ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Παπανδρέου:»Η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ΕΕ»


Σε ερωτήσεις για ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ μετά το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, ότι θα αποφασίσουμε με βάση την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και της χώρας και πρόσθεσε ότι επιθυμούμε αυτές οι αποφάσεις μας να συμπέσουν με ευρωπαϊκή λύση. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι περιμένουμε θετικό αποτέλεσμα, επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι λύσεις είναι ανοιχτές.  Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με ευρωπαϊκή λύση η Ελλάδα θα δείξει πως είναι η πρώτη χώρα που θα δημιουργήσει ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση κάτι που θα βοηθήσει και στον συντονισμό της ευρωζώνης


Σε ότι αφορά αναφορές της κ. Μέρκελ για αποβολή χωρών από την ευρωζώνη, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη, ούτε για «νομικούς» λόγους, αλλά και επιπλέον διότι τώρα βάζουμε την οικονομία σε τάξη.

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει σε σχέση με ότι συνέβαινε πριν μερικές εβδομάδες, λόγω των τεράστιων προσπαθειών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και η χώρα βρίσκεται στον δρόμο ώστε να επιτύχει την μείωση του ελλείμματός της κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2010, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι δεν υπάρχει βιώσιμη κοινωνική προοπτική (για οποιαδήποτε χώρα) με ανεβασμένο το δημόσιο χρέος, ενώ στέλνοντας ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό είπε ότι η προσπάθεια είναι απαραίτητη, όχι γιατί το θέλουν οι Βρυξέλλες, η Ευρώπη και οι αγορές, αλλά διότι έτσι εξασφαλίζεται το μέλλον του.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι οι κυβερνήσεις στην ζώνη του ευρώ έχουν συμφωνήσει να βοηθήσουν την Ελλάδα με ξεκάθαρο τρόπο, αν χρειαστεί, και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με αυτές τις κυβερνήσεις για την δημιουργία του απαραίτητου μηχανισμού.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι δεν χρειάζεται αυτή την στιγμή οικονομική στήριξη, πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, λέγοντας επίσης ότι η κρίση απαιτεί συντονισμό με την ευρωζώνη και επαναλαμβάνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εργάζεται νυχθημερόν και η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται.

Από την μεριά του ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ καλή και εποικοδομητική την συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ευχαριστώντας τον παράλληλα για την αναγνώριση της προόδου που έχει επιτευχθεί αλλά και των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματά της.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα έχει πλήρως ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις της και επισήμανε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, καθώς μέτρα, η λήψη των οποίων είχε προβλεφθεί για τον Μάϊο, έχουν ήδη ψηφιστεί, ενώ έχουν προχωρήσει και μεταρρυθμίσεις όπως στο ασφαλιστικό.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πήραμε και πρόσθετα μέτρα, είπε ότι τα μέτρα είναι δύσκολα και οδυνηρά για τον λαό, όμως δίνουν ώθηση στην χώρα, και πρόσθεσε ότι εκτελούμε τον προϋπολογισμό, η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια.

«Ζητήσαμε πολιτική στήριξη που δόθηκε, όμως ταυτόχρονα δανειζόμαστε με παράλογα επιτόκια και έτσι τίθεται και ηθικό ζήτημα» είπε ο κ. Παπανδρέου, χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «όταν ζητάς από τον άλλον να κόψει από το μισθό του, τα όποια χρήματα χάνονται λόγω των επιτοκίων».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του είπε επίσης ότι όλη αυτή η κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για την ευρωζώνη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα πήρε δύσκολες αποφάσεις, δείχνοντας ταυτόχρονα και την αξιοπιστία της, και πρόσθεσε ότι αν το ζήτημα είναι να δανειζόμαστε πολύ ακριβά, υπάρχουν δυνατότητες που δεν αποκλείουμε.

«Θα προτιμούσαμε ευρωπαϊκή λύση και προσδοκούμε ότι αυτή η λύση θα υπάρξει» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν πει πως θα στηρίξουν την Ελλάδα αν χρειαστεί, επανέλαβε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να συντονίσει τον ανάλογο μηχανισμό.

Ο κ. Μπαρόζο είπε επίσης ότι η ΕΕ συνεργάζεται με το ΔΝΤ, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητα για λύση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Σε ότι αφορά την ερώτηση αν σε ενδεχόμενο καθυστέρησης της ΕΕ θα έχει δίκιο η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές, περιμένουμε ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην περίπτωση, και αυτό θα ήταν η καλύτερη εναλλακτική λύση», ενώ πρόσθεσε ότι είναι και μια ευκαιρία για την ευρωζώνη να αποδείξει την θέληση και την δυνατότητά της να στηρίξει τα κράτη-μέλη της.

Από την μεριά του ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η οικονομική και νομισματική κρίση έχει ξεκαθαρίσει την αναγκαιότητα παρακολούθησης των διαφόρων οικονομιών, πρόσθεσε ότι υπάρχει θέμα επιβολής κανόνων στην ευρωζώνη, είπε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει, αλλά δεν επιθυμεί να εξυπηρετήσει κερδοσκοπικά παιχνίδια ανακοινώνοντας λεπτομέρειες και εξέφρασε την ελπίδα του ότι τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να εγκρίνουν το (ελληνικό) αίτημα αν υπάρξει, καθώς η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει τέτοιο αίτημα.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να συζητηθεί η δημιουργία των μηχανισμών που θα είναι χρήσιμοι στο μέλλον για την στήριξη, αν χρειαστεί, αλλά και την παρακολούθηση των οικονομιών, επισήμανε ότι αυτά αφορούν όμως το μέλλον και ενδεχομένως απαιτούν αλλαγές συνθηκών, ο ίδιος, όπως ανέφερε, είναι υπέρ των αλλαγών, εξέφρασε την ικανοποίησή του που με αφορμή την Ελλάδα δίνεται η ευκαιρία για συντονισμό της ευρωζώνης, τόνισε όμως τέλος ότι τώρα συζητάμε το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα βιώσιμο δρόμο.  πηγη

One thought on “Γ. Παπανδρέου:»Η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ΕΕ»

  1. Η ΕΛΛΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s