OIKONOMIA

Eκτακτα μέτρα για να κλειδώσει η μείωση του ελλείμματος κατά 4%


THN επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα συμπληρωματικά μέτρα που θα «κλειδώνουν» –με αποδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής– τη μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 4%.

Σύμφωνα με κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί (πέραν του ότι δεν έχουν νομοθετηθεί ακόμη) οδηγούν σε μείωση του ελλείμματος κατά 2,75%, οπότε είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων που θα ισοδυναμούν σε περίπου 3 δισ. ευρώ, δηλ. σε μείωση του ελλείμματος της τάξεως του 1,25%.  

Σύμφωνα με κύκλους της ΕΚΤ, δεν υπάρχει εισήγηση προς την κυβέρνηση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων όπως αύξηση ΦΠΑ, κατάργηση 14ου μισθού κ.ά., αλλά έκφραση γνώμης για μέτρα που αφορούν τον περιορισμό των δαπανών και μόνο.  

Ανεπιβεβαίωτες πληροφο

ρίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ σε μια λογική ότι θα υπάρξει ελεγχόμενη αύξηση του πληθωρισμού, η οποία πέραν των άλλων θα βελτιώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, ενώ δεν θεωρεί ότι θα βαθύνει η ύφεση πέραν του 1%.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώνουν αύριο τις επαφές τους στην Αθήνα τα στελέχη του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αξιολογούν την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Hδη συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Οικονομικών Γ. Ζανιά, καθώς και με στελέχη της ΤτΕ. Eχουν ακόμη προγραμματιστεί συναντήσεις εκτός άλλων με στελέχη του Yπουργείου Eργασίας.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε και επί των θεμάτων αυτών από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, συζήτηση κατά την οποία εξετάστηκε και το ενδεχόμενο νέου δανεισμού μέσω εκδόσεως 10ετούς ή άλλου ομολόγου.

Στις 9 Μαρτίου συνέρχεται το Κολέγιο Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου, οπότε και θα εξετασθούν τα έως τότε αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το άρθρο 126(9), στο οποίο έχει υπαχθεί η ελληνική οικονομία, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων ερήμην της Ελλάδας.

 πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s