ΔΙΕΘΝΗ / ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Ο Ψυχρός Πόλεμος σταμάτησε χάρη σε έναν… δεινόσαυρο και έναν μπολσεβίκο!


Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αποφασίστηκε από έναν «μπολσεβίκο» τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και έναν «δεινόσαυρο» τον Ρόναλντ Ρήγκαν, διηγήθηκε σήμερα ο πατέρας της περεστρόικα παρουσιάζοντας ένα βιβλίο για την εξωτερική πολιτική της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

«Πολλοί ήταν αυτοί που τον συμβούλευαν να μην με συναντήσει…Κατά τη συνάντησή μας , όταν αυτή έγινε κάποια στιγμή και διήρκεσε πάνω από 40 λεπτά, μου ζήτησαν τη γνώμη μου για το Ρήγκαν και εγώ είπα πως είναι ένας πραγματικός δεινόσαυρος», τόνισε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ξαναφέρνοντας στη μνήμη του την πρώτη συνάντησή του, το Νοέμβριο του 1985 στη Γενεύη με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ. «Εκείνος από την πλευρά του με περιέγραψε στους δικούς του ως ξεροκέφαλο μπολσεβίκο», θυμήθηκε ο κ. Γκορμπατσόφ.

«Αλλά δύο ημέρες αργότερα, κάναμε την κοινή δήλωση που περίμενε όλος ο κόσμος», για το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», πρόσθεσε ο Γκόρμπι.

Ο πάλαι ποτέ ηγέτης της χώρας παρουσίασε στη Μόσχα ένα βιβλίο χιλίων σελίδων με τίτλο

«Απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών» που περιέχει μαρτυρίες και αδημοσίευτα κείμενα και ντοκουμέντα για την εξωτερική πολιτική της εποχής της περεστρόικα (1985-1991).

«Το βιβλίο είναι ένα οδόφραγμα στις παραποιήσεις της ιστορίας», ανέφερε ο Βίκτορ Χέινις πολιτειολόγος και βουλευτής της εποχής της περεστρόικα και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια δεύτερη περεστρόικα στην εσωτερική και εξωτερική μας πολιτική».

Ένας άλλος πολιτειολόγος οπαδός της περεστρόικα, ο Φεντόρ Λουκιάνοφ εξέφρασε τη λύπη του γιατί «όσα έκανε ο Γκορμπατσόφ και έδωσε στη χώρα δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε»

«Υπήρχε πράγματι η δυνατότητα τότε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα. Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα αλλά τώρα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s