ΔΙΕΘΝΗ / Τουρκία

Μεχμέτ Αλί Μπιράντ: «Βιώνουμε ιστορικές ημέρες»


«Τα πράγματα έχουν σοβαρέψει. Έχουν πάει πολύ μακρύτερα από ό,τι οι έρευνες της υπόθεσης Εργκένεκον. Αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου. Δεν έχει σημασία προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθεί η κατάσταση, οι εσωτερικές ισορροπίες της χώρας αλλάζουν. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατεύθυνση των πραγμάτων, αλλά βιώνουμε ιστορικές ημέρες». Αυτά σημείωνε στη στήλη του, στην «Τζουμχουριέτ», ο γνωστός και έγκριτος σχολιαστής Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, την Τρίτη. Και πράγματι η τελευταία του παρατήρηση είναι πέρα για πέρα αληθινή.

«Εκπλαγήκαμε όταν οι έρευνες για την Εργκένεκον ξεκίνησαν. Είδαμε διοικητές που υποτίθεται ότι καλύπτονταν από ασυλία να προφυλακίζονται και αναρωτιόμασταν πού θα οδηγηθούν τα πράγματα. Και μετά ήλθαν νέες συλλήψεις, νέες έρευνες και νέες κατηγορίες έκαναν την εμφάνισή τους. Κάθε φορά το ερώτημα ήταν ‘Πόσο μακριά θα πάνε τα πράγματα;’. Τα μάτια στράφηκαν στο Γενικό Επιτελείο και αναρωτηθήκαμε: «Ποια θα είναι η αντίδρασή τους;».

Κάθε φορά ο κόσμος πίστευε ότι τα πράγματα δεν θα πάνε πολύ μακριά. Αλλά τα πράγματα δεν σταμάτησαν και αντιθέτως επεκτάθηκαν. Αυτό που έγινε τη Δευτέρα ήταν αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ‘πρωτιά στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας» ξεκινούσε το άρθρο του Αλί Μπιράντ.

«Η πιο συχνή ερώτηση από χθες ήταν… θα αντιδράσει ο στρατός και, αν ναι, τι θα συμβεί; Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, που, αν ξεφύγει, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού θα οδηγηθεί. Δεν θα επηρεαστεί μόνο η πολιτική πορεία της χώρας, αλλά και η οικονομία της. Αν προσέξει κανείς, θα παρατηρήσει ότι υπάρχει μικρή αναταραχή στις αγορές, αλλά όχι κάτι το τραγικό. Δεν υπάρχει πανικός ακόμη αλλά ας μην ξεγελιόμαστε».

Εφημερίδα: Η ΑΥΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s