Κύπρος / ΡΩΣΙΑ

Στην Κύπρο τον Οκτώβριο ο Ντ. Μεντβέντεφ


Επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία θα πραγματοποιήσει στις 7 και 8 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Αυτό ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, μετά τη σημερινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου. Η επίσκεψη θα συμπέσει με την 50η επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τότε Σοβιετικής Ένωσης, εξέλιξη η οποία, όπως σημείωσε ο κ. Στεφάνου, θα συμβάλει περαιτέρω στην προώθηση της ρωσο-κυπριακής συνεργασίας και στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος απέστειλε απαντητική επιστολή στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος τον περασμένο μήνα τον είχε ενημερώσει γραπτώς για τις τουρκικές προτάσεις. Στην επιστολή του ο κ. Μεντβέντεφ εκφράζει την εκτίμηση της Ρωσίας στη στάση του Προέδρου Χριστόφια στις συνομιλίες, στάση «η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής λύσης, που να είναι σύμφωνη με τις πρόνοιες των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ».

Επίσης, υποστηρίζει ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να εξευρεθεί μόνον από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και πως «οι οποιεσδήποτε προσπάθειες να επιβληθούν έτοιμες συνταγές για λύση, περιλαμβανομένου του τεχνητού διαπραγματευτικού πλαισίου και της άσκησης εξωτερικών πιέσεων πάνω στις δυο κοινότητες, είναι αντιπαραγωγικές».

Όπως σημείωσε ο κ. Στεφάνου, με την επιστολή του, ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαιώνει τη στάση αρχής, που τηρεί η Ρωσία στο Κυπριακό, όπως αυτή έχει επανειλημμένα εκφραστεί σε διάφορα επίπεδα και στις επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και επιπλέον, υποδηλώνει την πρόθεση της Ρωσίας να παράσχει πρόσθετη βοήθεια για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιτυχία των απευθείας δικοινοτικών διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s