ΕΛΛΑΔΑ

Με βιλαέτια τα έβαλε ο Αντώνης -μεγαλώνει το χάσμα η Ντόρα


Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Με οργανωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος, που λαμβάνουν υπόψη όμως τις εύθραυστες ισορροπίες, και με την Ντόρα Μπακογιάννη να επιβεβαιώνει το χάσμα που τη χωρίζει από τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και από τον Κώστα Καραμανλή στον οποίο ασκεί αυστηρή κριτική εκ των υστέρων, οδεύει η Ν.Δ. προς το συνέδριό της που θα γίνει τον Ιούνιο.

Υπάρχει διαφωνία κορυφής και σε ό,τι αφορά την οικονομία. Ο Αντ. Σαμαράς επανέλαβε ότι στηρίζει τη χώρα όχι όμως την κυβέρνηση και τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που μίλησε για χρεοκοπία, εκτόξευσε στα ύψη τα spreads και φλερτάρει επιμόνως με το ΔΝΤ». Εδειξε μάλιστα τον ΛΑΟΣ ως το κόμμα που δείχνει συναίνεση στην κυβέρνηση. Αντίθετα, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «εδώ που είμαστε τώρα πρέπει μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές να μπουν στην άκρη και να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης, υπεύθυνα και θαρραλέα».

Μόνο μια μέρα

Μόνο μία μέρα κράτησε το προσυνέδριο, αν και είχε προγραμματιστεί να είναι διήμερο. Στελέχη έλεγαν στην «Ε» ότι η διαδικασία έτσι όπως προχωράει δεν βοηθάει στην ουσιαστική ζύμωση. Μετά τις ομιλίες των κορυφαίων στελεχών, το ενδιαφέρον εξαντλήθηκε και άρχισε να αδειάζει η αίθουσα του Βελλίδειου.

Ο Κ. Καραμανλής αποθεώθηκε από τους συνέδρους του καραμανλικού κάστρου, που είναι η Θεσσαλονίκη, και έστειλε το μήνυμα σε όσους βιάζονται να τον τελειώσουν, να το ξεχάσουν. Δεν παρενέβη, άκουσε τον Σαμαρά και αποχώρησε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε τιμητική αναφορά στο πρόσωπο του Μακεδόνα πολιτικού όπως και στου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι ο ίδιος δεν απολογείται για κανέναν.

Αυτά που δεν είπε εκείνος τα είπε ο πολιτικός του σύμμαχος Δ. Αβραμόπουλος. Μίλησε για «συντριβή» της Ν.Δ., για «λάθη», «ατολμία» και «έλλειμμα διαφάνειας», όπως και για την ανάγκη της «αυτοκάθαρσης».

Ντόρα κατά πάντων

Η κ. Μπακογιάννη ήταν η πρώτη φορά που έκανε τόσο σκληρή κριτική στον κ. Καραμανλή, με τον οποίο πλέον δεν έχουν καμία πολιτική σχέση. Χαρακτήρισε «απολιτίκ» τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. και φωτογράφισε υπουργούς, όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και εκφραστές της λαϊκής δεξιάς που πίεζαν για παροχές δίνοντας την εικόνα ότι «ανήκαν στο ΚΚΕ και όχι στη Ν.Δ.».

Η εκ των υστέρων κόκκινη γραμμή που τράβηξε προκάλεσε την αντίδραση του Πάνου Παναγιωτόπουλου. «Θα έπρεπε να δούμε και τι εισηγούνταν στον Κώστα Καραμανλή όσοι συμμετείχαν στις κυβερνητικές επιτροπές», τόνισε φωτογραφίζοντας την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς ο Σαμαράς, που ήταν υπουργός Πολιτισμού, δεν συμμετείχε.

«Θα το πω ωμά», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Η κοινωνία περίμενε από εμάς ένα μικρότερο και καλύτερο κράτος και παραδώσαμε έναν δημόσιο τομέα πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο αναποτελεσματικό σε σχέση μ’ αυτόν που είχε η Ελλάδα ακόμα και το 2001. Περίμενε να συγκρουστούμε με τις στρεβλώσεις που κυριαρχούν στον χώρο των ΜΜΕ και μας είδε να συμβιβαζόμαστε και να υποχωρούμε. Περίμενε να μας δει να υπερασπιζόμαστε την περιουσία, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια του πολίτη και μας είδε τον Δεκέμβριο του 2008 να αφήνουμε την Αθήνα στο έλεος των συμμοριών».

Το πολιτικό συμβούλιο

Την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και αρκετών στελεχών προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να μετατρέψει το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο ο Καραμανλής είχε βάλει σε αδράνεια γιατί συμμετείχε ο Βουλγαράκης, σε ένα όργανο της απολύτου επιρροής του. Μετονομάζεται σε Εκτελεστική Επιτροπή και από τα 14 μέλη τα 7 θα είναι της «επιλογής και ευθύνης» του αρχηγού της Ν.Δ., όπως είπε. Δεν τόλμησε να προτείνει ούτε ένα ξεκάθαρο ασυμβίβαστο ανάμεσα στη θέση του γραμματέα του κόμματος και το βουλευτικό αξίωμα. Απλώς τον απαλλάσσει από το κυνήγι του σταυρού και τον βάζει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο Α. Σαμαράς δεν θέσπισε θητεία για τον πρόεδρο, την οποία έχουν προτείνει στελέχη όπως ο Αβραμόπουλος, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος (που απέχει από τα κομματικά δρώμενα) και άλλοι. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι η καθιέρωσή της θα προκαλούσε προβλήματα, καθώς το συνέδριο θα γίνεται κάθε δύο χρόνια, οπότε από την επομένη «θα ανοίγει κύκλος εσωστρέφειας» όπως είπε. Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα σύγχρονο κόμμα στον κόσμο χωρίς να προβλέπεται θητεία για τον πρόεδρο.

Φαίνεται ότι δεν θα γίνει ούτε το προχωρημένο βήμα, να εκλέγεται ο αρχηγός όχι μόνον από μέλη αλλά και από φίλους της Ν.Δ., όπως είχε προτείνει ο Αβραμόπουλος. Θα διατηρηθεί ο τρόπος εκλογής «από τη βάση», δηλαδή μόνον από τα μέλη που εφαρμόστηκε στις 29 Νοεμβρίου 2009.

Ο Σαμαράς κατήγγειλε τα «φέουδα» και τα «βιλαέτια» φωτογραφίζοντας την οικογένεια Μητσοτάκη. Προανήγγειλε ότι θα καταργήσει τις διαφορετικές λίστες που διακινούνταν παρασκηνιακά στα συνέδρια από τα επιτελεία του Καραμανλή, της Μπακογιάννη και άλλων κορυφαίων που διεκδικούσαν σφαίρες επιρροής επιδιώκοντας την εκλογή υποστηρικτών τους στην Κεντρική Επιτροπή που μετονομάζεται σε Πολιτικό Συμβούλιο. Ολοι οι υποψήφιοι θα συμπεριλαμβάνονται σε μία λίστα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Θα μειωθεί και η Κεντρική Επιτροπή που απαρτίζεται σήμερα από 500 και πλέον μέλη, αν και δεν έχει αποφασιστεί ποιοι θα μείνουν εκτός.

One thought on “Με βιλαέτια τα έβαλε ο Αντώνης -μεγαλώνει το χάσμα η Ντόρα

  1. Ε…βέβαια μπροστα κοιτάει η Ν.Δ.Αν κοιτάξει πίσω θα δεί το χαος που..αφισε.Το κακό είναι που δεν γνωρίζουμε ποιός θα μας βγάλει απο αυτό..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s