ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Εφιαλτική πρόβλεψη των Γερμανών για την Ελλάδα.


Ύφεση 4% για φέτος εκτιμά η Deutsche Bank! – Παρά τα σκληρά μέτρα, η Γερμανική τράπεζα συνεχίζει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος μας.

 

Υποθάλπτουν κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας ώστε να «πέσει» η τιμή του Euro και να ανεβάσουν τις εξαγωγές τους…

Οι Γερμανοί ξαναχτυπούν! Και προβλέπουν αν όχι  τα … χειρότερα, τουλάχιστον δεν τα βλέπουν καλά για την ελληνική οικονομία, ούτε φέτος!

Ο λόγος για  την έκθεση της Deutsche Bank που – σε πλήρη αντίθεση με τους σχεδιασμούς και τις εκτιμήσεις του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, αλλά και αρκετών διεθνών αναλυτών – προβλέπει διπλάσια (!) συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος, σε σχέση με το ούτως ή άλλως «τραγικό» 2009. Συγκεκριμένα  οι αναλυτές του γερμανικού οίκου  εκτιμούν πως η συνολική συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2009 ήταν της τάξης του 2%, νούμερο έως και ικανοποιητικό συγκρινόμενο με το 4% που «βλέπουν» ως τελικό ποσοστό περαιτέρω μείωσης της ελληνικής οικονομίας για το 2010!

Κι ακριβώς επειδή οι «σοφοί» της Deutsche Bank πιστεύουν πως η ύφεση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έκρηξη επισφαλειών στον τραπεζικό τομέα, (λιγότερα δάνεια, αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων), προχώρησαν και σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους (μείωση προβλέψεων κερδών, μείωση τιμών – στόχων) για τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank), τόσο για φέτος, όσο και για το 2011.

Την ίδια ώρα  ακόμα ένα «όχι θετικό» σχόλιο για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της δημοσιοποιούσε ο οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings. Οι αναλυτές του οίκου χαρακτήρισαν «κατάλληλο» το τρέχον επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, δηλαδή την κλίμακα «BBB+» με αρνητικές προοπτικές.

Ο λόγος απλός: η Fitch θεωρεί ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ το 2010 μοιάζει πλέον πιο «αξιόπιστος και εφικτός» μετά την εξαγγελία νέων μέτρων, αλλά ανησυχεί για το κατά πόσον είναι εφικτή η «πλήρης και ολοκληρωμένη εφαρμογή του».

Τουλάχιστον ο οίκος χαρακτήρισε ως πολύ μικρό τον κίνδυνο χρεοκοπίας για την χώρα μας.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s