ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Τουρκία

Τουρκική φρεγάτα ανοιχτά του Σουνίου…


…αλλά παρακολουθείται από πυραυλάκατο του Π.Ν.

 

«Βόλτες» στο Αιγαίο κόβει από το βράδυ του Σαββάτου μια φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, η οποία έφτασε ανάμεσα στο Σούνιο και την Τζια. Η τουρκική φρέγάτα -τύπου Oliver Hazard Pery- απέπλευσε το βράδυ του Σαββάτου από τον τουρκικό ναύσταθμο του Aksaz και κινήθηκε με δυτική πορεία, έφθασε μέχρι τη θαλάσσια περιοχή νότια της Μήλου και στο σημείο εκείνο άλλαξε πορεία, πλέοντας με κατεύθυνση προς Βορρά.

Τις πρωινές ώρες της Κυριακής, πέρασε ανάμεσα στο Σούνιο και την Τζια και περίπου στη μία το μεσημέρι, βρισκόταν στο Κάβο Ντόρο. Τον πλου της τουρκικής φρεγάτας, η οποία δε λαμβάνει μέρος σε κάποια άσκηση, παρακολουθεί διακριτικά από απόσταση, πυραυλάκατος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Παρά το γεγονός ότι η τουρκική φρεγάτα διέπλευσε και από ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν έχει παραβιάσει τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, σύμφωνα με αξιωματικούς του Πενταγώνου.

Η πορεία ης ωστόσο, παρακολουθείται από την ελληνική πυραυλάκατο και καταγράφεται από τα παράκτια ραντάρ, αφού το δρομολόγιό της και συνολικά ο πλους που ξεκίνησε από την βάση του Aksaz, δε θεωρείται ένα σύνηθες περιστατικό.

ΠΗΓΗ

 

Η τουρκική φρεγάτα F490 Gaziantep σε επιθετική κίνηση έφτασε έξω από το Σούνιο.

Τουρκική φρεγάτα κλάσης O.H.PERRY, η F490 Gaziantep (πρώην USS Clifton Sprague) κινείται αυτή την στιγμή κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αττικής ευρισκόμενη στα διεθνή ύδατα, αφού προηγούμένως είχε κινηθεί για αρκετή ώρα εντρός των ελληνικών χωρικών υδάτων έξω από το Σούνιο.

Η φρεγάτα – πρόκειται για την «Γκαζιαντέπ» – απέπλευσε από το ναύσταθμο του Ακσάζ χθες το απόγευμα και μετά από μία πορεία μέσα από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες έφτασε ανοικτά του Σουνίου και με «ανοικτά» τα ηλεκτρονικά και οπλικά της συστήματα κατευθύνεται βόρεια προς την Άνδρο. Παρακολουθείται από ελληνική πυραυλάκατο. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Παρακολουθείται από την ελληνική πυραυλάκατο «Ρουσσέν».

Η τουρκική φρεγάτα κινείται βόρεια της Άνδρου αυτή την στιγμή.

Το τουρκικό σκάφος πέρασε από ελληνικά χωρικά ύδατα, ενδιάμεσα Σουνίου και Κέας-Μακρονήσου.

Η διέλευση τυπικά θεωρείται τυπικά «αβλαβής», αλλά πρόκειται για κορυφαία πρόκληση αφού όπως προαναφέραμε τα συστήματα του σκάφους ήταν όλα «ανοικτά» κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών.

Το σκάφος τώρα κινείται προς την περιοχή των Ψαρών σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Σίγουρα μόνο τυχαία δεν είναι η κίνηση του τουρκικού σκάφους το οποίο ξεκίνησε από τον ναύσταμο που βρίσκεται απεναντι από τα Δωδεκάνησα και έφτασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα έξω από το Σούνιο και διέπλευσε ολόκληρη την ανατολική ακτή της Ατικής!

Είναι κάτι ανάλογο με την υπέρπτηση πάνω από την φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟ» των τουρκικών F-16: Προσπαθούν να προκαλέσουν ελληνική απάντηση. Και είναι βέβαιο ότι θα αποθρασύνονται συνεχώς όλο και περισσότερο.

Τι σημαίνει «αβλαβής διέλευση»:

Κίνηση σκάφους εντός των χωρικών υδάτων μίας χώρας, στην προκειμένη περίπτωση κίνηση εντός των 6 ναυτικών μιλίων από την στεριά. Το σκάφος υποχρεούται να κρατάει σταθερή πορεία και διεύθυνση και σε κάθε περίπτωση να μη κινείται κάθετα προς την ακτή. Το σκάφος θα πρέπει να έχει απενεργοποιήσει τους αισθητήρες του (Ραντάρ και ανθυποβρυχιακές συσκευές). Αν είναι υποβρύχιο θα πρέπει να κινείται σε ανάδυση. Γενικά το σκάφος που κάνει αβλαβή διέλευση υποχρεούται να κάνει με σαφή τρόπο την πρόθεσή του να κινηθεί «ειρηνικά».

Εδώ τουλάχιστο το ραντάρ και τα ραντάρ των οπλικών συστημάτων ήταν «ακοικτά», όπως το κατέγραψαν οι ελληνικές συσκευές ΕSM.

Πέρσι στις 14 Ιανουαρίου, μία άλλη φρεγάτα του τουρκικού Ναυτικού (η «ΤURGUT REIS» F241, κλάσης «Yavuz» ΜΕΚΟ 200ΤΝ Τrack Ι, αντίστοιχη των δικών μας ΜΕΚΟ 200ΗΝ) συμμετέχοντας στην προγραμματισμένη άσκηση «ACIK DENIZ» έπλευσε ανενόχλητη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, παραβαίνοντας τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης, κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Αττικής, ελάχιστα ναυτικά μίλια από το σπίτι του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Ραφήνα, από το οποίο και ήταν ορατό το σκάφος!

Η τουρκική φρεγάτα έπλευσε με κατεύθυνση νοτιοανατολικά από το Στενό του Καφηρέα (μεταξύ Άνδρου-Εύβοιας), δυτικά της Κέας (δηλαδή μεταξύ Κέας και Μακρονήσου) μέχρι έξω από το Λαύριο(!), σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της ανατολικής Αττικής και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων!

Συνέχισε μέχρι νότια του ακρωτηρίου του Σουνίου, και περί ώρα 13.00 έκανε αναστροφή και ακολουθώντας την ίδια ανάστροφη πορεία με ταχύτητα 15 κόμβων, κατά μήκος των ακτών της Ανατ. Αττικής και περνώντας πάλι στα ανοικτά της Ραφήνας, απομακρύνθηκε. Περί τις 17:00, πιθανότατα με ενεργοποιημένους όλους τους αισθητήρες των οπλικών συστημάτων της, δηλαδή στοχοποιώντας χερσαίους, θαλάσσιους και εναέριους στόχους, εξήλθε του Στενό του Καφηρέα προς τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου.

Σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον δεν είχαμε ανάστροφη πορεία, αλλά είχαμε κάτι πολύ πιο σημαντικό σε ότι αφορά το πολιτικό επίπεδο της πρόκλησης: Ένα πολεμικό σκάφος που αποπλέει από τον ναύσταθμο του ο οποίος βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από την Αττική και δεν συμμετέχει σε άσκηση σε σχετικά κοντινή απόσταση όπως συνέβη πέρσι με την  «ΤURGUT REIS» που συμμετείχε στην άσκηση «ACIK DENIZ».

Αν αυτό δεν είναι πρόκληση, τότε η λέξη χάνει την έννοιά της…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

6 thoughts on “Τουρκική φρεγάτα ανοιχτά του Σουνίου…

 1. και γιατι δεν το βομβαρδιζουν να παει στον πατο εγω ναμουνα καπετανιος μα τι φαφλατου ειμαι …

 2. Διαβάστε καί λίγο προφητείες γέροντα Παίσιο καί πατρό Κοσμά Αιτωλού. Τά λένε ξεκάθαρα οί άγιοι τής ορθοδοξίας καί τού Ελληνισμού. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ 6 Ν.Μ ΘΆ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ….ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Όσο γιά τόν αβάπτιστο GEOFRY PAPANDREOU καί τούς περί αυτών θά φύγουν νύχτα μετά από διαφαινόμενη εθνική καταστροφή τής διχοτόμησης [τού ξεπουλήματος] τού Αιγαίου. Ο κύκλος τής μεταπολίτευσης ξεκίνησε μέ τόν εξανδραποδισμό μεγάλου τμήματος τού Κυπριακού Ελληνισμού. Τελειώνει μέ ξεπούλημα καί συρρίκνωση τού Ελλαδικού εθνικού χώρου. Παράληλλα θά ζήσουμε καί συνθήκες μουσουλμανικής κατοχής, από τούς εποίκους πού καταλαμβάνουν μέ ειρηνική έφοδο τήν πατρίδα μας ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ,ΡΥΘΜΊΖΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ…ΔΥΣΤΥΧΩΣ

 3. Καπου διαβασα οτι την ιδια στιγμη που αλωνιζε η φρεγατα, συζητουσε ο Ερντογαν με ενα μεγαλο κεφαλι των ε.δ της τουρκιας σχετικα με τις συλληψεις. Αυτα κανουνε και οι σκοπιανοι και οι τουρκοι παντα. Εξαγωγη της εσωτερικης τους ασταθειας. Καλα καναμε και δε ψαρωνουμε. Αστε τους να τα λυσουν μονοι τους. Εχουμε τα δικα μας, να φορτωνομαστε και των αλλων…παει πολυ!

 4. Φίλε chris k,

  καταρχήν να σε καλοσωρίσω στο ιστολόγιο μας.

  Αυτό που λες είναι εδώ:

  «Έκτακτη συνάντηση Τ. Ερντογάν και I. Μπασμπούγ ενώ η F490 Gaziantep βολτάριζε έξω από το Λαύριο»

  28.02.2010

  Ενώ η τουρκική φρεγάτα F490 Gaziantep βολτάριζε έξω από το Λαύριο και την Κερατέα, έκτακτη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ βρισκόταν σε εξέλιξη. Η συνάντηση ακολουθεί τη σύλληψη άλλων δύο απόστρατων στρατηγών, στο πλαίσιο των ερευνών για απόπειρα ανατροπής της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης.
  Το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι Ερντογάν και Μπασμπούγ παρέστησαν το πρωί της Κυριακής σε μία κηδεία και στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός προσκάλεσε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στο γραφείο του για συνομιλίες, μετά τις οποίες αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση.

  Το μπαράζ συλλήψεων στρατιωτικών έχει αγγίξει πλέον την κορυφή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και στρατού κορυφώνεται.

  Μόνο την περασμένη Παρασκευή συνελήφθησαν 17 εν ενεργεία στρατιωτικοί (ανάμεσά τους ναύαρχοι και υποναύαρχοι) και δύο απόστρατοι στρατηγοί σε εκτεταμένη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος 33 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι τελούν υπό κράτηση.

  Την περασμένη εβδομάδα τέθηκαν υπό κράτηση και οι πρώην αρχηγοί Αεροπορίας και Ναυτικού της Τουρκίας, πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα και ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ αντίστοιχα, για να αφεθούν ελεύθεροι δύο ημέρες αργότερα χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορητήριο.

  Είχε προηγηθεί την Τρίτη έκταση σύσκεψη του συνόλου της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται, εν μέσω έντονης φημολογίας περί επικείμενης παραίτησης του Τούρκου επιτελάρχη Μπασμπούγ.

  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 5. και που ηρθε μεχρι εκει τι ειδε δηλαδη? τις ξαπλωστρες στο yabanaki? τις πραγματικες γραμμες αναχαιτισης τις ξερουν 10 ατομα στο πενταγωνο. χιλιες φορες μακαρι να μην ερθει η στιγμη που θα τις δουν. Αν ερθει ομως,δεν θα προλαβουν να πουν ουτε την προσευχη τους.

 6. ρε φιλε Πανο,αμαν με τους προφητες και γεροντες,πηξαμε σε νοστραδαμους και παισιους.

  δηλαδη αυτους περιμενετε για να δειτε καποια πραγματα;
  δηλαδη ο παισιος αμα ελεγε οτι η Ελλαδα θα γινει οικονομικη δυναμη θα τον πιστευες.Γιαυτο δεν προκειτε ποτε να σωθουμε,γιατι μας εχει ποτισει η εκλησσια να περιμενουμε απο το θεο τη σωτηρια.

  Αν θελετε κοκκινες μηλιες και μαρμαρωμενους βασιλιαδες ξεκουνηθητε απο τους καναπεδες και μην περιμενετε απο προφητειες.

  Τις προφητειες τις εχουν παντα οι χαμενοι ακριβως για να εχουν να ελπιζουν καπου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s