Ε.Ε.

Με το ουγγρικό μοντέλο η στήριξη της Ελλάδας


Σχέδιο συνδυασμένης πρωτοβουλίας από ΔΝΤ και Ε.Ε.

«Μεγάλη Εβδομάδα» θα είναι για την ελληνική οικονομία η τρέχουσα, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (25 – 26 Μαρτίου) θα κριθεί εάν είναι εφικτή η συμφωνία επί ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης της χώρας. Φαίνεται ότι, τελικώς, προκρίνεται το ουγγρικό μοντέλο, που προβλέπει συνδυασμένη πρωτοβουλία από ΔΝΤ και Ε.Ε. για την παροχή οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες έχοντας χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών: Εκφράζονται φόβοι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα εμμείνει στην ανελαστική στάση της, συμπαρασύροντας ενδεχομένως και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου θα ήθελε να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες τουλάχιστον με ένα «καθαρό» μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία θα στηριχθεί από τους εταίρους στην περίπτωση κατά την οποία παραμείνει αντιμέτωπη με υψηλά επιτόκια δανεισμού. 

Παραφωνίες εντός του ΠΑΣΟΚ

Με το μέτωπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε πλήρη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει να διευθετήσει και τις ενδοκυβερνητικές παραφωνίες, οι οποίες όσο περνάει ο καιρός ολοένα και πληθαίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τετράωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε μεν ότι «δεν έχω διάθεση να πάω στο ΔΝΤ», πρόσθεσε όμως ότι «και το ΔΝΤ δεν το χρησιμοποιώ σαν μπλόφα». Η συνεδρίαση διακόπηκε δύο φορές, για να μιλήσει τηλεφωνικά με τους κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, πρόεδρο της Ε.Ε. και Ζοζέ Μπαρόζο, πρόεδρο της Κομισιόν, ενώ ο τελευταίος αργά την Παρασκευή δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μηχανισμός ευρωπαϊκής στήριξης για την Ελλάδα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εφόσον χρειαστεί. «Δεν μπορούμε να παρατείνουμε περισσότερο την παρούσα κατάσταση», τόνισε. Ισως από εκεί ορμώμενος ο κ. Παπανδρέου χθες μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο ζήτησε να βγουν «τα όπλα πάνω στο τραπέζι, ώστε να μας αφήσουν ήσυχους οι κερδοσκόποι» και προειδοποίησε ότι η σημερινή κατάσταση «μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ίδια την Ε.Ε.».  πηγη

Σχολιάστε