ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / Σκόπια

Κατηγορεί την Ελλάδα για… αδιαλλαξία ο Γκρουέφσκι.


Το ακούσαμε και αυτό…

ΝΙΚ. Ε. ΣΤΑΥΡΟΥΛΛΑΚΙΣ

Η εκκρεμότητα του ονόματος της πΓΔΜ κυριάρχησε στις επαφές που είχε το τελευταίο διήμερο στα Σκόπια αντιπροσωπεία μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση νου πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-πΓΔΜ.

Στη συνάντηση μετείχαν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκε η πρόοδος της χώρας προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι ευρωβουλευτές Γ. Κουμουτσάκος, Γ. Τούσσας και Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Προκλητική επίθεση.

Στις συναντήσεις, ο κ. Γκρουέφσκι αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημείωσε η χώρα του, σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων για την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές, ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στο θέμα της ονομασίας, και επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Ελλάδος ότι δεν τηρεί εποικοδομητική στάση για την επίλυση του ζητήματος αυτού. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί την υπέρβαση της εκκρεμότητας αυτής, κάτι που θα ήταν προς το συμφέρον της, σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα είναι «αμετακίνητη», στάση η οποία δεν διευκολύνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης και ορθώνει συνεχώς εμπόδια αναφορικά με την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Γκρουέφκσι επιχειρεί σε αυτή τη φάση να περιπλέξει τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, ζητώντας προσχηματικά την ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία διευθέτησης της εκκρεμότητας. Ο Γκρουέφσκι αφού ζήτησε ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε. για το θέμα της ονομασίας πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να ασκήσει πίεση προς την ελληνική πλευρά.

Στις ανυπόστατες κατηγορίες Γκρουέφσκι αντέδρασε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος, αρχικά χαιρέτισε την πρόοδο που σημείωσε η πΓΔΜ στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό, σημείωσε όμως ότι πολλές ενέργειες της κυβέρνησης του κ. Γκρουέφσκι δεν κινούνται στο πλαίσιο της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας.

Η Ελληνική προσέγγιση.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής παρέθεσε επιχειρήματα για τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της πΓΔΜ, (Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας για την επικύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης Ε.Ε.-πΓΔΜ, χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας στην Ε.Ε., κατάργηση των χορηγήσεων εισόδου για τους πολίτες της πΓΔΜ που επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες Σέγκεν), σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεν αξιοποίησε και δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην προσέγγιση αυτή της Ελλάδας.

Ειδικότερα, για την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι για την Ελλάδα, η τελευταία γραπτή πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς (Οκτώβριος 2008), κινούνταν σε θετική κατεύθυνση, όμως τα Σκόπια αρνήθηκαν να τοποθετηθούν επί της πρότασης αυτής. Στο σημείο αυτό, ο Σκοπιανός ΥΠ.ΕΞ. Μιλόσοσκι είπε ότι ο Μ. Νίμιτς εξέφρασε την ετοιμότητα να καταθέσει νέα πρόταση, τον Δεκέμβριο του 2009, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, μετά από παρέμβαση της ελληνικής πλευράς.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s