. Ως εκ τούτου καταθέτουμε σφοδρά τις αντιρρήσεις μας ότι ένα Σλαβικό έθνος, βόρεια της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα «Μακεδόνας» για τους πολίτες του, έναν όρο που αποτελεί μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αναγνώριση «Μακεδονικής» εθνότητας, χωρίς αμφιβολία, θα γίνει αιτία να οικειοποιηθεί οτιδήποτε Μακεδονικό συμπεριλαμβανομένης ιστορίας, πολιτισμού και ακόμη και γης. Μεταξύ άλλων θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση σ’ ολόκληρη την περιοχή. Ως εκ τούτου έχουμε κάθε ηθικό και νομικό δικαίωμα να αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε από την τεχνητή δημιουργία μιας εθνικής «Μακεδονικής» ταυτότητας στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Ως μέλη των Μακεδονικών Οργανώσεων των οποίων το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού παραβιάστηκε από τις Αρχές της ΠΓΔΜ και άλλους φορείς με στόχο την προώθηση των πολιτικών στόχων τους στην περιοχή μέσω της οικειοποίησης της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητάς μας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τα προφητικά λόγια της Εγκυκλίου του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Edward Stettinius η οποία εστάλη στο διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ στις 26 Δεκεμβρίου 1944: «Η Κυβέρνησή μας θεωρεί κάθε συζήτηση περί Μακεδονικού «Έθνους», Μακεδονικής «Πατρίδας», ή Μακεδονικής «εθνικής συνειδήσεως» ως αδικαιολόγητη δημαγωγία, χωρίς εθνική ή πολιτική υπόσταση, και στην παρούσα επαναφορά της υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδος». Η δήλωση αυτή εξέφραζε την αλήθεια τότε και εξακολουθεί να την εκφράζει και σήμερα.

Σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις καταγγελίες μας αυτές και να προβείτε σ’ όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να παύσει η παραβίαση των πολιτιστικών και ιστορικών δικαιωμάτων μας.

Με εκτίμηση,

Νίνα Γκατζούλη, Πρόεδρος Μαρία Χατζηνάκου, Αντιπρόεδρος Δρ. Αντώνης Παπαδόπουλος, Γραμματέας

Κοινοποίηση: Secretary of State Hillary Clinton

πηγη

10 thoughts on “Mακεδονικό: Δεν θα παραδοθούμε ποτέ!

 1. Καλημερα ο θεος μαζι μας.
  Ο κομπος εφτασε στο χτενι, δεν παει αλλο ,καθε μερα μας ταπηνωνουν και μας ξεφτιλιζουν οι κυριοι που μας κυβερνουν τα τελευταια χρονια ειναι πρακτορες και προδοτες ,το κακο που θα μας βρει ειναι πολυ κοντα ξυπνησται ΕΛΛΗΝΕΣ.

 2. Οι Σκοπιανοί έιναι απόγονοι των Ελληνοσκυθών, ανάμικτοι Έλληνες με Σλάβους. Οι μισοί μπορούν να ενωθούν με εμάς, και οι άλλοι μισοί με τους Αλβανούς, να τελειώνει αυτή η ιστορία.
  Μη φοβάσε Γιώτη φίλε μου. Ηλίθιοι στην ουσία έιναι αυτοί που λές, άνθρωποι που τα αφεντικά τους έχουν σκυλάδικα. Η νύχτα κυβερνάει τον πολιτικό κόσμο, η νύχτα με το εμπόριο λευκής σάρκας και ναρκωτικών, η νύχτα με το σκυλάδικο τραγούδι της σήψης και της παρακμής.

 3. ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ. ΜΟΝΟ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

 4. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
  ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΒΙΑΙΑ ΤΟ 1912 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 5. Eseis oi neoi Tous arxaious Ellines exoute tosa koina osa o xasapofayeas me tis kordeles kai modistra me ta kriaria
  Eiste enas laos xoris tautotita!

 6. Καλά εσείς οι διαχειριστές γιατί τον αφήνετε αυτόν τον ηλίθιο και δεν του σβήνετε τα σχόλια???

 7. Φίλε ανώνυμε,

  «καί εί μ’ όνος ελακτισεν, αντιλακτίσαι τούτον ηξιώσατ’ άν;»

  Στα Νεοελληνικά…

  «Κι αν ένα γαϊδούρι με κλωτσήσει, έχετε την αξίωση να του ανταποδώσω την κλωτσιά;»

  (Σωκράτης)

  Φιλικά / Λουκάς

 8. εχει δικιο ο Λουκας φιλε ανωνυμε.
  ασε να γελασουμε και εμεις λιγο,εξαλλου ισι ποιο χολη βγαζουν τοσο σημαινει οτι τους πειραζει.

  Α και μην ξεχασω φιλτατε juan,τωρα εκει στα σκοπια δεν πρεπει να ανυσηχειτε τοσο γοα εμας τους ελληνες αλλα για τα φιλαρακια σας τους αλβανους που απο οτι μαθαινω εχουν αρχισει και εξοπλιζονται παλι.
  1 μεχρι 3 χρονια ζωης σας δινω, μετα θα σας χορισουμε στα τρια Ελλαδα-Βουλγαρια-κοσοβο ετσι για να γουσταρετε

 9. Μαζί σου Ιουλλιανε , και θα έλεγα πώς αυτή την φορά δεν θα τους στείλουμε όπλα όπως την πρώτη φορά . Ξέχασαν ποιος τους έστειλε τανκς για να αντιμετωπίσουν τους αλβανούς . Με τις μ@@ιες του Fuhrer Gruevski έκαναν λάθος επιλογή !

 10. Σχετικά με το σχόλια του juan και τον αγνωστο που απορεί γιατι οι διαχειριστές δεν του σβήνουνε τα σχόλια.Πρώτα πρώτα,στα τόσα προβλήματα που εχουμε καθημερινά,και λίγο γέλοιο χρειάζεται.Το σχόλιο αυτό υπάρχει περίπτωση να το πάρει κανείς…σοβαρά;Και δεύτερο,μας δείχνει το δρόμο της λύσης του προβλήματος,να καταλάβουμε και τη κουτσουλιά που αφίσαμε ώστε να γίνει και αυτή «βίαια» Ελλήνική.Και σ’αυτό θα συμφωνίσω με τον juan,ωστε μετα να μπορεί να αναφέρεται στη βιαια προσάρτηση ολόκληρης της γεωγραφικής περιοχής της Μακαδονίας,που μάλλον και θα ήταν η καλλίτερη λύση,γιατί πολύ ασχοληθήκαμε με τα καραγκιοζηλίκια και καμώματα του κρατηδίου των Σκοπίων. Δημήτρης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s