ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

«Άσφαιρα» τα LEOPARD 2HEL – Δεν διαθέτουν τα προβλεπόμενα πυρομαχικά.


 

Από το 2007, ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει τα υπερσύγχρονα και πανάκριβα άρματα μάχης, τα LEOPARD 2HEL, τα οποία είναι όμως επιχειρησιακά μη αξιοποιήσιμα! Και ο λόγος είναι γιατί δεν διαθέτουν τα προβλεπόμενα πυρομαχικά. Μέχρι τώρα τα επιδεικνύαμε στις παρελάσεις κατά τις εθνικές επετείους. Αλλά και αυτό τελείωσε, μετά τη πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλου, να μην παρελαύνουν τα τροχοφόρα και τα ερπυστριοφόρα.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό, μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία, ο Ελληνικός Στρατός να διαθέτει από το 2007 τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης του κόσμου, αλλά αυτά να μην είναι αξιόμαχα! Η γραφειοκρατία, οι σκοπιμότητες και τα οικονομικά συμφέροντα εμποδίζουν τον εφοδιασμό των LEOPARD 2HEL με τα κατάλληλα πυρομαχικά.

Αδιαφορία για τον εφοδιασμό.

Από το 2002 όταν άρχισαν να κατασκευάζονται τα Ελληνικά LEOPARD 2HEL, μέχρι και σήμερα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, έδειξαν μια περίεργη αδιαφορία για τον εφοδιασμό των νέων αρμάτων με πυρομαχικά, παρότι ήταν ορατός ο κίνδυνος να ήταν άσφαιρα σιδερένια κουτιά, όταν τα παραλάβουμε.

Μόλις το 2005 η τότε, Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΓΟΣΑΕ) έστειλε επιστολή στις ενδιαφερόμενες εταιρίες για το πρόγραμμα προμήθειας πυρομαχικών αρμάτων των 120χιλ. ύψους 150 εκατομμύρια Ευρώ, σηματοδοτώντας έτσι την εκκίνηση των διαδικασιών για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού.

Για «άγνωστους» λόγους η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε.

Το 2006, μετά τη μετατροπή της ΓΓΟΣΑΕ σε Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), η τότε πολιτική ηγεσία αποφασίζει να υλοποιήσει το πρόγραμμα προμήθειας πυρομαχικών, με το προϋπολογισμό να φτάνει πλέον στα 400 εκατομμύρια Ευρώ, στη βάση δύο διακρατικών συμφωνιών με τις Γερμανία και ΗΠΑ, με πυρομαχικά κινητικής και χημικής ενέργειας αντίστοιχα, με εξασφαλισμένη μάλιστα και τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Οι εκτιμήσεις ήταν ότι πρόκειται για μια απλή διαδικασία που θα ολοκληρωνόταν σύντομα.

Όμως επενέβη «αόρατο χέρι», και πάλι η προσπάθεια εφοδιασμού των αρμάτων μάχης LEOPARD 2HEL δεν τελεσφόρησε.

360 Άρματα μάχης είναι χωρίς πυρομαχικά.

Η ΓΔΑΕΕ, (το απαύγασμα δαιδαλώδους γραφειοκρατίας) απεφάνθη ότι είναι αδύνατη η σύναψη διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες (ΗΠΑ και Γερμανία) γιατί δεν ικανοποιούνταν οι Ελληνικοί απαράβατοι όροι.

Έτσι στις 15 Οκτωβρίου 2008, με την απόφαση αρ.13, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε την υλοποίηση του προγράμματος μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού (επαναφορά στο 2005), με αποτέλεσμα ο εφοδιασμός των 360 περίπου αρμάτων μάχης LEOPARD 2HEL και LEOPARD 2 Α4, να μετατίθεται στο μέλλον!

Έτσι σήμερα τα άρματα δεν έχουν πυρομαχικά ή θα πρέπει να τα «μοιραστούν» τα 3.600 διατρητικά βλήματα που αγοράστηκαν από τα αποθέματα του Γερμανικού στρατού (από 10 βλήματα το κάθε άρμα!). Ουσιαστικά λοιπόν η (αρματική) θωράκιση της χώρας είναι «προβληματική», διότι 360 άρματα μάχης είναι χωρίς πυρομαχικά!

Υπάρχουν ευθύνες; Θα αποδοθούν; Θα επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε σύντομα τα άρματα μάχης να είναι αξιόμαχα;

Απαντήσεις Κε Μπεγλίτη και Κε Βενιζέλο.

Εφημερίδα «ΣΦΗΝΑ» – ΣΕΛ.20  – 26.02.2010

One thought on “«Άσφαιρα» τα LEOPARD 2HEL – Δεν διαθέτουν τα προβλεπόμενα πυρομαχικά.

  1. ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ , ΤΟ 74 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ , ΕΙΧΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΣ ΚΑΣΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΠΛΑ , ΠΕΤΡΕΣ , ΑΥΤΟΙ , ΗΤΑΝ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΣΤΟΛΟΙ , ΠΡΟΔΟΤΕΣ , ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΣΚΟΥΡΙΑΖΑΝΕ , ΚΑΙ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ ,ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ??? ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ , ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ, Κ.Λ.Π., ΚΡΙΣΗ .ΕΧΟΥΜΕ , ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ,ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΙ ,ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ , ΦΤΑΙΝΕ ,ΟΙ ΠΟΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΧΑ.ΧΑ. ΧΑ. ΠΡΟΤΑΣΗ , ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ , ΤΩΡΑ, ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ,.ΥΠΑΡΧΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ,ΤΟ 1974 ΜΕ ΤΩΡΑ , ΚΑΙ ΤΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ , ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ , ΑΛΗΘΕΙΕΣ , ΤΟ 74 ΣΥΜΦΟΡΑ,ΤΩΡΑ ΤΗ ?????.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s