Κύπρος

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ- ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


 

Εχουν επιτευχθεί συγκλίσεις σε διάφορες πτυχές που συνθέτουν το Κυπριακό στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν και σημαντικές αποκλίσεις οι οποίες συζητούνται, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε ομιλία του στο Πολιτικό Μνημόσυνο των Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου, στον Προφήτη Ηλία Χανιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν είναι σωστό ούτε να μηδενίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων, ούτε και βέβαια να ωραιοποιούμε την κατάσταση προς εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλότριων εκείνων του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

«Στην προσπάθεια που καταβάλλουμε ως ηγέτες των δυο κοινοτήτων, έχουμε επιτύχει συγκλίσεις σε διάφορες πτυχές που συνθέτουν το Κυπριακό. Εξακολουθούν, όμως, να παραμένουν και σημαντικές αποκλίσεις τις οποίες συζητούμε», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού είναι η αλλαγή στη φιλοσοφία και τη στάση της Τουρκίας, σημειώνοντας πως συμφέρει και στην ίδια την Τουρκία η λύση του προβλήματος και, όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό στην Αγκυρα, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε σε λύση.

Κάλεσε για μια ακόμη φορά, τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να ασκήσουν πιο αποτελεσματικά την επιρροή τους στην Τουρκία ώστε να αλλάξει τη στάση της.

Χαρακτήρισε θετική την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού για αποδοχή λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σημειώνοντας πως απομένει τα λόγια αυτά να γίνουν ζωή και πράξη.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν συγκεκριμενοποιήσει, ακόμα περισσότερο, το πλαίσιο της λύσης υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να μετατρέψουμε αυτό το πλαίσιο σε ολοκληρωμένη και περιεκτική λύση του Κυπριακού, η οποία θα τεθεί οπωσδήποτε στην κρίση του λαού μέσω δημοψηφίσματος», πρόσθεσε.

Παράλληλα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «αναζητούμε και επιτυγχάνουμε συμμαχίες στο διεθνή και τον ευρωπαϊκό χώρο, κινούμενοι με αξιοπρέπεια και εμπνέοντας αξιοπιστία και σεβασμό. Ακολουθούμε ευέλικτη τακτική και προβάλλουμε δημιουργικές προτάσεις που, ενώ σέβονται την άλλη κοινότητα, δεν ξεπουλούν αρχές».

Δήλωσε ετοιμότητα για ένα έντιμο συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους, που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα και των δυο κοινοτήτων, αλλά και την ενότητα της κοινής μας πατρίδας και θα την απαλλάξει από την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό.

«Δεν κυνηγούμε ιδεώδεις πλην όμως ανέφικτες λύσεις. Απορρίπτουμε τα μεγάλα λόγια και τις εθνικιστικές εξάρσεις που μπορεί να χαϊδεύουν τα αυτιά, αλλά δημιουργούν επικίνδυνες αυταπάτες. Εργαζόμαστε για την ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο, συνειδητοποιώντας πλήρως τη σημασία της για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας», σημείωσε.

Προειδοποίησε ότι το πέρασμα του χρόνου παγιώνει την επί του εδάφους διχοτόμηση και δημιουργεί και στα μυαλά των ανθρώπων διαχωριστικά τείχη, που, όπως είπε, «ίσως, είναι πιο δύσκολο να κατεδαφιστούν απ` ό,τι η διαχωριστική γραμμή που χάραξε στο κορμί της Κύπρου ο Αττίλας».

Επανέλαβε ότι επειγόμαστε για λύση του Κυπριακού «και παλεύουμε για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση το συντομότερο».

Ωστόσο, είπε, «σε καμιά περίπτωση δεν θα θυσιάσουμε το περιεχόμενο της λύσης χάριν του χρόνου», και πρόσθεσε ότι «από την άλλη, δεν μπορούμε, στο όνομα μιας ιδεατής και ιδεώδους λύσης που δεν λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της εποχής, αλλά και την όλη ιστορική εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος, να αφήνουμε να περνά ανεκμετάλλευτος ο χρόνος».

Αφού εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρίσκεται «στα ιερά χώματα της ηρωικής Κρήτης» ευχαρίστησε θερμά το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος« για την τιμή να τον καλέσει να μιλήσει στο ετήσιο μνημόσυνο του Ελευθέριου και του Σοφοκλή Βενιζέλου.

Μετέφερε θερμούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς της Κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου και σύσσωμου του κυπριακού λαού προς το λαό της Κρήτης και, ευρύτερα, το λαό της Ελλάδας.

«Εκφράζω, για μια ακόμη φορά, αισθήματα ειλικρινούς ευγνωμοσύνης για την ανιδιοτελή, συνεχή και αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας στην αγωνιζόμενη για τη δικαίωσή της Κύπρο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον Ελευθέριο Βενιζέλο, είπε ότι υπήρξε, αδιαμφισβήτητα, η πιο λαμπρή μορφή στο πολιτικό στερέωμα της νεότερης Ελλάδας.

«Επαναστάτης, οραματιστής, αναμορφωτής, δίκαια καταχωρήθηκε στις δέλτους της ιστορίας, αλλά και στη συνείδηση του ελληνικού έθνους, ως ο μεγάλος Εθνάρχης. Ο Εθνάρχης που έκανε πραγματικότητα το όνειρο της απελευθέρωσης των υπόδουλων Ελλήνων, που υπερδιπλασίασε την έκταση της ελληνικής επικράτειας, αλλά και αναμόρφωσε την ελληνική κοινωνία πάνω σε σύγχρονες, δημοκρατικές βάσεις», συνέχισε.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν ο Βενιζέλος βρισκόταν στο πηδάλιο του κράτους στην κρίσιμη περίοδο του Ελληνοτουρκικού Πολέμου, ίσως να είχε αποφευχθεί η τραγωδία του Μικρασιατικού ελληνισμού και η μεγαλύτερη καταστροφή της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.

Αφού έκανε αναφορά στη σχέση του Ελευθέριου Βενιζέλου με την Κύπρο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια δημιουργική μελέτη της κληρονομιάς του Βενιζέλου μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διεξαγωγή του σημερινού αγώνα για δικαίωση της Κύπρου.

Μιλώντας για την Κύπρο και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, είπε, αναπόφευκτα, ο νους πάει στον Κύπριο Εθνάρχη Μακάριο.

«Είναι εκπληκτικό πόσα κοινά σημεία παρουσιάζουν η ζωή και η δράση των δυο ηγετών», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι όπως ο Βενιζέλος, έτσι και ο Μακάριος, «επικρίθηκε έντονα για τις επιλογές του, που ήταν όμως σωστές και επιβαλλόμενες».

«Το μίσος στον Βενιζέλο οδήγησε στην Μικρασιατική καταστροφή. Το μίσος στον Μακάριο οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή. Στην αντιπαλότητα μακαριακών και αντιμακαριακών ούτε τότε ούτε και τώρα που αξιολογούμε την ιστορία μας, δικαιούται κάποιος να έχει ουδέτερη στάση. Αντιθέτως, εμείς τοποθετούμαστε μαζί με τον Μακάριο, τη δημοκρατία και τον απελευθερωμένο από τον εθνικισμό, πατριωτισμό», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Στο σημερινό μνημόσυνο, είπε, μνημονεύουμε και τον Σοφοκλή Βενιζέλο, μεγάλο, επίσης, τέκνο της Κρήτης, που έδωσε το παρών του σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας.

Κύπρος και Κρήτη, είπε, συνδέονται από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα με ισχυρούς δεσμούς.

«Και τα δυο νησιά μας υπήρξαν κοιτίδες λαμπρού πολιτισμού. Οι περιπέτειες της ιστορίας μάς επιφύλαξαν παρόμοια οδυνηρή πορεία μέσα στους αιώνες. Γνωρίσαμε τους ίδιους κατακτητές και τα ίδια δεινά. Συμμεριστήκαμε τα ίδια οράματα ελευθερίας», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέχισε λέγοντας ότι ο καθημερινός μας λαϊκός πολιτισμός έχει πολύ περισσότερα ταυτόσημα στοιχεία από οποιαδήποτε άλλα μέρη του ελληνικού χώρου.

«Οι τοπικές μας διάλεκτοι είναι δίδυμες αδελφές και εμπλουτίζουν με την ομορφιά τους τη νεοελληνική γλώσσα. Πολύτιμο κομμάτι της Ελλάδας σήμερα η Κρήτη, ανεξάρτητο κράτος η Κύπρος, όμως, στη συνείδηση του ελληνισμού εξακολουθούμε να είμαστε οι δυο μεγαλόνησοι του ευρύτερου ελληνισμού», κατέληξε.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s