ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμάκωση έντασης για τις νήσους Φόκλαντς.


Το 1982 είχε γίνει πόλεμος για τα νησιά Φόκλαντς μεταξύ των Βρετανών και Αργεντινής με την επικράτηση των πρώτων.

BBC, Guardian, AFP

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Μπουένος Aϊρες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να ενισχύσει τους ελέγχους και τους περιορισμούς σε όσα πλοία κατευθύνονται προς τις υπό βρετανική διοίκηση νήσους Φόκλαντς. Την Τρίτη, η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρτσνερ, υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο «όλα τα πλοία που βρίσκονται στα λιμάνια ή στα χωρικά ύδατα της χώρας και επιθυμούν να κατευθυνθούν προς τις νήσους Φόκλαντς, Νότια Τζόρτζια και Νότια Σάντουιτς, οφείλουν να εξασφαλίσουν πρώτα σχετική άδεια από την κυβέρνηση».

Χθες, η αρμόδια επιτροπή της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων στηλίτευσε, διά του προέδρου της, τη στάση της κυρίας Κίρτσνερ και ζήτησε από το Φόρεϊν Οφις να καλέσει τον Αργεντίνο πρέσβη στο Λονδίνο για να του ζητήσει εξηγήσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών απέφευγε ωστόσο να τοποθετηθεί επισήμως, σχολιάζοντας απλώς ότι «οι έλεγχοι της κυβέρνησης της Αργεντινής στα δικά της χωρικά ύδατα είναι εσωτερικό της θέμα». Η Βρετανία διατηρεί υπό την κατοχή της τις νήσους Φόκλαντς, στο νότιο Ατλαντικό, από το 1833. Εν τούτοις, η Αργεντινή θεωρεί τις νήσους «Μαλβίνας», όπως ονομάζονται στα Ισπανικά, εθνικό έδαφος υπό ξένο ζυγό.

Μάλιστα, η προσπάθειά της να τα καταλάβει το 1982, προκάλεσε σύντομο πόλεμο μεταξύ των δύο κρατών, ο οποίος έληξε με την επικράτηση της Βρετανίας, αφού πρώτα είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.000 σχεδόν στρατιώτες. Εκτοτε, η ένταση ουδέποτε κόπασε, με το Μπουένος Αϊρες να κατηγορεί το Λονδίνο ότι αγνοεί τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που καλούν τις δύο πλευρές σε διάλογο επί της κυριαρχίας των νησιών.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αναθέσει σε βρετανική εταιρεία την εξόρυξη πετρελαίου στην υφαλοκρηπίδα των αμφισβητούμενων νησιών. Η άφιξη του ειδικού πλοίου από τη Σκωτία, το οποίο μετέφερε το κατάλληλο γεωτρύπανο αναμενόταν χθες, επιτείνοντας τον εκνευρισμό στο Μπουένος Αϊρες, ενώ η διαδικασία εξόρυξης θα αρχίσει πιθανότατα από φέτος. Ειδικοί στον τομέα εκτιμούν ότι στον βυθό της θάλασσας γύρω από τα Φόκλαντς βρίσκονται περίπου 60 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Αν τα κοιτάσματα αποδειχθούν εμπορικώς εκμεταλλεύσιμα, θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα της επικυριαρχίας στα νησιά θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s