ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Εγκαταλείπουν το Σκαραμαγκά και παίρνουν ένα δισ. ευρώ προίκα!


Τα κατάφεραν τελικά οι Γερμανοί;

 

Ακόμη ένα δισεκατομμύριο ευρώ (!) θα δώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στη Γερμανία και το Αμπου Ντάμπι, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα των υποβρυχίων που γέρνουν και  τελικώς να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τη γερμανική ThyssenKrupp στην εταιρεία Mar από το Άμπου Ντάμπι.

Πληροφορίες αναφέρουν  ότι η συμφωνία μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλη Βενιζέλου  και των κυρίων Iskandar Safa (εκτελεστικός πρόεδρος της Abu Dhabi Mar) και Hans Atzpontien (εκτελεστικός πρόεδρος της Thyssen Krupp Marine Systems) προβλέπει: 

•    ότι το ελληνικό δημόσιο θα παραλάβει το πρωτότυπο σκάφος «Παπανικολής», που μέχρι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό αρνούνταν να παραλάβει! Η Thyssen υποτίθεται ότι είχε αναλάβει να πουλήσει το πρωτότυπο υποβρύχιο τύπου 214 σε άλλη χώρα και είχε τιμολογήσει το πειραματικό υποβρύχιο στα 300 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Άμυνας θεώρησε το τίμημα χαμηλό «με δεδομένες τις σημερινές τιμές των υποβρυχίων αυτού του τύπου στη διεθνή αγορά» και αποφάσισε ότι είναι σαφώς προτιμότερο να αποκτηθεί ως περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού δημοσίου το υποβρύχιο «Παπανικολής» προκειμένου αυτό (που είναι ούτως ή άλλως πιστοποιημένο από το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό)  να αποκτήσει την αρμόζουσα αξία του στην αγορά πολεμικών σκαφών και να πωληθεί σε τρίτη χώρα με την εμπορική μεσολάβηση και της Abu Dhabi Mar που κινείται ευρύτερα στην μεσογειακή αγορά πολεμικών σκαφών. Το Πεντάγωνο ελπίζει ότι θα πουλήσει τον Παπανικολή έναντι 350 εκατ. ευρώ. αρμόδια στελέχη του υπουργείου Άμυνας επιχειρηματολογούν ότι θα επιτευχθεί, υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, τίμημα προφανώς υψηλότερο αυτού που προτείνει η γερμανική πλευρά τώρα. Η απόφαση να παραληφθεί ο «Παπανικολής» δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Κι αυτό διότι είναι αμφίβολο αν θα μεταπωληθεί σε άλλη χώρα το καταπονημένο υποβρύχιο. Και κυρίως είναι άγνωστο πότε θα γίνει αυτή η αγοραπωλησία.

•    Το υπουργείο Άμυνας συμφώνησε να παραλάβει τα υπόλοιπα τρία υποβρύχια τύπου 214 η κατασκευή των οποίων ολοκληρώνεται στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά, στο πρότυπο του «Παπανικολή». Πρόκειται για τα σκάφη «Πιπίνος», «Ματρώζος» και «Κατσώνης» που κατά το υπουργείο Άμυνας δεν έχουν τα προβλήματα ευστάθειας που αντιμετώπιζε ο «Παπανικολής».

•    Αντί να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός ακόμη τριών –παλαιότερου τύπου και σήμερα σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό- υποβρυχίων τύπου 209, το υπουργείο Άμυνας θα αποκτήσει ακόμη δύο νέα σκάφη τύπου 214, δηλαδή όπως ο Παπανικολής. Όταν οι Γερμανοί είχαν προτείνει να ναυπηγήσουν δύο νέα υποβρύχια –αντί να εκσυγχρονίσουν τρία παλαιότερα σκάφη τύπου 214- είχαν δεσμευθεί να το πράξουν χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του δημοσίου. Η συμφωνία που τελικώς επετεύχθη προβλέπει ότι το Πεντάγωνο θα καταβάλλει ένα δις ευρώ για τα δύο νέα υποβρύχια. Δεδομένου ότι η εκταμίευση των 485 εκατ.ευρώ είχε ήδη προϋπολογιστεί (για τον εκσυγχρονισμό των τριών παλαιότερων τύπου 209) και με την ελπίδα ότι ο «Παπανικολής» θα πουληθεί έναντι 350 εκατ. ευρώ σε κάποια ξένη χώρα – κάποτε, το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι η πρόσθετη δαπάνη στον προϋπολογισμό θα είναι μόλις 165 εκατ. ευρώ. Στα οποία πρέπει να προστεθούν ακόμη 847 εκατ. ευρώ που «χρωστά» το δημόσιο στην Thyssen για τη ναυπήγηση των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214. Γενικό σύνολο, ένα δισεκατομμύριο 63 εκατομμύρια ευρώ που το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλλει στη Γερμανία και το Αμπου Ντάμπι μέσα στην επόμενη πενταετία.

Είναι προφανές ότι οι όροι της συμφωνία δεν επιτρέπουν στο υπουργείο να πανηγυρίζει ότι «η συμφωνία διαφυλάσσει, μέσω της ισχύουσας νομοθεσίας, τις θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία».

ΠΗΓΗ

3 thoughts on “Εγκαταλείπουν το Σκαραμαγκά και παίρνουν ένα δισ. ευρώ προίκα!

  1. Καλά και για τις φρεγάτες; Είναι δυνατόν να δώσουν τα σχέδια οι γάλλοι σε άλλη εταιρεία; Όλες αυτές οι βλακείες που ακούγονται τι είναι; Συμπαραγωγή με αντίπαλη εταιρεία;
    Για τις αναβαθμίσεις υποβρυχείων τι γίνεται τελικά; Μήπως δεν μπορούν να τις κάνουν, ή δεν τους βγαίνουν, πως το αναλαμβάνουν; Καλά τι μας πούλησαν οι γερμανοί, γουρούνι στο τσουβάλι; Σκεφτονται και για κορβέτες;
    Τα ναυπηγεία θα πουλιώνταν αλλά με τις συμφωνίες αυτές κερδίζουν οι γερμανοί την υπεραξία και τα πουλάμε σε πολύ καλύτερη τιμή. Το σωστό είναι να γίνει η αγοροπωλησία και να υπογραφούν μετά οι νέες συμβάσεις. Τα υποβρύχεια για τα οποία πληρώθηκαν να παραληφθούν και μετά να συνεχίσουν με μεγαλυτερη λογική.
    Προσωπική αποψη ότι μια εταιρεία όπως η γαλλική που φτιάχνει μέχρι πυρηνικά υποβρύχεια είναι πολύ πιο αξιόπιστη στην ναυπήγηση υποβρυχείων και ίσως και ποιο οικονομική.

  2. θά συμμφωνήσω καί μέ τούς δύο προλαλήσαντες καταρχήν.Θά παρατηρούσα τά εξής: όσον αφορά τά υποβρύχια καί τήν εξασφάλιση λειτουργίας τού Σκαραμαγκά. ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΡΙΤΣΗΔΕΣ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΖΝΜΙΩΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ. Γιατί: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗΣ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ. Στό ναυτικό τομέα οί τούρκοι ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ!!! Θά συμφωνήσω μέ τόν φίλτατο hrist. Ότι όντως πρέπει ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ. Μπορεί νά παραλαμβάνουμε τά υποβρύχια ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΜΑΣ… Αφού διασώσαμε από τό κλείσιμο τόν Σκαραμαγκά ή σκέψη καί ή πρόταση μου είναι ή εξής: ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΓΑΛΛΙΑ –ΡΩΣΣΙΑ.ΤΑ ΞΑΝΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ. Καί τότε κάνουμε στροφή στά υποβρύχια Γαλλικής σχεδίασης [άλλωστε τώρα υπάρχει κάποια εμπειρία κατασκευής υποβρυχίων τώρα πιά καί αξιοποιούμε τούς ναυπηγούς τού ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ]. Καί όσον αφορά τή Ρωσσία συμπαραγωγή αερόστρωμνων zubr πού θά μάς εξασφαλίσει υπεροπλία στή θάλασσα. Αλλά έχουμε ηγεσία πατριωτική οί μάς κυβερνούν ξενόδουλοι μειοδότες;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s