ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Στη Μόσχα ο πρωθυπουργός. Το πληρες πρόγραμμα.


Συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με τον Πρόεδρο Ντιμίτρι Μετβιέντεφ και τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, σε πρόσκληση του οποίου ανταποκρίθηκε, επισκεπτόμενος τη Μόσχα θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός . Στο επίκεντρο θα τεθούν όλοι οι τομείς της διμερούς συνεργασίας. Στο πλαίσιο, αυτό θα συζητηθούν οικονομικά, εμπορικά, στρατιωτικά και πολιτικά θέματα.

Επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης είναι, στο πρότυπο της πολύ στενής συνεργασίας στα ενεργειακά θέματα, όπως αποδεικνύουν τα projects Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και South Stream, η διμερής συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως, ενδεικτικά, η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά, η προσέλκυση περισσότερων ρώσων τουριστών (η Ελλάδα υποστηρίζει την ταχεία πρόοδο των συζητήσεων για την κατάργηση θεωρήσεων για τους κατόχους ρωσικών διαβατηρίων), ως και η ενίσχυση του διαλόγου, σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο, για θέματα πολυμερούς διπλωματίας και περιφερειακής συνεργασίας, υπό το φως και της επικείμενης ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας του ΟΣΕΠ τον Ιούνιο 2010.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί κρίσιμης σημασίας για τη διμερή συνεργασία τον προγραμματισμό να είναι το 2014 Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα.

Ο προγραμματισμός αυτός συμπίπτει με τη διεξαγωγή, το 2014, των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, και δίνει την ευκαιρία για δραστηριοποίηση ελληνικών εταιριών στις σχετικές προετοιμασίες, αλλά και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, σε συνέχεια των άκρως επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων που ετοίμασε η Αθήνα, το 2004.

Επίσης, θα ανταλλαγούν ευρύτερα απόψεις επί θεμάτων περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Άλλωστε, οι δύο χώρες συμπίπτουν στον τρόπο προσέγγισής τους και αυτό δημιουργεί μια καλή βάση συνεργασίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και διασκέψεων.

Ειδική έμφαση θα δοθεί από ελληνικής πλευράς σε ζητήματα, όπως η ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε. – Ρωσίας και η συνεργασία ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Η Ελλάδα πιστεύει ότι οι χώρες της Δύσης και η Ρωσία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και χρειάζεται μεταξύ τους συνεχής, ειλικρινής διάλογος, ακόμα και στα θέματα που υπάρχει διάσταση απόψεων.

Θα υπάρξει επίσης ενημέρωση για ζητήματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος όπως η πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Στο Κυπριακό, η Μόσχα αποτελεί σταθερό συνομιλητή, καθώς τάσσεται σταθερά υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υφυπουργός αρμόδιος για την ενέργεια Γιάννης Μανιάτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Πολιτική υποστήριξη και όχι οικονομική βοήθεια περιμένουμε από την ΕΕ»

Η Ελλάδα αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική υποστήριξη και όχι οικονομική βοήθεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Ρωσικό Κρατικό Πρακτορείο «Ρία Νόβοστι».

«Η Ελλάδα δεν απευθύνθηκε στη Διεθνή Κοινότητα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική βοήθεια. Η Ελλάδα προτίθεται και είναι ικανή να επιλύσει τα προβλήματά της από μόνη της», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

«Θέλουμε να δούμε και ήδη βλέπουμε σε σημαντικό βαθμό την πολιτική υποστήριξη από πλευράς των ευρωπαϊκών χωρών και την ακλόνητη προσήλωσή τους στην ενότητά μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Άλλωστε τα προβλήματα του ελλείμματος και του χρέους δεν αφορούν μόνο την Αθήνα, συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής τις τελευταίες εβδομάδες αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε πρόκειται για πολύ πιο ευρύ πρόβλημα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η Πορτογαλία, η Ισπανία και ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία».

Ο πρωθυπουργός επίσης επέκρινε τις χρηματαγορές λέγοντας ότι «παρόμοιες δυνάμεις προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από ένα χρόνο και εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να συντονίσουμε την απάντησή μας σε αυτό.

Οι συζητήσεις που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα αντανακλούν ακριβώς αυτή την αρχή», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός είπε ότι τα έργα κατασκευής του μπορούν να ξεκινήσουν μέσα σε έξι μήνες.

«Το θεσμικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για τις επιδράσεις στο περιβάλλον και η συμφωνία για το τράνζιτ μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες και οι κατασκευαστικές εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά από αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλη συνέντευξη του παραχώρησε στο Ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣ, ο κ.Παπανδρέου χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων και στρατηγικού χαρακτήρα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

«Εκφράζω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρώτη μου επίσκεψη στη Μόσχα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και είμαι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες μου εδώ θα επιβεβαιώσουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μας οι οποίες αντανακλούν τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των δύο λαών ανά τους αιώνες» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι σχέσεις της ΕΕ. με τη Ρωσία είναι στρατηγικές και βασίζονται στα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα», είπε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι , «η αλληλεξάρτηση και αλληλοσυμπλήρωση της ΕΕ και της Ρωσίας ειδικά στους τομείς ενέργειας και οικονομίας είναι γεγονός που αναγνωρίζεται ευρέως καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενεργειακών πόρων για την Ένωση».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα ήταν και είναι απολύτως και σταθερά υπέρ της συνεργασίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας «ακόμη και στις δύσκολες περιόδους».

Στηρίζουμε «την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα εκτιμούμε την συνεργασία της Ρωσίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης του Αφγανιστάν.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ «η οποία έδωσε την εναρκτήρια ώθηση για το διάλογο για μία νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας» ο οποίος ξεκίνησε και εξελίσσεται βάσει της λεγόμενης «διαδικασίας της Κέρκυρας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε ότι για την επιτυχία των συνομιλιών η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να προχωρήσουν σε συμβιβασμό.

«Δυστυχώς δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα κατά τις 15μηνες συνομιλίες. Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες αλλά πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή.

Όμως εάν η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για ελιγμούς και συμβιβασμούς, αντίστοιχη με αυτή που επιδεικνύει ο πρόεδρος Χριστόφιας, τότε φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε επιτυχία στις συνομιλίες», ανέφερε ο πρωθυπουργός. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s