Ε.Ε.

Πότε θα έρθει η ευρωπαϊκή βοήθεια


Ούτε στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. Ecofin υπήρξε κάποια ένδειξη, περί της μορφής που θα λάβει εν τοις πράγμασι, η πολιτική στήριξη της χώρας μας όπως αυτή εκφράσθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής των 27 ηγετών της Ένωσης την περασμένη Πέμπτη.

Ως συνέπεια, το χρηματιστήριο έκανε μια «καλή» βουτιά και το spread πήρε την ανηφόρα. Το χειρότερο όμως είναι πως η αναμονή χωρίς κατάληξη, δημιουργεί νέες αβεβαιότητες στο εσωτερικό, αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Στο εσωτερικό οι πολίτες γίνονται καθημερινά όλο και πιο προσεκτικοί σε κάθε τους κίνηση, ενώ τα ερωτήματά τους πληθαίνουν. Όσο για τις διεθνείς αγορές και εκεί η άσκοπη αναμονή αυξάνει τη νευρικότητα και την απογοήτευση των επενδυτών, σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Επειδή όμως δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, δεν εννοούσαν όσα είπαν για την πολιτική στήριξη της Ελλάδας που θα εξειδικευθεί, νομίζουμε ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν ληφθεί, αλλά θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα με την υλοποίησή τους.

Η λογική είναι πως αν βοηθήσεις κάποιον νωρίτερα από ό,τι «πρέπει», ίσως του στερήσεις τη «χαρά» της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δικής του προσπάθειας, να στηρίξει δηλαδή ο ίδιος τον εαυτό του. Η λογική αυτή έχει φυσικά τη σημασία της, αλλά πολλές φορές στην προσπάθεια να κάνουμε τον οργανισμό του ασθενούς να ανταποκριθεί τον… χάνουμε.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης. Επειδή όμως η διαδικασία επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά σταθερότητας θα είναι μακρά, η βοήθεια δεν μπορεί να εξαντλείται σε μία «δόση».

Το πλέον πιθανό είναι ότι η πρώτη δόση βοήθειας θα έρθει όταν οι αγορές θα αρνηθούν ή θα ζητήσουν απαγορευτικά υψηλά spread για την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας.

Τότε θα υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση με στόχο τη ανάταξη της κατάστασης, με όρους όμως που θα γίνουν ακόμα πιο σκληροί από ό,τι γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Βέβαια, πολλά θα παιχτούν και στο μέτωπο των κοινωνικών και πολιτικών αντοχών της χώρας μας. Ιδωμεν…   πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s