ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Νέα όπλα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.


Η Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει τον Τούρκο «εισβολέα» χρησιμοποιώντας συστήματα υψηλής τεχνολογίας περιορίζοντας τις αναχαιτίσεις – εμπλοκές.

«Δεν κάνουμε τις «πάπιες» στο Αιγαίο, αλλά ούτε και «σκυλοκαβγάδες». Οντως αντιδράμε με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Οι καιροί έχουν αλλάξει».

Την παραπάνω αποκάλυψη κάνει στο «Εθνος» κορυφαίο επιτελικό στέλεχος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με αφορμή σχόλιό μας σε προχθεσινό ρεπορτάζ ότι παρότι ο αριθμός των τουρκικών παραβιάσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν μειωθεί αισθητά οι αναχαιτίσεις – εμπλοκές. Παράλληλα, την ίδια ημέρα υπήρξε δήλωση της γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για το επεισόδιο στο Πεδίο Βολής Ανδρου, για το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε την «πάπια» και δεν αντέδρασε πιο δυναμικά.

Η αλλαγή στον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τις καθημερινές παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο προκύπτει από τα όσα άκρως ενδιαφέροντα μας επισήμανε το κορυφαίο επιτελικό στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας:

«Ο όρος «εμπλοκή»», τονίζει, «στα σημερινά αεροπορικά δεδομένα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ελιγμούς dog fight (σκυλοκαβγάς), υψηλά Gs, ακραίες διασταυρώσεις ή επικίνδυνα κοντινές αποστάσεις μεταξύ των αεροσκαφών, ελιγμοί που αυξάνουν κατακόρυφα την πιθανότητα σύγκρουσης και κατ’ επέκταση δημιουργίας ανεξέλεγκτων καταστάσεων – εντάσεων, όπως στην περίπτωση του Κ. Ηλιάκη στο Καρπάθιο πέλαγος».

Σύγχρονη.

«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία», εξηγεί, «μια σύγχρονη και ισχυρή αεροπορία, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των εθνικών δικαίων χρησιμοποιώντας «state of the art», όπλα κορυφαίας τεχνολογίας (air to air, iris t, mica ir, amraam) και μέσα EW, που μπορούν να εμπλέξουν -όταν απαιτείται- τον αντίπαλο «εισβολέα» από πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις σε σχέση με τα όπλα του παρελθόντος».

Το ίδιο κορυφαίο επιτελικό στέλεχος υποστηρίζει ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, διαθέτοντας τα συγκεκριμένα υπερόπλα, «δεν απαιτείται πλέον ο όρος «merge» (κλειστή αερομαχία) να περιορίζεται στις αποστάσεις των προηγούμενων δεκαετιών, καθόσον αναγνωρίσεις – αναχαιτίσεις γίνονται με πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων προβλέψεων, των προβλεπόμενων ενεργειών, εξαρτώμενων από τις αυξημένες επιδόσεις των οπλικών συστημάτων.

Για παράδειγμα, στο παρελθόν εμπλοκή θεωρούνταν μια κατάσταση κλειστής αερομαχίας της τάξης των 2-3 μιλίων, ενώ σήμερα αυτές είναι 1-20 μίλια». Επίσης, υποστηρίζεται ότι ο υψηλός επαγγελματισμός της Πολεμικής Αεροπορίας δεν εξαντλείται στις εμπλοκές και η διαχείριση των οπλικών συστημάτων – αεροσκαφών, του αριθμού των εξόδων και, βέβαια, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος αυξάνουν τις αποστάσεις, διαφοροποιούν τα δεδομένα αποστάσεων αναγνώρισης ή εμπλοκής με την ύπαρξη ποιοτικών δεδομένων σαφώς διαφορετικών από αυτά προηγούμενων δεκαετιών.

Δυναμική αντίδραση.

Πάντως, σε όλους τους τόνους επισημαίνεται ότι «η Πολεμική Αεροπορία αντιδρά δυναμικά, με σύγχρονο τρόπο και με υψηλό επαγγελματισμό, εφαρμόζοντας αεροπορική τακτική του σήμερα, με μεγάλες αποστάσεις, διαχωρισμούς και τακτικές αναγνώρισης που της επιτρέπουν να ασκεί και να διαμορφώνει με τον καλύτερο τρόπο τοπικά και χρονικά την επιθυμητή αεροπορική κατάσταση, προκειμένου να εξακολουθεί να καθίσταται σαφές προς κάθε κατεύθυνση ποιος κάνει «κουμάντο» στον εναέριο χώρο του Αιγαίου».

Ο συνομιλητής μας καταλήγει με μία άκρως ενδιαφέρουσα επισήμανση: «Αλλωστε, η «εμπλοκή» χρειάζεται δύο και κυρίως εξαρτάται από τη διάθεση να αντιδράσει ο αναχαιτιζόμενος. Και οι «απέναντι» φαίνεται ότι δεν το επιδιώκουν γνωρίζοντας προφανώς τις αδυναμίες τους».

Στρατός Ξηράς
Προς «ψαλίδι» στις μονάδες.

Στο 1,8 δισ. ευρώ η ανυπέρβλητη οροφή των ετήσιων εξοπλιστικών δαπανών, σύμφωνα με τον Β. Βενιζέλο. Ωστόσο, το 2010 η αξία των παραληφθέντων υλικών θα αγγίξει τα 2,4 δισ. ευρώ. Για το 2010 συνολικά οι αμυντικές δαπάνες ξεπερνούν τα 6 δισ., δηλαδή το 2,8% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 4 δισ. είναι για λειτουργικές δαπάνες, διότι η Ελλάδα συντηρεί ασύγκριτα μεγαλύτερες Ενοπλες Δυνάμεις σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υπουργός Αμυνας, με τις παραπάνω επισημάνσεις, προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς δραστική μείωση των μονάδων του Στρατού Ξηράς.

Δήμος Βερύκιος / ΕΘΝΟΣ

4 thoughts on “Νέα όπλα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

 1. ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ…

  …ΚΑΛΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΝ ΤΑ Α/ΦΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ?

  ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!

  ΚΥΡΙΟΙ,

  Η Π.Α ΜΑΣ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΡΘΥΦΑΙΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ.

  ΤΩΡΑ ΚΥΡ-ΔΗΜΟ ΑΝ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΠΛΑ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ (ΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ) ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ!

  ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΟΛΑ ΣΑΣ…

 2. ….υπερόπλα???……η Π.Α. αντιδρά δυναμικά με σύγχρονο τρόπο????….αεροπορική τακτική του σήμερα???….ο πυραυλοκίνητος ξαναζωγράφησε….όταν έβριζε για την αγορά των Leo2HEL….ήταν μάλλον γιατί δεν ήταν υπερόπλα….όταν έδωσε τον απόπλου του στόλου το ’96….ήταν γιατί ήθελε να δείξει στους απέναντι «live» τα υπερόπλα του Π.Ν. ….πραγματικά η Π.Α. αντιδρά δυναμικά & με σύγχρονο τρόπο….μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά….εδώ & δεκαετίες…..όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί αν κάνει πως αντιδρά δυναμικά…τότε κάτι πυραυλοκίνητοι όπως ο εν λόγω θα βγούνε λάβροι στα παράθυρα να καταγείλουν την κατάπτιστη ενέργεια ελλήνων χειριστών να κάνουν υποβρύχιο τον εναέριο στόλο της THK…ενέργεια η οποία δεν συνάδει με την εποχή ΜΑΣ…. και τονίζω το ΜΑΣ γιατί σ’αυτή την εποχή ζούμε μόνοι ΜΑΣ….ως Έλληνες…..έτσι ΜΑΣ έχουν κάνει να πιστεύουμε…..το μεγαλύτερο υπερόπλο πάντως είναι στο κεφάλι του….ένα βλήμα!!!!…..για BVR εμπλοκές….ξέρετε…απο αυτές που προτιμούν οι απέναντι (όπως λέει)…γιατί ξέρουν τις αδυναμίες τους…..κι όχι γιατί κάνουν τουρισμό στο Αιγαίο γιατί ξέρουν ότι τα μόνα βλήματα που μπορούν να εκτοξευθούν απο την εδώ πλευρά ειναι οι μ…… κάποιων τυπάκων σαν την αφεντιά του….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s