ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ / ΡΩΣΙΑ

(Ανανέωση): Οι δηλώσεις Πούτιν – Παπανδρέου μετά την συνάντηση τους.


V. PUTIN: Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι. Τελείωσε η συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, τον κ. Παπανδρέου. Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ανταλλάξαμε απόψεις με τον κ. Πρωθυπουργό, για τη συνεργασία μας στον τομέα της οικονομίας, αλλά και για τα διεθνή θέματα.

Σήμερα, υπογράφηκε ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα για τα έτη 2010-2012. Θέλω να τονίσω ότι, παρότι πατροπαράδοτα οι φιλικές και εποικοδομητικές ελληνορωσικές σχέσεις ακολουθούν μια ανοδική πορεία και τα προηγούμενα χρόνια ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξανόταν πολύ δυναμικά, κατά 45% έως 50% το χρόνο, δυστυχώς πέρσι, ο όγκος του διμερούς εμπορίου έπεσε κατά 40%, λόγω της διεθνούς κρίσης. Και γι’ αυτό, η επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού εδώ, στη Μόσχα, είναι πολύ επίκαιρη, γιατί συζητήσαμε το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια και να αλλάξουμε την κατάσταση.

Αυτός είναι και ο στόχος της Ρωσο-ελληνικής Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία. Σε μερικούς μήνες, θα διεξαχθεί η επόμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, στη Μόσχα. Πιστεύω ότι στο μέλλον πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της βιομηχανίας, στον τεχνολογικό τομέα και να προχωρήσουμε στην ίδρυση κοινών εταιρειών στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών.

Συζητήσαμε βέβαια εκτενέστατα και το θέμα της ενεργειακής μας συνεργασίας – και ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο και πετρέλαιο – με την υλοποίηση μεγάλων σχεδίων, όπως για παράδειγμα ο αγωγός South Stream.

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Συμφωνήσαμε για το πώς και τι ακριβώς θα κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων βεβαίως θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος στην Ευρώπη. Αυτό θα προσελκύσει βέβαια και επιπρόσθετες επενδύσεις, θα ενισχύσει το οικονομικό βάρος της χώρας στην Ευρώπη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι υπήρχε ένα πολύ θερμό κλίμα στις συζητήσεις. Και οι δύο επιθυμούμε την εμβάθυνση της συνεργασίας μας, που έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Είμαστε αξιόπιστοι εταίροι.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πρωθυπουργό και όλους τους Έλληνες συναδέλφους μας, για την πολύ καλή διάθεση, το πολύ καλό κλίμα, αλλά και την εποικοδομητική συζήτηση.

Σας ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Να επιβεβαιώσω αυτό το πολύ θετικό και καλό κλίμα στις συνομιλίες μας, που έχει βεβαίως και μια παράδοση αιώνων, πολιτισμού και κοινών αντιλήψεων, και σε θέματα ευρύτερης πολιτικής.

Μιλήσατε για στρατηγική συνεργασία. Αυτήν ακριβώς θέλουμε και εμείς, και θέλουμε μάλιστα να γίνει ακόμη πιο έμπρακτη και πιο ουσιαστική.

Ήδη, στον τομέα των πολιτικών σχέσεων, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πρόσφατα ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, έχει συμβάλει ιδιαίτερα στη Διαδικασία της Κέρκυρας και στην υιοθέτηση ενός διαλόγου ακριβώς γύρω από την ευρωπαϊκή ασφάλεια, όπου θεωρούμε ότι η Ρωσία είναι αναπόσπαστο μέρος.

Έχουμε στο παρελθόν συνεργαστεί και για τα Βαλκάνια και θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη Ρωσία για την επίμονη, δίκαιη και σταθερή της θέση στο Κυπριακό.

Στρατηγική είναι η συνεργασία, όπως είπατε κ. Πρωθυπουργέ, και στον τομέα της ενέργειας και, μάλιστα, αυτή η οικονομική συνεργασία είναι ιδιαιτέρως σημαντική αυτή την εποχή, που η Ελλάδα περνά μια οικονομική κρίση.

Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το συντομότερο στην υπόθεση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, είναι κοινή η βούληση, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Μπορούμε να προχωρήσουμε τάχιστα, σε συνεργασία πάντα και με τη γείτονα χώρα, τη Βουλγαρία.

Σε ό,τι αφορά τον South Stream, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη νομική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας και να ιδρύσουμε το φορέα που θα διαχειριστεί αυτό το έργο, ο οποίος θα έχει έδρα την Αθήνα.

Η οικονομική μας συνεργασία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως στον τουρισμό, τον οποίο θέλουμε και να διευκολύνουμε και να αναπτύξουμε.

Στο θέμα των μεταφορών, συζητήσαμε την ανάπτυξη μεταφορών και στη Μαύρη Θάλασσα από ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, αλλά δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση και στον αγροτικό τομέα, για την εμπορία αγροτικών ελληνικών προϊόντων προς τη Ρωσία.

Όπως είπε ο κ. Πρωθυπουργός, και στον τομέα του πολιτισμού έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Και είναι χαρά μας που υπογράψαμε σήμερα αυτή τη διμερή συμφωνία στον πολιτιστικό τομέα και στον τομέα της επιστήμης και έρευνας.

Νομίζω ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε και το γεγονός ότι, το 2014, θα είναι μια χρονιά ελληνορωσικής φιλίας. Θα είναι επίσης η χρονιά που θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι, και θα είναι η χρονιά που θα προεδρεύει η Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα αξιοποιήσουμε λοιπόν αυτή την πορεία προς το 2014, για να εμβαθύνουμε τις πολιτιστικές μας κοινές δράσεις, και είναι πολλές οι δυνατότητες. Έχουμε και ένα σημαντικό πληθυσμό ρωσόφωνων στην Ελλάδα, είτε από τη Ρωσία, είτε ποντιακής καταγωγής. Θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αξιοποιώντας την ελληνική τεχνογνωσία, τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και στους τομείς είτε της ασφάλειας, είτε των Μέσων Ενημέρωσης, είτε της ίδιας της οργανωτικής εμπειρίας μας, που είναι στη διάθεση των οργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, θα είναι χαρά μας να συμβάλουμε σε αυτή την κοινή μας παράδοση. Μια παράδοση, που έχει ως βάση την Ολυμπιακή Εκεχειρία, την έννοια και την ιδέα της ειρήνης, που ήταν και η βάση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω πάλι για την πολύ θερμή υποδοχή και φιλοξενία τον Πρωθυπουργό, κ. Πούτιν και, βεβαίως, τον περιμένουμε σύντομα και στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια ερώτηση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Όπως αναφέρατε κ. Πρωθυπουργέ, η Ελλάδα τώρα βιώνει μια δύσκολη περίοδο. Κατά τη γνώμη σας, αυτές οι δυσκολίες μπορούν να επηρεάσουν τους ρυθμούς υλοποίησης του σχεδίου South Stream;

Και άλλη μια ερώτηση, είναι και προς τους δύο Πρωθυπουργούς. Αναφέρατε την πρωτοβουλία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, πώς σας φαίνεται, είναι δυνατόν αυτό να γίνει και το 2014 στο Σότσι;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, να τονίσω ότι η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη φάση – αυτό είναι αλήθεια – στην οικονομική της ζωή. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα βγει πολύ πιο δυνατή από αυτή την κρίση, διότι παρά τις δυσκολίες, θα μας δώσει την ευκαιρία να διορθώσουμε πολλά, τα οποία θεωρούμε ότι χρειάζεται να αλλάξουν. Θα είμαστε λοιπόν μια χώρα και οικονομικά και πολιτικά πολύ πιο δυνατή, βγαίνοντας από αυτή την κρίση.

Μπορώ να σας πω ότι ο Ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να γίνουν αυτές οι αλλαγές που χρειάζονται στην Ελλάδα, και να τις στηρίξει, για να έχουμε μια βιώσιμη οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία.

Η συνεργασία με τη Ρωσία, όπως και στο θέμα του South Stream, έτσι και σε αυτούς τους οικονομικούς τομείς, όχι μόνο δεν θα επιβραδυνθεί λόγω των δυσκολιών, αλλά θα βοηθήσει αυτή η συνεργασία στην ανάταξη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμες οι αποφάσεις που πήραμε εδώ στη Μόσχα, σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή Εκεχειρία, θέλω να τονίσω ότι η νέα γενιά όλης της υφηλίου, πιστεύω ότι θέλει να δει, μέσα από μορφές όπως του αθλητισμού και του πολιτισμού, τη συνάντηση των διαφόρων λαών με ειρηνικό τρόπο, σε μια παγκόσμια κοινωνία, όπου τα προβλήματά μας πια είναι κοινά.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια κοινή μας παράδοση, μια παγκόσμια πια παράδοση, όπου μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τους ίδιους κανόνες και τις ίδιες χαρές.

Θα είναι χαρά μας να δουλέψουμε, η Ελλάδα και το Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που έχει το ιστορικό του κέντρο στην Ολυμπία, μαζί με τους διοργανωτές στο Σότσι, για να αναδείξουμε, με τη διαδρομή της Φλόγας που θα γυρίσει σε πολλές περιοχές της Γης, το μήνυμα της ειρήνης, για τις 2 εβδομάδες που θα είναι η Ολυμπιακή Φλόγα αναμμένη στο Σότσι, εδώ, στη Ρωσία.

V. PUTIN: Πρώτα απ’ όλα, για τα μεγάλα σχέδια ευρωπαϊκής σημασίας, σχέδια κατασκευής δικτύων, και για τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα. Ακριβώς η υλοποίηση τέτοιων μεγάλων σχεδίων, όπως είναι το σχέδιο South Stream, θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι σημερινές δυσκολίες και θα βοηθήσει και την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.

Εκτός από αυτό, το σχέδιο South Stream, δεν είναι ένα διμερές ελληνορωσικό σχέδιο. Είναι μεγάλο, διεθνές, ευρωπαϊκό σχέδιο. Και είναι και ένα σχέδιο, που υλοποιείται με βάση τις αρχές της αγοράς.

Οι μέτοχοι στο σχέδιο είναι οι τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες από τη Ρωσία, από τη Γαλλία και από την Ιταλία. Και αυτές οι εταιρείες θα προσελκύσουν τις απαραίτητες επενδύσεις. Χρήματα για τέτοια σχέδια είναι περιττά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης αυτού του έργου.

Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, τουλάχιστον εκ μέρους δέκα ευρωπαϊκών χωρών, με τις οποίες έχουμε ήδη υπογράψει διακυβερνητικές συμφωνίες.

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας, είναι γνωστές σε μας αυτές οι δυσκολίες, δεν είναι βέβαια κάτι καλό, αλλά ταυτόχρονα, είμαι βέβαιος ότι αυτές τις δυσκολίες θα τις ξεπεράσει η Ελλάδα. Και σήμερα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν και ένα θετικό μήνυμα. Ελπίζω ότι και οι διμερείς μας σχέσεις θα βοηθήσουν και την Ελλάδα και τη Ρωσία να ξεπεράσουν τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την ελληνική πρωτοβουλία για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Όπως είναι γνωστό, η ίδια η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων ήρθε σε μας από την Ελλάδα. Στην Ελλάδα ανήκει και η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Και ο ιδρυτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ο Πιερ Ντε Κουμπερντέν, πρότεινε ένα σύνθημα: «Αθλητισμός, εσύ είσαι ειρήνη».

Βεβαίως, καταλαβαίνουμε ότι στην Αρχαία Ελλάδα, εκεχειρία ίσχυε για εκείνα τα μέρη και εκείνους τους ανθρώπους, που είχαν μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην Αρχαία Ελλάδα, υπήρχε ένα ορισμένο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, να το πω έτσι. Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό ισχύει και για τις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις. Αλλά θα πρέπει να το επιδιώκουμε και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό.

Β. ΠΕΤΟΥΡΗ («ΝΕΤ»): Η ερώτησή μου αφορά και τους δύο Προέδρους, και τον Πρόεδρο Παπανδρέου, και τον Πρόεδρο Πούτιν. Αν συζητήσατε τη διεύρυνση της συμφωνίας διακυβερνητικής συνεργασίας που υπεγράφη στην Αθήνα και σε ποιους τομείς, ενδεχομένως των μεταφορών και του τουρισμού, και σε ποιους άλλους; Και αν συζητήσατε επίσης την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η κρίση βεβαίως δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή, είναι και διεθνής οικονομική κρίση. Και είναι ένα από τα θέματα που και στους G-20 και G-8, όπου συμμετέχει η Ρωσία, συζητιέται. Είναι σημαντικές οι αποφάσεις που θα παρθούν ιδιαίτερα φέτος, που θα συναντηθούν και στο τέλος του έτους στη Σεούλ, όπου θα υπάρξουν αποφάσεις για τις ρυθμίσεις, αλλά και για το πρότυπο της οικονομικής ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει ο πλανήτης μας, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ανισότητες, κλιματικές αλλαγές, αλλά και να δώσουμε ώθηση και στην ανάπτυξη.

Προφανώς, η Ελλάδα έχει τα ιδιαίτερα προβλήματά της και πρώτα ανήκει σε εμάς η ευθύνη να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στη δική μας οικονομία, στη δομή της δικής μας κοινωνίας. Και έχουμε πει ως χώρα ότι εμείς θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Έχουμε ήδη ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για να μειώσουμε το έλλειμμα, το οποίο υπάρχει στους προϋπολογισμούς μας, κατά 4% το 2010, και βεβαίως, μέχρι το 2013, να έχουμε μειώσει στο 3% το έλλειμμά μας.

Παράλληλα όμως, μιλάμε και για ανάπτυξη. Και γι’ αυτό συζητήσαμε και σήμερα με τη Ρωσία, και είναι σημαντικές οι αποφάσεις μας, διότι η συνεργασία μας στον τουρισμό, η συνεργασία μας στις μεταφορές, η συνεργασία μας στον αγροτικό τομέα, ακόμα βεβαίως περισσότερο η συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα, είναι αυτά που μεταξύ άλλων θα δώσουν μια ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση στην Ελλάδα, βεβαίως και στη Ρωσία.

Με αυτή την έννοια, είναι πράγματι στρατηγικής σημασίας η συνεργασία μας. Και θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, τον κ. Πούτιν, γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή και συμπαράσταση.

V. PUTIN: Όπως είναι γνωστό, η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν ξεκίνησε στην Ελλάδα, ούτε στη Ρωσία, ούτε στην Ευρώπη. Μας ήρθε από την άλλη πλευρά του ωκεανού. Από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και εκεί παρατηρούνται τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τώρα και οι υπόλοιπες χώρες, για παράδειγμα η Ελλάδα, ή η Ρωσία. Τεράστιο εξωτερικό χρέος, έλλειμμα προϋπολογισμού.

Αυτοί οι μακροοικονομικοί δείκτες σε εμάς βελτιώνονται συνεχώς. Στην Ευρώπη μπορεί να θεωρείται ένα εξωτερικό χρέος 50-60% του ΑΕΠ ένα «καλό» εθνικό χρέος. Εδώ στη Ρωσία όμως, έχουμε εξωτερικό χρέος 6% του ΑΕΠ. Είναι σχεδόν μηδενικό το χρέος. Και κάναμε σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού πέρυσι. Ελπίζω ότι σε 2-3 χρόνια θα μπορέσουμε να φτάσουμε στα επίπεδα πληθωρισμού που θεωρούνται στην Ελλάδα καλά, 4-5% περίπου.

Η Ρωσία συνεργάζεται με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, είμαστε βέβαια και μέλος του G-8 και του G-20. Τονίζουμε τις θέσεις μας σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των διεθνών οικονομικών θεσμών, κάτι που κάναμε σήμερα και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Και βεβαίως, πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα, να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να αναζητούμε νέες προοπτικές για την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων.

Εδώ έχουμε βέβαια καλές δυνατότητες, έχουμε πράγματα με τα οποία να ασχοληθούμε.

Σας ευχαριστώ.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s