ΕΛΛΑΔΑ

Ετοιμες για τον «γάμο» Αegean και Οlympic Αir


Οι κκ. Θ. Βασιλάκης και ο Α. Βγενόπουλος έδωσαν τα χέρια και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι τυπικές ανακοινώσεις  Εδωσαν τα χέρια και πλέον απομένουν οι τυπικές ανακοινώσεις των δύο εταιρειών την ερχόμενη εβδομάδα για τη δημιουργία μεγάλου εθνικού πολυμετοχικού αερομεταφορέα. Οι κκ. Θ. Βασιλάκης και ο Α. Βγενόπουλος σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατέληξαν στην απόφαση να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν στο εγχείρημα της «συγχώνευσης-απορρόφησης» των Αegean Αirlines και Οlympic Αir, δημιουργώντας μια νέα αεροπορική δύναμη για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού κυρίως στο εξωτερικό.

Οι διαδικασίες για τη συνένωση των δύο αερομεταφορέων θα διαρκέσουν περίπου έναν χρόνο, με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την ΕΕ και τις αρμόδιες επιτροπές ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο εταιρείες συζητούν τη συνένωσή τους «με βάση την αρχή της ισότητας» και σε ποσοστά που θα κυμανθούν μεταξύ 60% και 40%. Η πιθανότερη ονομασία της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί και θα θυμίζει την παλαιά ΟΑ θα είναι Οlympic Αegean Αir (ΟΑ).

Το παρασκήνιο.

Οι δύο μεγάλοι όμιλοι των κκ. Α. Βγενόπουλου και Θ. Βασιλάκη αποφάσισαν να «συμφιλιωθούν» και άρχισαν τις συζητήσεις για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών όταν διαπίστωσαν ότι οι προβλέψεις της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορέων προβλέπουν για το 2010 μείωση της επιβατικής κίνησης συνολικά κατά 5,6% και με το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών να συγκεντρώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά, αγγίζοντας τα 2,5 δισ. δολάρια. Παράλληλα και στην ελληνική αεροπορική αγορά τα σημάδια με το νέο έτος δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά καθώς εκτιμάται ότι θα σημειωθεί μεγάλη μείωση στην επιβατική κίνηση παρά τις προσφορές φθηνών εισιτηρίων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ζημιών αντιμετώπιζε η Οlympic Αir- άρχισε τη λειτουργία της σε «ντεμί σεζόν» για τις αεροπορικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι παλαιότερα τα έσοδα της ΟΑ τούς καλοκαιρινούς μήνες ανέρχονταν στο 65% των εσόδων της και από τους υπόλοιπους μήνες εισέπραττε μόνο το 35% του τζίρου. Η αρχική συνεννόηση έγινε σε επίπεδο κορυφής μεταξύ του κ. Θ. Βασιλάκη και του κ. Α. Βγενόπουλου, ενώ και οι άλλοι μέτοχοι της Αegean, όπως οι κκ. Θανάσης  και Πάνος Λασκαρίδης, Αχ. Κωνσταντακόπουλος και Χ. Δαυίδ , εμφανίζονται θετικά διακείμενοι στο ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο ομίλων και μάλιστα λέγεται ότι ο ρόλος που διαδραμάτισαν ώστε να αρχίσουν οι συζητήσεις και οι δύο πλευρές να δώσουν «λόγο» ήταν καταλυτικός.

Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, οι δύο πλευρές φέρονται να δεσμεύονται ότι θα διασφαλιστεί το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων απασχόλησης και οι όποιες περικοπές προσωπικού θα αφορούν το μάνατζμεντ των δύο σημερινών εταιρειών.

Ωστόσο από πολλές πλευρές τίθενται και ζητήματα ανταγωνισμού που θα πρέπει να διασαφηνισθούν καθώς οι δύο αερομεταφορείς ελέγχουν σήμερα συνολικά περί το 95% της εγχώριας αγοράς.

Τέλος παρά τις σημερινές διαβεβαιώσεις για ελάχιστη μείωση του προσωπικού σε περίπτωση συγχώνευσης κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κατά την ενοποίηση προορισμών και δρομολογίων δεν θα υπάρξουν αρκετοί εργαζόμενοι που θα χάσουν τις δουλειές τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επικείμενη συγχώνευση Οlympic Αir- Αegean κατέθετε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής όπου σημειώνει ότι «για χρόνια όσοι επιθυμούσαν την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Ολυμπιακής μεταξύ των οποίων και η Κομισιόν προέβαλλαν το επιχείρημα της μείωσης των τιμών αν καταργούνταντο μονοπώλιο».

Ο έλληνας ευρωβουλευτής ερωτά «αν το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες κατέχουν το 97% της επιβατικής κίνησης εσωτερικού αποτελεί λόγο άρνησης της συγχώνευσης εκ μέρους της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Επίσης, αν σε περίπτωση, που γίνει αποδεκτή, έχει τη δυνατότητα το Ελληνικό Δημόσιο, εφόσον το επιθυμεί, να αρνηθεί να δώσει την ονομασία και το λογότυπο της Ολυμπιακής στην υπό συγχώνευση νέα εταιρεία ή το Ελληνικό Δημόσιο να επιβάλει ανώτατες τιμές στους ναύλους εσωτερικούς καθώς η νέα εταιρεία θα διαθέτει το 97% της επιβατικής κίνησης εσωτερικού».

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s