ΕΚΚΛΗΣΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Τουρκία

Θετικό βήμα για επίλυση ζητημάτων της ομογένειας στην Πόλη.


Θέματα της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινουπόλεως εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη νομαρχία της Πόλης, μεταξύ δωδεκαμελούς τουρκικής αντιπροσωπείας των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών και της Νομαρχίας από τη μία πλευρά και εκπροσώπων της ελληνικής κοινότητας από την άλλη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, πρέσβης Βολκάν Μποζκίρ, με δηλώσεις του δεσμεύθηκε πως «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, πλην όμως δεν έχει το μαγικό ραβδί που δίνει λύσεις σε όλα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της ομογένειας, με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου, Παντελής Βίνγκας, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «ειλικρινή και παραγωγική». Από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου και ομογενειακών κύκλων η συνάντηση χαρακτηρίστηκε «ιδιαίτερα σημαντική» και «συμβολική εξέλιξη». Στην ομογενειακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, Μελίτων, ο κοσμήτορας του πολυτεχνείου του Ισίκ, Γιώργος Στεφανόπουλος, ο καθηγητής Αντώνης Παριζιάνος και ο πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής της κοινότητας, Γιώργος Παπαλιάρης.

Ας σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την πρόσφατη έκθεση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στην Ελλάδα και την Τουρκία και ζητεί από τις δύο κυβερνήσεις να αποφεύγουν να αντιμετωπίζουν τα θέματα στη βάση της διακρατικής αμοιβαιότητας, αλλά ως ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, όπως πραγματικά είναι, ζητώντας παράλληλα τα μειονοτικά θέματα να μην υπάγονται στα υπουργεία Εξωτερικών, ωσάν να αφορούν ξένους πολίτες, κάτι άλλωστε που επανειλημμένα έχει ζητήσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης / ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

One thought on “Θετικό βήμα για επίλυση ζητημάτων της ομογένειας στην Πόλη.

  1. Δεν ξέρω πόσο παραγωγική είναι μια συνάντηση με τους εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης δοθείσης της επαμφοτερίζουσας μειονοτικής πολιτικής της τουρκικής πλευράς. Είναι όμως χρήσιμη αρκεί οι ιύνοντες της ομογένειας να ξέρουν τι ζητούν και να κρατούν μικρό καλάθι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s