ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / Κύπρος

Ο Ρ. Ντενκτάς βλέπει αδιέξοδο.


Αποτυχία των απευθείας διαπραγματεύσεων στην Κύπρο προέβλεψε ο Ραούφ Ντενκτάς μιλώντας στην Τουρκία σε συγκέντρωση της συντηρητικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Σκέψης του Ατατούρκ». Εμμέσως, μάλιστα, κάλεσε την Αγκυρα να μην επιχειρήσει να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία στα Κατεχόμενα τον Απρίλιο. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ντενκτάς, «αρκεί η Τουρκία να μην επέμβει στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο, διότι σε περίπτωση ανάμειξης, η Κύπρος θα γίνει σαν την Κρήτη». Ουσιαστικά προεξόφλησε την επικράτηση, όπως άλλωστε δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις στα Κατεχόμενα, του Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος έχει δημοσίως δηλώσει ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές, δεν θεωρεί ότι θα δεσμεύεται από ό,τι έχει συμφωνηθεί έως τότε.

Για το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ανέφερε ότι «ο διακοινοτικός διάλογος στην Κύπρο έχει στόχο την απόσυρση του τουρκικού στρατού από το νησί, την κατάργηση των Συμφωνιών Εγγύησης, την κατάργηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο νησί και τη διάρρηξη των δεσμών μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας». Ως προς τους κινδύνους που κρύβει ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη, έσπευσε να δηλώσει ότι «οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να εξοπλίσουν, μέσα σε 24 ώρες, 80.000 άτομα».

Επικριτικός ο Νταβούτογλου.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημ. Χριστόφια, για τον οποίο είπε ότι οδηγεί τις κυπριακές συνομιλίες στον κατήφορο. «Καμιά τακτική παρέλκυσης και καθυστέρησης δεν μπορεί να επιδειχθεί ως δικαιολογία. Στην Κύπρο είμαστε μάρτυρες άκρως σημαντικών εξελίξεων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιθυμεί «συνεχή και μεγαλύτερη εντατικοποίηση» στην περίοδο συνομιλιών.

Επισήμανε, δε, ότι παρ’ όλη την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, η ελληνοκυπριακή Βουλή έλαβε απόφαση η οποία αρνείται τις Συμφωνίες Εγγυήσεων του 1960, Τουρκίας – Βρετανίας – Ελλάδας. «Η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι σηματοδοτεί τη μη ύπαρξη καλής θέλησης εκ μέρους της νοτίου Κύπρου, καθώς και τους δισταγμούς της. Ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες, μια απόφαση, που έχει να κάνει με έναν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες, δυστυχώς αντιβαίνει στο φυσικό πνεύμα των συνομιλιών», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s