ΕΛΛΑΔΑ

Τραβάει το χαλί από τη Ντόρα, καλύπτει Καραμανλή για την οικονομία


Νέο σκληρό μήνυμα προς τη Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία εμμέσως χρεώνει «συμπεριφορές πολιτικού εγωισμού», έστειλε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς. Εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, ενώ προσέφερε κάλυψη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή. Μιλώντας για το σχέδιο διάσωσης, εξέφρασε την έντονη περίσκεψή του και ευχήθηκε «να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε». Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος χειροκροτήθηκε από αρκετά στελέχη, χωρίς όμως να λείπουν και οι μεταξύ τους ψίθυροι για τις πολυήμερες πασχαλινές διακοπές του, στην Ιταλία, ενώ η χώρα δίνει μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν προσήλθε, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, ούτε πρόκειται να αντιδράσει και στις νέες βολές Σαμαρά, όπως είπαν στην «Ε» συνεργάτες της.

Παρών ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά δεν ζήτησε το λόγο. Απών ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Συνεργάτες του υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική ερμηνεία, αλλά είχε μια σοβαρή οικογενειακή υποχρέωση στην Πάτρα, προγραμματισμένη από καιρό. Υπήρχε, πάντως, μειωμένη προσέλευση των μελών της Κ.Ε.

Ο Αντ. Σαμαράς χειροκροτήθηκε θερμά την ώρα που προσερχόταν. Επανέλαβε τις οργανωτικές αλλαγές που έχει εισηγηθεί στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης και ζήτησε την έγκρισή τους. Ανάμεσά τους είναι η απευθείας εκλογή από τη βάση των προέδρων της ΝΟΔΕ, των μελών του συνεδρίου, της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ, κ.λπ.

«Εχθρός της Ν.Δ. οι προσωπικές στρατηγικές»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε και νέα πυρά κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, αν και δεν ανέφερε το όνομά της. «Σε αυτές τις ώρες τις κρίσιμες, αλλά κυρίως εν όψει της αναγεννητικής προσπάθειας του κόμματός μας, θέλω μπροστά στο κατεξοχήν πολιτικό μας όργανο να ξεκαθαρίσω και πάλι ότι η εσωστρέφεια, η πολυγλωσσία, η χαλαρότητα και ασφαλώς οι προσωπικές στρατηγικές είναι οι εχθροί της Ν.Δ.», είπε.

«Όταν απέναντι σου παρατάσσονται μια βαθύτατη κρίση και μια κυβέρνηση που όχι μόνον αδυνατεί να την αντιμετωπίσει, αλλά την επιτείνει, οι συμπεριφορές πολιτικού εγωισμού είναι απαράδεκτες για την παράταξη και απωθητικές για την κοινωνία», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Η συντεταγμένη πορεία της Ν.Δ. προς το συνέδριό της δεν είναι διαδικασία ομφαλοσκόπησης εν μέσω κρίσης. Αντίθετα είναι αναγκαίος πολιτικός όρος και για την ανασυγκρότηση της παράταξής μας και την αναγέννηση του τόπου μας».

«Βλέπει» νέα μέτρα

Μιλώντας για τον μηχανισμό στήριξης, ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε ανησυχία ότι μπορεί να επιβληθούν νέα, σκληρότερα μέτρα, αν ζητηθεί η ενεργοποίησή του.

«Παρά την ανακοίνωση που κάνει κάπως πιο συγκεκριμένη την απόφαση του σχεδίου, συστήνουμε ξανά περίσκεψη, όχι πανηγυρισμούς», είπε. «Περίσκεψη, διότι μεταξύ όλων των άλλων, υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να μας δοθεί βοήθεια από θέση αδυναμίας και να μας ζητηθούν νέα σκληρότερα μέτρα, είτε από το ΔΝΤ είτε από κάποιον Ευρωπαίο εταίρο μας. Νέα σκληρότερα μέτρα, όμως, δεν τα αντέχει σήμερα ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία. Ίσως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μεγάλες εξελίξεις… Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε με το σχέδιο στήριξης είναι να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε», τόνισε.

Καλύπτει Καραμανλή

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε κάλυψη στην κυβέρνηση Καραμανλή. «Ασφαλώς υπήρξαν και σφάλματα και παραλείψεις από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας», είπε, προχωρώντας σε μια πολύ μικρή «δόση» αυτοκριτικής. «Επί διακυβέρνησης Ν.Δ. όμως διατηρήθηκε ο στοιχειώδης έλεγχος, παρά τη διεθνή κρίση», πρόσθεσε. «Δεν υπήρξε τότε πρόβλημα δανεισμού της Ελλάδας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα σε λίγους μήνες έχασε τον έλεγχο», υποστήριξε.

One thought on “Τραβάει το χαλί από τη Ντόρα, καλύπτει Καραμανλή για την οικονομία

Σχολιάστε