ΔΙΕΘΝΗ / Τουρκία

Καμπανάκι από τον τουρκικό στρατό.


«Σοβαρή κατάσταση» χαρακτηρίζει η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τη σύλληψη πολλών ανωτάτων στρατιωτικών, μετά από εντολή της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

 

«Σοβαρή κατάσταση» χαρακτηρίζει η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τη σύλληψη πολλών ανωτάτων στρατιωτικών, μετά από εντολή της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν. Οι συλλήψεις αυτές διατάχθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για το σχέδιο «Βαριοπούλα», το οποίο φέρεται να είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος.

«Σήμερα, στο Αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων έγινε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν όλοι ανεξαιρέτως οι στρατηγοί και οι ναύαρχοι, για να εκτιμηθεί η παρούσα «σοβαρή κατάσταση», στο πλαίσιο των ανακρίσεων στις οποίες προχωρεί ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης» αναφέρεται στην ιστοσελίδα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, χωρίς απολύτως καμία περαιτέρω λεπτομέρεια. Σημειώνεται ότι έχουν προ ημερών συλληφθεί 17 στρατηγοί αλλά και τέσσερις ναύαρχοι εν αποστρατεία, οι οποίοι όμως κατά το παρελθόν κατείχαν καίριες θέσεις στην ανώτατη ιεραρχία των ενόπλων δυνάμεων. Οι συλλήψεις ανωτάτων αξιωματικών τις τελευταίες ημέρες έφθασαν, συνολικά, τις 49.

Τέτοιες συλλήψεις στρατιωτικών ήταν αδιανόητες στο παρελθόν, καθώς τα 50 τελευταία χρόνια ο τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει 50 κυβερνήσεις. Ωστόσο οι εξουσίες του έχουν αποδυναμωθεί εξαιτίας των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την εξασφάλιση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Με ανακοίνωσή της, που εξέδωσε απόψε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξέφρασε την «πολύ μεγάλη ανησυχία» της, αναφορικά με τις πληροφορίες περί στρατιωτικών προετοιμασιών για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Τουρκίας. Παράλληλα, ζητείται από την ΕΕ να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία, κατά τις ανακρίσεις των συλληφθέντων ανώτατων αξιωματικών.

ΕΘΝΟΣ

2 thoughts on “Καμπανάκι από τον τουρκικό στρατό.

  1. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s