ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Λουκέτο στην air-χακί για να εξοικονομηθούν 40 εκατ. ευρώ.


Ανάμνηση είναι πλέον τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια που χορηγούνταν στους οπλίτες θητείας και τα μόνιμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για να μετακινούνται από τις μονάδες που υπηρετούν στον τόπο κατοικίας τους. Στο παρελθόν, οι στρατεύσιμοι δικαιούνταν τέσσερις καταστάσεις επιβιβάσεως που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Με τις καταστάσεις αυτές μπορούσαν να ταξιδέψουν δωρεάν : δυο φορές με αεροσκάφος και ακόμη δύο φορές με πλοία, τρένα ή υπεραστικά λεωφορεία.

Το μέτρο αυτό είχε ληφθεί όταν η διάρκεια της θητείας ήταν 18 μήνες. Από την παροχή αυτή ωφελούνταν επίσης οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί που ελάμβαναν δύο καταστάσεις επιβίβασης εκτός και αν υπηρετούσαν σε μονάδες του Έβρου ή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου οπότε είχαν δικαίωμα να πάρουν τέσσερα δωρεάν εισιτήρια. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη, που τέθηκε σε ισχύ και εφαρμόζεται ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου «κόπηκαν» όλες οι καταστάσεις επιβίβασης για αεροπορικές μεταφορές.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, στο εξής:

* οι καταστάσεις επιβίβασης για αεροπορικές μεταφορές καταργούνται,

* τα δωρεάν εισιτήρια θα αφορούν στην αποκλειστική χρήση υπεραστικών λεωφορείων ή τρένων για τις χερσαίες μεταφορές και πλοίων για τις μεταφορές από τα νησιά του Αιγαίου,

* στους οπλίτες θητείας θα χορηγείται μία κατάσταση επιβίβασης για τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, την οποία θα λαμβάνουν μαζί με την άδειά τους,

* τα στελέχη που υπηρετούν σε μονάδες του ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου και στον Έβρο θα δικαιούνται μία κατάσταση επιβίβασης ανά εξάμηνο,

* οι συνυπηρετούντες σύζυγοι στρατιωτικοί (ή ο ένας σύζυγος στρατιωτικός και ο άλλος υπάλληλος του δημοσίου), δεν δικαιούνται καταστάσεις επιβίβασης, ανεξαρτήτως του τόπου που υπηρετούν.

Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως θα εξοικονομήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την κατάργηση της δωρεάν χορήγησης αεροπορικών εισιτηρίων και τη γενική μείωση των καταστάσεων επιβίβασης.

Στο πλαίσιο της προσπάθεια για μείωση των λειτουργικών δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 12,7%, στο Πεντάγωνο εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως η ακύρωση ή ακόμη και η κατάργηση στρατιωτικών ασκήσεων.

Όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», έχει ήδη αποφασιστεί ότι η άσκηση του Γενικού Επιτελίου Στρατού με την επωνυμία «Σάρισσα» δεν θα διεξαχθεί, με σκοπό να εξοικονομηθούν περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. «Μαχαίρι» μπαίνει και στις μετακινήσεις αξιωματικών που δεν θεωρούνται απαραίτητες, ώστε να εξοικονομηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Κόβονται επίσης θέσεις αξιωματικών που υπηρετούν ως ακόλουθοι άμυνας σε διάφορες διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας ανά τον πλανήτη που θεωρούνται ως ήσσονος σημασίας, όπως η θέση του ακολούθου στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Νότιο Αφρική.

ΠΗΓΗ

2 thoughts on “Λουκέτο στην air-χακί για να εξοικονομηθούν 40 εκατ. ευρώ.

  1. Αν δίνονται οδοιπορικά τότε, όταν ό άλλος θέλει να πάει 48 ώρες στην άλλη άκρη της Ελλάδας τι να κάνει να μην πάει καθόλου;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s