ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Δυτικός άνεμος στη Βουλγαρία. Η ΣΟΦΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ. ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Ήδη ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έχει δείξει τις διαθέσεις του σχετικά με τον τρόπο που θα διαπραγματευθεί τη θέση της χώρας στη βαλκανική χερσόνησο, παγώνοντας, επί της ουσίας, τη βουλγαρική συμμετοχή στην κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, συμφωνία την οποία έχουν συνάψει από κοινού, εκτός από τη Βουλγαρία, η Ρωσία και η Ελλάδα.

Η εντύπωση ότι ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη παραπέμπεται στις βουλγαρικές καλένδες ενισχύθηκε από το γεγονός ότι ο κ. Μπορίσοφ προανήγγειλε νέα μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου στις αρχές Δεκεμβρίου 2009. Σύμφωνα με ό,τι έγινε γνωστό τον περασμένο Δεκέμβριο η μελέτη δεν αναμένεται να είναι έτοιμη προτού περάσουν 18 μήνες, γεγονός που ερμηνεύεται ως απροθυμία της σημερινής κυβέρνησης της Βουλγαρίας να δεθεί ολοκληρωτικά στο άρμα της ρωσικής ενεργειακής διπλωματίας, αντίθετα με την προηγούμενη, υπό τον πρωθυπουργό Στάνισεφ, πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ήταν σαφής τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν δήλωσε ότι «η συμφωνία για τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη δεν διασφαλίζει κέρδη για τη χώρα μας και δεν προστατεύει τα συμφέροντά μας».

Από καλά πληροφορημένους κύκλους ο κ. Μπορίσοφ θεωρείται ότι εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και μέσω της σχέσης που επιδιώκει σχεδιάζει να ενισχύσει τον ρόλο της Βουλγαρίας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, απομακρύνοντας τη χώρα από την σφαίρα επιρροής της Μόσχας και ενισχύοντας τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βουλγαρία αποτελεί στρατηγικού ενδιαφέροντος κράτος για τα αμερικανικά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα, σε στρατιωτικό, σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Οι Βουλγαρία και η Ρωσία.

Από τη Βουλγαρία θα διέρχεται ο αμερικανικών συμφερόντων αγωγός Nabucco, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Εκτός αυτού, όμως, η χώρα θα βρίσκεται στο δίκτυο του κολοσσιαίου έργου κατασκευής και εκμετάλλευσης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ενώ επί πρωθυπουργίας Στάνισεφ είχε υπογράψει από κοινού με τη Ρωσία και την Ελλάδα τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Η Βουλγαρία, στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας, βρίσκεται σε προνομιούχο θέση, στη Μαύρη Θάλασσα και κοντά στον Καύκασο, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολιτική ηγεσία να διαπραγματεύεται χρησιμοποιώντας ισχυρά «χαρτιά» και ενισχύοντας τη θέση της.

Η Σόφια σήμερα, επανεξετάζει το σύνολο της ενεργειακής της πολιτικής. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπορίσοφ επιδιώκει την ενίσχυση των δεσμών της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσβλέποντας, τελικά, στην ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από τον ρωσικό παράγοντα. Εκτός από τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, η βουλγαρική κυβέρνηση επανεξετάζει τα ζητήματα του αγωγού South Stream, του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, της ρωσικής διεκδίκησης στο θέμα της καπνοβιομηχανίας Boylgartabak, των ρωσικών αδειών που αφορούν την παραγωγή πολεμικού και στρατιωτικού υλικού από βουλγαρικές επιχειρήσεις.

Η Βουλγαρία, ωστόσο, αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και για αυτόν τον λόγο θα εξελιχθεί σε πεδίο διεθνών ανταγωνισμών, όχι μόνο στον τομέα της ενέργεια αλλά επίσης στην οικονομία και στις επενδύσεις.

Οικονομία και επενδύσεις.

Το 2007 είχε σημειωθεί ρεκόρ ξένων επενδύσεων, αφού σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας η Βουλγαρία είχε προσελκύσει 8,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2008 6 δισ. ευρώ. Το 2009, εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο η Βουλγαρία θεωρείται ελκυστική χώρα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, λόγω και του χαμηλότερου εταιρικού φόρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της τάξης του 10%. Για το 2010 ο προϋπολογισμός που αφορά τις ξένες επενδύσεις που αναμένεται να προσελκύσει η χώρα ανέρχεται σε 3,3 εκατ. ευρώ.

Το 2009 οι πιο σοβαρές επενδύσεις ήταν αυτές που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως για παράδειγμα ο γερμανικός όμιλος «N VISION», ο οποίος κατασκευάζει μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στο Κιούστεντιλ το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες 90.000 νοικοκυριών σε ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα ακόμη παράδειγμα των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στη Βουλγαρία είναι ο τομέας των κατασκευών. Ο Γερμανός σύμβουλος οδικών υποδομών της Βουλγαρίας και ειδικός σε θέματα μεταφορών Ντίτερ Στολ έκανε δηλώσεις περί της απορρόφησης 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή επτά οδικών αξόνων στη Γερμανία. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους εστιάζουν το ενδιαφέρον σε επενδύσεις στους τομείς του Περιβάλλοντος και της Τεχνολογίας της Πληροφορικής. Η παρουσία αμερικανικών και γερμανικών επενδυτικών συμφερόντων στη Βουλγαρία ενισχύει σήμερα τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ με τη Γερμανία στην περιοχή, με συνέπειες σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων: ενεργειακό, στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό.

Αμερικανικές βάσεις.

Στην απομάκρυνση της Βουλγαρίας από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας, αλλά και στην ενίσχυση του ρόλου της χώρας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, συντείνει η δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα.

Ήδη τον Οκτώβριο του 2009 δημοσιοποιήθηκαν τα σχέδια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία.

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Γκάρι Ρις, διοικητής της Κοινής Τακτικής Δύναμης Ανατολής, δήλωνε ότι «η Βουλγαρία και η Ρουμανία αποτελούν απόδειξη της ισχυρής δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη». Η κατασκευή της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Βουλγαρία αναμένεται να ολοκληρωθεί είτε το 2011 είτε μέσα στο 2012, ενώ μαζί με τη στρατιωτική βάση που θα κατασκευαστεί στη Ρουμανία θα κοστίσουν 100 εκατ. δολάρια.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s