ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο νομός Έβρου


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο νομός Έβρου όπου υπερχείλισαν τα νερά του ποταμού, πλημμυρίζοντας 120.000 στρέμματα, ενώ εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο. Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση βρίσκονται οι κοινότητες Πραγγί και Λαγηνά, ενώ συνεργεία της νομαρχίας προσπαθούν να ενισχύσουν τα αναχώματα.

Τραγική είναι η κατάσταση στα Λάβαρα του Δήμου Ορφέα στο Νομό Έβρου, όπου πλημμυρίζουν σπίτια, ενώ τα νερά έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του οικισμού.
Ήδη εκκενώθηκαν πέντε κατοικίες από τις οποίες οι κάτοικοι πήραν και τις οικοσκευές τους. Άλλα δεκαπέντε άτομα έφυγαν από τα σπίτια τους και διαμένουν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Το χωριό Πόρος του Δήμου Φερών εκκενώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Περίπου 20 κατοικίες εκκενώθηκαν στα Λάβαρα.
Η στάθμη των νερών ανεβαίνει και εκτιμάται ότι και άλλοι άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το πρωί έγινε έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου Ορφέα, παρουσία του επάρχου Β. Έβρου και με τη συμμετοχή Πυροσβεστικής – Αστυνομίας – Στρατού και τοπικών Εθελοντικών Οργανώσεων για λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης μίλησε για πρωτοφανή κατάσταση, καθώς οι πλημμύρες δημιουργούνται κυρίως από τοπικά νερά και όχι από τα νερά των φραγμάτων της Βουλγαρίας, που αναμένεται να διοχετευτούν στον Άρδα και τον Έβρο τις επόμενες ώρες, μιας και τα φράγματα της γειτονικής χώρας έχουν ήδη υπερχειλίσει.

Η Νομαρχία Έβρου ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πλημμυρίσει 120.000 στρέμματα, μετά και από υποχώρηση αναχώματος στην περιοχή των Κήπων, από τα οποία, τα 45.000 είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ όλα τα ποτάμια έχουν ξεπεράσει το όριο συναγερμού.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ.  Ζαμπουνίδη για την άρνηση του ΟΣΕ να διαθέσει λεωφορεία για την κάλυψη του δρομολογίου Αλεξανδρούπολη – Δίκαια, καθώς η σιδηροδρομική γραμμή, σε πολλά σημεία έχει πλημμυρίσει. Το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου καλύπτει μόνο 6 δρομολόγια σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Έβρου.

Στη Βουλγαρία υπερχείλισε η μεγάλη λίμνη «Βάγια» στα βόρεια περίχωρα του Μπουργκάς και σημειώθηκε μεγάλη άνοδος της στάθμης του ποταμού Άρδα, τη ροή του οποίου συγκροτούν διαδοχικά τρία μεγάλα φράγματα στην περιοχή από την Κίρτζαλι μέχρι τα σύνορα της Ελλάδας. Οι συνέπειες ειδικά από τον ποταμό Άρδα, επηρεάζουν άμεσα και τη χώρα μας.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς αναμένονται από αύριο νερά από τα φράγματα της Βουλγαρίας τα οποία έχουν υπερχειλίσει και δεν μπορούν να συγκρατήσουν άλλες ποσότητες νερού. Από τις πλημμύρες κινδυνεύουν και οι παραποτάμιοι οικισμοί της Βύσσας, των Καστανεών και του Πραγγίου.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s