ΓΑΛΛΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Εξοπλισμοί / OIKONOMIA

«Διπλό παιχνίδι»


H εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» με κύριο άρθρο της ζητάει από Γαλλία και Γερμανία να σταματήσουν να παίζουν «διπλό παιχνίδι με την Ελλάδα»

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Τη Γερμανία και τη Γαλλία καλεί η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» με κύριο άρθρο της να σταματήσουν να παίζουν «διπλό παιχνίδι με την Ελλάδα», καθώς από τη μια πλευρά ζητούν αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα και από την άλλη πιέζουν για εξοπλιστικές δαπάνες. Παράλληλα καλεί τις δύο χώρες να δώσουν περαιτέρω εγγυήσεις ασφαλείας στην Ελλάδα ώστε αυτή να μειώσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Σύμφωνα με το κύριο άρθρο της «Χάντελσμπλατ» με τίτλο «Σταθερό ευρώ ή ακριβά Eurofighters;» η «Γερμανία και Γαλλία παροτρύνουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξυγίανση του προϋπολογισμού της. …Πόσο σοβαρά λαμβάνουν όμως Μέρκελ και Σαρκοζί αυτό το μήνυμα που έχει ανακοινωθεί εδώ και εβδομάδες; Οχι πολύ σοβαρά. Διότι Βερολίνο και Παρίσι έχουν και μια δεύτερη ατζέντα για την Ελλάδα. Ζητούν από την Αθήνα νέες παραγγελίες για εξοπλισμούς ύψους δισεκατομμυρίων. Η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να πουλήσει έξι φρεγάτες αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

Τον Φεβρουάριο, όταν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι πίεζαν τους Ελληνες για τροποποίηση προς το αυστηρότερο του προγράμματος λιτότητάς τους, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας υποσχέθηκε στους Γάλλους ότι θα αγοράσει τις φρεγάτες. Ταυτόχρονα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle ζήτησε, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, από την Ελλάδα να εγκρίνει επιτέλους την αγορά έως 60 Eurofighters, η διαπραγμάτευση για τα οποία διαρκεί ήδη αρκετό καιρό.

Φυσικά, μόνον κακοπροαίρετοι παρατηρητές θα μπορούσαν να σκεφθούν ότι αυτό θα μπορούσε να συνδέεται άμεσα με την οικονομική βοήθεια, την οποία επιθυμεί να λάβει η Ελλάδα από το Παρίσι και το Βερολίνο.

Το Βερολίνο και το Παρίσι θα πρέπει να θέσουν τέλος στο διπλό παιχνίδι τους. Το καλύτερο θα ήταν να παράσχουν στους Ελληνες πρόσθετη εγγύηση ασφαλείας, πέραν των ΝΑΤΟϊκών τους υποχρεώσεων, και με τον τρόπο αυτό να αφαιρέσουν από τους εκεί στρατιωτικούς το πρόσχημα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να τους επιτεθεί.

Επίσης χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλος, με συνέντευξή του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της Γερμανίας, δηλώνει ότι «η Ελλάδα θα σωθεί με τις δικές της δυνάμεις».

Οπως σημειώνει ο κ. Προβόπουλος, η Ελλάδα θα καταφέρει μόνη της να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση. Η κυβέρνηση με το πρόγραμμα λιτότητας απέδειξε ότι είναι έτοιμη για θαρραλέα βήματα. Επιπλέον η διάθεση των δεκαετών κρατικών ομολόγων την περασμένη Πέμπτη απέδειξε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε θέση να αποκτήσει το επιθυμητό ποσό».

Ο ίδιος δεν αναμένει άλλες αρνητικές εκπλήξεις, ενώ επέκρινε την αντιπαράθεση ελληνικών και γερμανικών ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι «αναμφισβήτητα, έχουν υπάρξει υπερβολές και ανόητα σχόλια και από τις δύο πλευρές».

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε