ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Κόβουν» φως, νερό, τηλέφωνο στις Ε.Δ.


Του Ηλια Νταλουμη

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αυτό με τις μεγαλύτερες δαπάνες λόγω εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα όμως, λόγω του αριθμού των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και της αποστολής του, έχει υψηλές λειτουργικές δαπάνες. Και για μεν τους εξοπλισμούς οι περικοπές είναι δραστικές και αρκετά ελεγχόμενες.

Το πρόβλημα είναι με τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Με βάση τα παραπάνω, επιτελείς του ΥΕΘΑ έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο δραστικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί και να δημοσιοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τα βασικά του στοιχεία έχουν ως εξής.

*Αρχίζοντας από τα εύκολα, το σχέδιο προβλέπει μείωση, κατά 15%, των λογαριασμών των οργανισμών κοινής ωφέλειας. Με άλλα λόγια φως, νερό, τηλέφωνο περιορίζονται με κάποιους πολύ απλούς, αλλά άκρως αποτελεσματικούς, τρόπους. Π.χ. με την αλλαγή των λαμπτήρων πυράκτωσης από σύγχρονους χαμηλής κατανάλωσης.

*Ένα μέτρο που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται είναι αυτό του περιορισμού των μεταφορικών μέσων και, συνεπώς, της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων. Εκτός από τη μείωση πολλών επιτελικών αυτοκινήτων, τα γραφεία κίνησης των μονάδων υποχρεώθηκαν σε επανασχεδιασμό των δραστηριοτήτων τους. Επιπλέον σε περιοχές όπου υπάρχουν μονάδες και των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο προγραμματισμός των μέσων κίνησης θα γίνεται από κοινού ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις δρομολογίων. Εδώ ο στόχος είναι οι δαπάνες να μειωθούν κατά 20%.

*Στα έξοδα που αφορούν τις δημόσιες σχέσεις, τα δώρα, τις δεξιώσεις και όλα τα σχετικά, κυριολεκτικά «πέφτει μαχαίρι». Μειώνονται κατά 50%. Πρακτικά μένουν, μόνον αυτά που αφορούν σχέσεις κι επαφές με το εξωτερικό.

*Ένα σημαντικό ποσό θα εξοικονομηθεί από τον περιορισμό των παρελάσεων και τη συμμετοχή τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορες επετειακές εκδηλώσεις. Με αφορμή θρησκευτικές εορτές, επετείους απελευθέρωσης κι ένα σωρό άλλες παρόμοιες αφορμές, κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν δαπάνες μετακίνησης (οδοιπορικά, καύσιμα κλπ) που ως σύνολο ήσαν σημαντικές, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην αμυντική ικανότητα της χώρας.

*Ειδικότερα για τα οδοιπορικά έξοδα του προσωπικού έχει δοθεί εντολή να περικοπούν κατά 50% αυτά που αφορούν τη συμμετοχή σε συσκέψεις για διάφορους λόγους, όπως πχ ο σχεδιασμός και η οργάνωση μιας άσκησης. Στο εξής όλα αυτά θα γίνονται, όπου είναι δυνατόν είτε με τηλεδιασκέψεις ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το αυτό θα γίνεται και για μικρότερης κλίμακας ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπου υπήρχε μετακίνηση προσωπικού.

*Ένας τομέας που εξετάζεται σοβαρά είναι και αυτός των διαφόρων εκδηλώσεων – επιδείξεων, που αποβλέπουν στην προβολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέτοια παραδείγματα είναι η «Ναυτική Εβδομάδα» για το Ναυτικό και ο «Αρχάγγελος» για την Αεροπορία. Οι εκδηλώσεις αυτές αν και αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην προβολή των δύο κλάδων, αποτελούσαν μια πολύ σοβαρή δαπάνη. Την περίοδο αυτή επαναξιολογείται τόσο η σκοπιμότητά τους όσο και ο περιορισμός τους ή ακόμα και η χρησιμοποίηση χορηγών. Αυτός ο θεσμός χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία πριν μερικά χρόνια, προκειμένου να καλυφτεί ένα μέρος των δαπανών της «Ναυτικής Εβδομάδας». Εφόσον επιλεγεί αυτή η μέθοδος είναι πιθανό να απαιτηθούν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις, που είναι σαφώς απλές κι εύκολες.

*Ένα από τα σοβαρότερα θέματα, που μελετάται με ιδιαίτερη προσοχή, είναι και αυτό της εκπαίδευσης του προσωπικού στο εξωτερικό. Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι οι εκπαιδεύσεις σε σχολές, πχ επιτελών, του εξωτερικού, θα περιοριστούν στο ελάχιστο, αν δεν καταργηθούν εντελώς. Αντίθετα φαίνεται πιθανότερο θα παραμείνουν, με κάποιες μειώσεις μόνο, οι εκπαιδεύσεις σε σχολές επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

*Για τις μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, η αρχική σκέψη είναι να περιοριστούν, τουλάχιστον οι τριετούς διάρκειας, κατά 50%. Υπάρχει πρόταση, που εξετάζεται σοβαρά, όπου είναι δυνατό οι σπουδές αυτές να πραγματοποιούνται στο εσωτερικό σε συνεργασία με ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η τάση πάντως είναι οι μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα υγείας να υποστούν τις μικρότερες δυνατές περικοπές.

*Θεωρείται σίγουρο ότι μεγάλες οικονομίες θα προκύψουν από την ενοποίηση των στρατιωτικών λεσχών. Για παράδειγμα σήμερα, μέσα στο κτίριο του ΥΕΘΑ, λειτουργούν τρεις λέσχες, μία για κάθε κλάδο. Με τη σχεδιαζόμενη ενοποίηση θα υπάρξει μείωση του απασχολούμενου προσωπικού. Μείωση των εξόδων για τις προμήθειες τροφίμων κλπ, αφού με την αύξηση των ποσοτήτων θα μπορούν να επιτευχθούν καλύτερες τιμές. Στον ίδιο τομέα εξετάζεται η περίπτωση υπενοικίασης των λεσχών σε ιδιώτες, γεγονός που όχι μόνο θα επιφέρει περιστολή των δαπανών αλλά και θα εξοικονομηθεί προσωπικό.

*Με εξαίρεση τα ακριτικά νησιά, προβλέπεται να υπάρξει μεγάλη περικοπή των αεροπορικών δρομολογίων που εκτελούν τα μεταφορικά αεροσκάφη. Των περικοπών αυτών δεν εξαιρούνται ούτε οι μετακινήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας. Ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί η επίτευξη εκπτώσεων από τις αεροπορικές εταιρείες για τα εισιτήρια του μετακινούμενου με αυτές προσωπικού. Είναι εκπληκτικό αλλά ως σήμερα κάτι τέτοιο δεν υπήρχε!

*Κάτι άλλο που δεν υπήρχε ως σήμερα, και θα αρχίσει να γίνεται, είναι η ενοποίηση των προμηθειών σε τρόφιμα, καύσιμα και λοιπά υλικά καθημερινής χρήσης. Αυτό σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενιαίου λογιστικού συστήματος και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπεται να επιφέρει οικονομίες της τάξης του 15%. Με όλα αυτά και με τον ανά τρίμηνο έλεγχο, στο ΥΕΘΑ θεωρούν ότι ο στόχος της μείωσης του συνόλου των λειτουργικών δαπανών του 2010 κατά 22%, όπως έχει εξαγγελθεί, τελικά θα επιτευχθεί.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s