ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / Σκόπια

Σκοπιανή εφημερίδα: Οι Έλληνες υποχώρησαν από τις θέσεις τους για το όνομα…


Επικαλούμενη ανώνυμους διπλωμάτες η σκοπιανή εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ γράφει σήμερα, πως κυκλοφορεί ένα πακέτο προτάσεων για μια πιθανή λύση στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, σε κύκλους οι οποίοι ασκούν επιρροή στη διεθνή κοινότητα.

«Δεν πρόκειται για μαξιμαλιστική θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε για παράδειγμα τον περασμένο Νοέμβριο από τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη προς τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς. Αλλά πρόκειται για μια θέση που η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει πιο κάτω το όριο που είχε αναγγείλει» γράφει η σκοπιανή εφημερίδα.

Αυτή όμως η θέση, που χαρακτηρίζεται ως χαλαρή, δεν είναι κάτι το νέο. Και αυτό το γνωρίζουν και στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι εξοικειωμένες με την ‘χαλαρή’ θέση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Η οποία θέση, σε τελική ανάλυση, είναι ταυτόσημη και συνέχεια της προηγούμενης του Κώστα Καραμανλή όπως διατυπώθηκε, άλλωστε, ένα περίγραμμά της, τότε, και από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς προετοίμαζε μια άτυπη πρόταση προς τον Νίμιτς. Στο επίκεντρο του πακέτου, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα, είναι το όνομα ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’ για διεθνή χρήση.

Σύμφωνα με την πρόταση η ονομασία αυτή θα ισχύει στον ΟΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς καθώς και διεθνή φόρα.

Η Ελλάδα, μάλιστα, ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ψήφισμα του ΟΗΕ ώστε να επικυρωθεί η νέα διεθνή ονομασία που θα χρησιμοποιείται στις διμερείς σχέσεις αλλά και σε τρίτες χώρες.

Οι διπλωμάτες, ωστόσο, που κρατούν την ανωνυμία τους, σχολιάζουν προς την σκοπιανή εφημερίδα, πως η πρόταση είναι μέρος της τελικής απόφασης, αλλά υπάρχει ένας δισταγμός για την επιβολή της υιοθέτησης της απόφασης αυτής στα αντιπολιτευτικά κόμματα των Σκοπίων. Πως δηλαδή θα μπορέσουν να τα πείσουν στο νέο όνομα και σε μια αμφίδρομη σχέση με το συνταγματικό όνομα της χώρας;

Δρούτσας – Σκόπια: «Βόρεια Μακεδονία» το όνομα στην ελληνική γλώσσα

«Η ονομασία ‘Βόρεια Μακεδονία’ απηχεί την ελληνική θέση για να υπερβούμε τη διαφορά με το όνομα», γράφει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ‘Μακφαξ’ σήμερα.

Το δημοσίευμα που δεν είναι τυχαίο, αφού προωθεί, σιγά αλλά σταθερά, την ονομασία αυτή στο εσωτερικό της Ελλάδας, με δεδηλωμένο στόχο, από ότι βλέπουμε, την εξοικείωση του ελληνικού λαού, στην υποχώρηση αυτή.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος Αλεξαντάρ Τσοτσέφσκι (Александар Чочевски ) επικαλείται συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στο ‘Sky TV’, στην οποία σχολίασε τη σχετική αναφορά της πρότασης των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την επίσκεψη Παπανδρέου για ‘Βόρεια Μακεδονία’, συμπληρώνοντας πως αυτό προσφέρει την ευκαιρία για επίλυση της διαφοράς.

«Είναι γνωστό ότι ο κ. Νίμιτς προώθησε την ιδέα για την ονομασία ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’.

»Η ελληνική θέση επί της διαφοράς είναι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για τη συνολική χρήση του. Πιστεύω ότι όποιος χρησιμοποιεί τη λογική του, θα διαπιστώσει ποια ιδέα έχει εισαχθεί στον μυαλό του, ποια είναι η ελληνική θέση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δρούτσας.

Παρά το γεγονός, τονίζει το σκοπιανό δημοσίευμα, ότι στη συνέντευξή του επανέλαβε πολλές φορές ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της πΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές, ωστόσο τόνισε πως και αν δεν ληφθεί τελική απόφαση για το όνομα δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον, στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας.

«Εάν το ζήτημα του ονόματος επιλυθεί δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αν όμως δεν επιλυθεί , όπως είπα, δεν υπάρχει δυνατότητα έναρξης των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Δημήτρης Δρούτσας.

Ἂρθρα & Σκέψεις – Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s