ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Σκληρά μέτρα προανήγγειλε από τη Βουλή ο Παπανδρέου.


Αναφέρθηκε σε βίαιες αλλαγές και αναγκαίες περικοπές κεκτημένων.

 

Έρχεται …πείνα

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Πάγωσαν πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου. O πρωθυπουργός, χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις, έστειλε στην ελληνική κοινωνία σαφές μήνυμα: Ερχονται «βίαιες αλλαγές και αναγκαίες περικοπές κεκτημένων».

Για πρώτη φορά από τη στιγμή που η χώρα άρχισε να βυθίζεται στη δίνη της πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης, ο κ. Γ. Παπανδρέου «φωτογράφισε» με τόσο δραματικούς τόνους όσα πρόκειται να δρομολογηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, ως μέτρα για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προβλημάτων. «Δεν θα αφήσουμε τους κερδοσκόπους να μας πνίξουν, δεν θα αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα κάνουμε τώρα ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιμετωπίσουμε τους άμεσους κινδύνους. Στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την εθνική υπερηφάνεια και ανεξαρτησία, με όποιο πόνο και κόστος», πρόσθεσε.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι επικεφαλής του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτήσεις των οποίων για την κατάσταση της οικονομίας προκάλεσαν τη χθεσινή πρωθυπουργική τοποθέτηση, όταν έλαβαν τον λόγο αμέσως μετά, περιορίστηκαν σε μια απλή επανάληψη γνωστών θέσεών τους:

Η κ. Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για το καπιταλιστικό σύστημα και ο κ. Αλ. Τσίπρας επέμεινε να μάθει τι θα γίνει με τον 14ο μισθό, σαν να μην είχε μεσολαβήσει η ομιλία Παπανδρέου που άνοιγε τη βεντάλια των επικείμενων νέων μέτρων, τα οποία προφανώς θα είναι περισσότερα ή και πιο επώδυνα από όσα έως τώρα έχουν συζητηθεί.

Στο μέλλον.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε προς στιγμήν να μεταδώσει και ένα σήμα αισιοδοξίας, ότι δηλαδή θα φανεί φως στο βάθος του τούνελ. «Οι κόποι θα πιάσουν τόπο. Οταν βγούμε από αυτή την καταιγίδα, θα βγούμε πιο δυνατοί, με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι και ασφαλείς», είπε. Για να συμπληρώσει, πάντως, ότι σχεδιάζοντας τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση στο μέλλον, άμεσα ή και μεσοπρόθεσμα, θα έχει γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη. Θα φροντίσουμε, είπε, για «τη μέγιστη δυνατή προστασία των αδυνάμων. Ολοι θα συμβάλουν αναλογικά. Οι έχοντες και κατέχοντες θα αναλάβουν αυξημένο βάρος».

Απέναντί του, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να χτυπήσει τα λαϊκά στρώματα υπέρ του κεφαλαίου», προσθέτοντας ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν πρόκειται να προσφέρει τη συναίνεσή του. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ υλοποιεί σήμερα όσα εξήγγελλε προεκλογικά η Ν.Δ. Χαρακτήρισε «κοινωνικά άδικα και εγκληματικά» τα κυβερνητικά μέτρα και κάλεσε τον πρωθυπουργό ν’ αναλογιστεί εάν έχει «προσχωρήσει στη βαρβαρότητα».

Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο «την προσπάθεια ισοπέδωσης των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ με εκείνες της Ν.Δ.». Σε απάντηση της κριτικής που δέχεται διαρκώς εξ αριστερών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές και χθες ότι η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση βαραίνει τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. κατά την τελευταία πενταετία. «Αν είχαμε φροντίσει για τα του οίκου μας, θα είχαμε αντέξει πολύ καλύτερα στη θύελλα», ανέφερε. Αρχισε δε να απαριθμεί σειρά αρνητικών φαινομένων που, όπως υποστήριξε, έκαναν την εμφάνισή τους ιδιαίτερα έντονα στο πρόσφατο παρελθόν, διογκώνοντας χρόνια ελληνικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε μεταξύ άλλων για «πρακτικές ανευθυνότητας» στη διαχείριση της οικονομίας, για «πλιάτσικο» του Δημοσίου, για πολιτικές αδιαφάνειας προς όφελος των ολίγων. «Δυστυχώς επαληθεύτηκαν μετά τις εκλογές οι χειρότεροι φόβοι μας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s