ΕΛΛΑΔΑ / Λαθρομετανάστες / Μετανάστες

5.000 ακίνητα αγόρασαν πέρσι οι οικονομικοί μετανάστες.


Στην αγορά 5.000 ακινήτων στη χώρα μας προχώρησαν πέρσι ισάριθμοι οικονομικοί μετανάστες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι τράπεζες χορήγησαν πάνω από 5.000 δάνεια σε οικονομικούς μετανάστες προκειμένου να αγοράσουν διαμέρισμα σε μια από τις περιοχές της Αθήνας. Εν μέσω της κρίσης οι μετανάστες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά ακινήτων και κυρίως στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα τα οποία και προτιμούν. Παρά την κάθετη πτώση των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2009 (πέρυσι εκταμιεύθηκαν περίπου 70.000 δάνεια έναντι 120.000 δανείων το 2008), οι οικονομικοί μετανάστες κάλυψαν ένα σημαντικό τμήμα αυτών των συμβάσεων.

Υπολογίζεται πως το 7% των χορηγήσεων – δηλαδή περί τα 5.000 δάνεια – ελήφθη από μετανάστες, ποσοστό που αγγίζει το 11% αν προστεθούν σ’ αυτούς και οι υπόλοιποι ξένοι υπήκοοι (όχι οικονομικοί μετανάστες) που διαμένουν στην Ελλάδα αλλά δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα μας. Η απόκτηση ακινήτων από μετανάστες, ιδίως σε υποβαθμισμένες σήμερα περιοχές της Αθήνας, αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πέρυσι το 60% των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων προς ξένους υπηκόους εκταμιεύθηκε στο νομό Αττικής, το 14% στη Θεσσαλονίκη και τους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από 4% σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες. Στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, τα αντίστοιχα ποσοστά κινήθηκαν από 1% – 3%.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Μαλίγιαννη, αν. διευθυντή Στεγαστικής Πίστης της Εθνικής Τράπεζας το 2010 το μέσο επιτόκιο των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια χαμηλά επίπεδα με το 2009, με την προϋπόθεση να μην υπάρξει περαιτέρω αναταραχή στην αγορά χρήματος.

Σε επίπεδο προϊόντων τη φετινή χρονιά αναμένεται να κυριαρχήσουν τα «παραδοσιακού τύπου» στεγαστικά προϊόντα. Μάλιστα, προσφορές σε προϊόντα με χαμηλά επιτόκια για τα πρώτα έτη δεν αναμένονται. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η συντηρητική πολιτική χρηματοδότησης από μέρους των Τραπεζών θα συνεχιστεί και θα αφορά:

-Τα κριτήρια πιστοληπτικής ικανότητας και φερεγγυότητας
-Το ποσοστό Χρηματοδότησης (LTV)
-Τιμολόγηση στεγαστικών δανείων ανάλογα με τον πιστωτικό κίνδυνο του πελάτη

Σε ό,τι αγορά την κατάσταση στην αγορά σημειώνεται σημαντικά μειωμένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια σε σχέση με το 2008. Εκτιμάται ότι το 2009 εκταμιεύθηκαν περίπου 70.000 δάνεια έναντι 120.000 το 2008 ενώ το ενδιαφέρον των καταναλωτών επικεντρώθηκε κυρίως σε στεγαστικά προϊόντα κυμαινόμενου επιτοκίου.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s