ΔΙΕΘΝΗ

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω…


 

Αψηφώντας το Κοινοβούλιό τους αλλά και τις διεθνείς πιέσεις, οι ψηφοφόροι στην Ισλανδία απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία το επαχθές και αντιδημοφιλές σχέδιο για την καταβολή αποζημιώσεων προς τους Βρετανούς και τους Ολλανδούς, μετά τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» που άφησε πίσω της η κατάρρευση της διαδικτυακής τράπεζας «Icesave».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ποσοστό μεγαλύτερο του 93% των ψηφοφόρων απέρριψαν το προτεινόμενο σχέδιο. Οι Ισλανδοί ψηφοφόροι καλούνταν να εγκρίνουν μια συμφωνία για την αποζημίωση της Βρετανίας και της Ολλανδίας, οι οποίες αποζημίωσαν καταθέτες στις χώρες τους, που έχασαν χρήματα σε ον λάιν λογαριασμούς «Icesave» τους οποίους πρότεινε η ισλανδική τράπεζα Landsbanki, η οποία πτώχευσε συμπαρασύροντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και εκθέτοντας την Ισλανδία στη δίνη της κρίσης.

Η Ισλανδία χρειάζεται να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Βρετανία και την Ολλανδία προκειμένου να αποδεσμευτεί η ξένη βοήθεια, την οποία έχει ανάγκη για την ανάκαμψη της οικονομίας της που έχει καταρρεύσει.

Πάντως, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος πολλοί Ισλανδοί γιόρτασαν με πυροτεχνήματα στο κέντρο του Ρέικιαβικ.

Ο Ισλανδός πρόεδρος, Ολαφουρ Γκρίμσον, τόνισε πως είναι σαφές ότι οι Ισλανδοί δυσφορούν στην προοπτική να πληρώσουν για τις πράξεις λίγων «άπληστων τραπεζιτών» κι ενώ διευκρίνισε πως φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως η Ισλανδία δεν θα αποζημιώσει τις δύο κυβερνήσεις, απλώς αυτό «πρέπει να γίνει με δίκαιους όρους».

Το Κοινοβούλιο έχει ήδη κυρώσει τη συμφωνία που ο πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει θέτοντάς τη σε δημοψήφισμα.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, δήλωσε πως η κεντροαριστερή κυβέρνησή της θα παραμείνει στην εξουσία. Αργότερα, ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ισλανδική κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση επίτευξη νέας συμφωνίας για τη ρύθμιση των χρεών της «Icesave» πριν από τις προσεχείς εκλογές στη Βρετανία και την Ολλανδία.

Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως «παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη τελικής συμφωνίας», μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: Ασ. Πρες, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ) / ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s