ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ακυρώσεις ασκήσεων της ΠΑ.


 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΚΑΝΑΛΙ 1» και τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Γρηγόρη Τζιοβάρα δηλώνει πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν φέτος λιγότερες στρατιωτικές ασκήσεις από ότι μέχρι σήμερα. Ο Πάνος Μπεγλίτης αναφέρει χαρακτηριστικά:

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Είναι γεγονός, όπως είπα και προηγουμένως, ότι στο πλαίσιο εξορθολογισμού των επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουμε προχωρήσει με αποφάσεις μας στην περικοπή ορισμένων από τις ασκήσεις που θεωρούμε, με βάση και τις σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι θα έπρεπε να περικοπούν. Αυτό δε σημαίνει με τίποτα ότι υπονομεύεται ή απαξιώνεται το αξιόμαχο και οι επιχειρησιακές δυνατότητες και ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες βρίσκονται σε ένα υψηλό επίπεδο αξιόμαχου για την υπεράσπιση της εθνικής τους αποστολής.»

Σύμφωνα με δημoσιεύματα του ελληνικού Τύπου, αποφασίσθηκε η ακύρωση της συμμετοχής της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στις παρακάτω συμμαχικές ασκήσεις του εξωτερικού: Bold Avenger 2010, Brilliant Ardent 2010, Frisian Flag, Steadfust Noon 2010 και Red Flag.

Αναφορικά με τα παραπάνω έχουμε να σημειώσουμε πως η Bold Avenger 2010 είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2010 στη Δανία.

Η Brilliant Ardent 2010 είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στη Γερμανία και στην άσκηση θα συμμετάσχουν και μαχητικά αεροσκάφη της 182 Filo της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας (TUAF).

Η Frisian Flag είνα μια μεγάλη αεροπορική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία (Leeuwarden) κατά το διάστημα 12 με 23 Απριλίου και η απουσία της ΠΑ είναι σίγουρα μια απώλεια, μια και θα συμετάσχουν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη τρίτων αεροπορικών δυνάμεων.

Η άσκηση Steadfust Noon 2010 ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και δεν πρέπει να θεωρείται ως μια απώλεια η ματαίωσή της. Στη συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιείται εξάσκηση στην φόρτωση και εκφόρτωση τακτικών πυρηνικών όπλων Β-61, τα οποία έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν άλλο στην Άραξο και πιθανόν δεν υπάρχει και προθυμία της USAF να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα για την πραγματοποίηση μίας και μόνο άσκησης.

Η αναφορά στον ελληνικό Τύπο για τη ματαίωση της συμμετοχής της ΠΑ στην περιβόητη αλλά μακρινή Red Flag 2010 μας εκλπλήσσει, μια και δεν προβλέπονταν έτσι και αλλιώς συμμετοχή της ΠΑ στην Red Flag κατά το 2010.

Επιπρόσθετα έχουμε να σημειώσουμε ότι το 1ο και 2ο μέρος της TLP στην Albacete της Ισπανίας έχει ακυρωθεί από τους διοργανωτές, μία άσκηση στην οποία υπήρξε σύμφωνα με τους ισπανούς διοργανωτές δηλωμένη συμμετοχή και εκ μέρους της ΠΑ.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s