
Toυ Κώστα Πικραμένου
To Ελληνικό κράτος (της Συνθήκης του Λονδίνου, 1830) βρίσκεται σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, σε φάση υπαρξιακού προβληματισμού. Ενώ η συμμετοχή της Ελλάδος στις δομές τις ΕΟΚ (μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ενωση) εμπέδωσε τις δημοκρατικές αρχές (κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, αποστρατικοποίηση της πολιτικής ζωής κλπ), η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας βασίστηκε σε ένα παρασιτικό σύστημα,
1) αδιαφανούς απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων (επιδοτήσεις, Διαρθρωτικά Ταμεία κλπ),
2) φτηνού τουριστικού προϊόντος χαμηλής ποιότητα και
3) ρουσφετολογικών προσλήψεων στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
Φίλε Λουκά, θα προτιμούσα να έβλεπα το αισιόδοξο σενάριο να πραγματοποιείται και όχι το απαισιόδοξο.
Μακάρι επιτέλους η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει σωστά τα Ελληνικά μυαλά που διαθέτει σε όλους τους τομείς.
Μπορεί να κάνει την μεγάλη ανατροπή, φτάνει να το θέλει πραγματικά.
Οι Έλληνες επιστήμονες έχουν και φαντασία και γνώσεις και όρεξη και θέληση. Η Ελλάδα έχει;
Φίλε «Χαζέ Έλληνα»,
μιας και απευθύνεσαι σε μένα προσωπικά θα ήθελα να σου πω τη δική μου γνώμη στο άρθρο που ανάρτησα.
Συγνώμη που το σχόλιο είναι μεγάλο. Εύχομαι να μην κουράσει εσένα αλλά και τους υπόλοιπους που θα μπούνε στη διαδικασία να το διαβάσουν.
1. ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΨΕΥΤΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ 2013.
Έχει δίκιο. Οι επιδοτήσεις όλα αυτά τα χρόνια που έδωσε η Ε.Ε στην Ελλάδα απορροφήθηκαν από αυτούς που απλώς κερδοσκόπησαν εις βάρος των κονδυλίων της Ε.Ε. Και για να γίνω σαφής θα πάρω τη θέση ενός πωλητή μηχανών.
Υποθετικά εγώ πουλάω μηχανές παραγωγής ξύλου ή λευκοσίδηρου ή πλαστικών ή δεν ξέρω και τι άλλο.
ΒΗΜΑ 1ο: Με φωνάζει (τρόπος του λέγειν) ο βιομήχανος και μου λέει τι θέλει. Παράλληλα φωνάζει και τον εργαζόμενο που μέσω των τεχνικών του γνώσεων θα τον βοηθήσει.
ΒΗΜΑ 2ο: Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις περί των τεχνικών θεμάτων και διώχνει τον υπάλληλο με τις τεχνικές γνώσεις που πείστηκε από τις απαντήσεις μου.
ΒΗΜΑ 3ο: Μένουμε μόνοι με το βιομήχανο και ζητά τη προσφορά μου. Η προσφορά φεύγει από μένα την ίδια ή την άλλη μέρα και αφού την λαμβάνει μετά με ξανά φωνάζει. Όταν πάω θα μου πει ΕΥΘΕΩΣ τι ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ θα μου κάνεις.
Απάντηση. Μα εμένα οι μηχανές κάνουν…
Σε κόβει και ξεκαθαρίζει, θα πάρω από εσένα εφόσον μου κάνεις μεγαλύτερη υπερτιμολόγηση από όλους τους άλλους που πουλάνε ωστόσο Ευρωπαϊκές μηχανές.
Η τιμή της μηχανής υποθετικά είναι Euro 100.000.
Αυτός ζητάει υπερτιμολόγηση που «παίζει» από 50% μέχρι και 100%.
Υποθετικά του λες δεν μπορώ να σου κάνω υπερτιμολόγηση γιατί ο Γερμανικός οίκος αντιδρά, ή αντιδρά σε αυτό το μεγάλο ποσοστό. Σου λέει κάνε εσύ την εισαγωγή και μεταπούλησε τη μου.
Το κάνεις και ας υποθέσουμε πως τελικά αγοράζεις εσύ από τη χώρα που κατασκευάζει τη μηχανή π.χ Euro 100.000…
σε αυτό έχεις νόμιμη προμήθεια ένα ποσοστό π.χ 10%, άρα αγοράζεις κάπου στα Euro 90.000.
Το τιμολόγιο αντί για Euro 100.000 κόβεται Euro 150.000 μετά την υπερτιμολόγηση…
αγοράζει ο πελάτης τη μηχανή δωρεάν, μιας και το 40% αν δεν κάνω και λάθος πληρώνει από τη τσέπη του (δήθεν), το κράτος κάνει το μαλάκα γιατί παίρνει το ΦΠΑ ενώ γνωρίζει το τι γίνεται, ο «ααα» τραπεζικός παίρνει τη μίζα του για να σου δώσει εσένα και όχι στον άλλον την επιδότηση, και εγώ για να καλύψω τα …νώτα μου πετάω και 2.000 με 3.000 Euro στον τύπο που το αφεντικό εμπιστεύεται στα τεχνικά θέματα.
Η κατάσταση ειλικρινά περιπλέκεται όταν οι συνέταιροι είναι δύο και θέλουν αι οι δύο παράλληλα μίζα χωρίς να το μάθει ο άλλος…
Τέλος είναι αδύνατον να περιγράψω το τι συμβαίνει αν υπάρχουν στη μέση μηχανές από Κίνα ή Ταϊβάν και μεσολαβούν και offshore…
Εκει αγοράζει ένας μία μηχανή Κινέζικη με λεφτά της Ευρώπης και μετά τη συναλλαγή έχεις βάλει και στη τράπεζα. Τέλος η Ε.Ε τα ξέρει και κάνει το κορόϊδο. Τα ίδια γίνονται σε ΟΛΕΣ τις Ευρωπαϊκές χώρες. Η διαφορά;
Στις άλλες (π.χ Γερμανία η υπερτιμολόγηση είναι 10% και εδώ και στην Ιταλία 100%). Αλλά στην Ιταλία και στη Γερμανία υπάρχει υποδομή στην βιομηχανία ενώ στην Ελλάδα όχι. Εδώ βασικά μεταποίηση κάνουμε και αυτή με το ζόρι.
Φιλικά / Λουκάς
Επεται συνέχεια ….
Λέει…
ΤΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΕΝΑΡΙΟ,
και συνεχίζει…
(Η βιοτεχνολογία, η νανο-τεχνολογία, τα φωτοβολταικα, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία αποτελούν τους στρατηγικούς τομείς. Ο Τουρισμός που θα απευθύνεται στις μεσαίες τάξεις αναδυόμενων οικονομιών όπως της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και του Περσικού Κόλπου αποτελούν επίσης στρατηγική επιλογή).
Ποια βιοτεχνολογία, ποια νανο-τεχνολογία και ποια φωτοβολταικά ή τηλεπικοινωνίες ή υγεία κλπ.
Η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι το τουρισμός. Για κάποιους λόγους κάποιοι αποφάσισαν να νοικιάζουν τα δωμάτια στις τιμές που το κάνουν. Δικαίωμα τους είναι σε μια ελεύθερη αγορά. Την ίδια ώρα η Τουρκία που είναι δίπλα μας έχει τιμές πάρα πολύ χαμηλές. Λογικό είναι θα μου πεις. Έχουν υποβαθμισμένο νόμισμα.
Εμεις από την άλλη για κάποιους λόγους τελικά, είτε δεν μπορούμε, είτε δεν θέλουμε, δεν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί στις τιμές, όχι με τη Τουρκία, αλλά ούτε με την Ευρώπη.
Οπότε πως θα πάει μπροστά ο τουρισμός; Αν θέλουμε να δούμε πραγματική άνθηση στο τουρισμό ΜΙΑ ΛΥΣΗ υπάρχει ΔΥΣΤΥΧΩΣ που θα πονέσει πολύ.
Η έξοδος της χώρας από το Ευρώ, η επαναφορά της Δραχμής, η υποτίμηση της που μπορεί να φέρει 1 Ευρώ = π.χ. 600 Δραχμές, με συνέπεια να αρχίσουν να παίρνουν μπρος οι ρυθμοί ανάπτυξης.
Από την άλλη αν γίνουν όλα τα πιο πάνω, αυτός που χρωστάει στη τράπεζα θα χρωστάει τα τριπλάσια, ο κόσμος θα γίνει από φτωχός φτωχότερος, στο δημόσιο θα μείνουν τρεις και ο κούκος, και η μεσαία τάξη θα είναι…»μια φορά και έναν καιρό είχαμε τη μεσαία τάξη».
Λέει…
ΤΟ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΕΝΑΡΙΟ…
και συνεχίζει…
εδώ τα πράγματα περιπλέκονται κατ’ εμέ.
Η Τουρκία επιμένει να γίνει υπερδύναμη, επιθυμεί την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και για να μην σας κουράζω άλλο…
η γνώμη μου βρίσκεται εδώ…
https://nationalpride.wordpress.com/2010/01/20/%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-2/
το είχα γράψει εδώ πριν μήνες.
Φιλικά / Λουκάς
Φίλε μου Λουκά(δυστυχώς μόνο διαδικτυακέ μου φίλε).
Διάβασα με προσοχή τα όσα μου έγραψες και σ’ ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να μου εξηγήσεις κάποια πράγματα.
Θα σου μια προσωπική μου εμπειρία με το περίφημο πρόγραμμα ΕΣΠΑ .
Τα κριτήρια στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν τέτοια που απευθυνόταν σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και όχι σε επιχειρήσεις που με λίγη βοήθεια θα γινόταν κι αυτές κερδοφόρες.
Ο τρόπος πρόσβασης στα ΕΣΠΑ ήταν τέτοιος που ένας επαγγελματίες με λιγοστές γραμματικές γνώσεις έπρεπε να το αναθέσει σε κάποια «ειδικά» γραφεία μελετών τα οποία ζητούσαν προκαταβολικά τον ουρανό με τ’ άστρα σαν αμοιβή.
Το όλο σύστημα αξιολόγησης και χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ήταν σαθρό.
Όσοι πήραν χρήματα από το ΕΣΠΑ πράγματι υπερτιμολόγησαν ώστε να αποπληρωθεί το γραφείο που θα αναλάμβανε όλη την ανόητη χαρτούρα.
Κάποτε υπήρχαν (ίσως ακόμα υπάρχουν) γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που πρότειναν έναντι 90 ευρώ ετησίως να στέλνουν φόρμες υποβολής για το ΕΣΠΑ.
Στον φάκελο που έστελναν είχαν ένα βιβλίο (δωρεάν του υπουργείου)με τα προγράμματα ΕΣΠΑ που έτρεχαν εκείνη την χρονιά και κάποια έγγραφα τα οποία θα μπορούσε κανείς να τα κατεβάσει δωρεάν από το διαδίκτυο.
Για να καταλάβεις την σοβαρότητα των συγκεκριμένων γραφείων μελετών, έστελναν δώρο ένα CD με λαϊκά τραγούδια κάποιου άγνωστου τραγουδιστή και ένα CD με Κρητικά τραγούδια κάποιου επίσης άγνωστου Κρητικού τραγουδιστή.
Καθαρή απάτη!
Κατάλαβαν ότι το όλο θέμα ήταν μια κοροϊδία λόγω της δυσκολίας πρόσβασης μιας μικρής επιχείρησης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Αυτά με το αίσχος του ΕΣΠΑ.
Όσο για την τουρκία και τα όνειρα της για αναβίωση της οθωμανική της αυτοκρατορίας, μάλλον θα μείνει με το όνειρο στο χέρι.
Νομίζω ότι οι μεγάλοι και οι ισχυροί του πλανήτη όταν θα έρθει η κατάλληλη ώρα θα της εξηγήσουν το όνειρο καταλλήλως.
Το 2030 (αν ζω) νομίζω ότι τα πράγματα θα έχουν πάρει άλλη τροπή για όλους μας.
Εύχομαι να είναι για το καλό της Ελλάδας μας.
Μιας και πιάσαμε το ΕΣΠΑ…
«Συναγερμός» σήμανε για το ΕΣΠΑ.
Κινητοποίηση στην κυβέρνηση για την εκτέλεση των έργων, καθώς κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια.
Της Ευγενίας Τζώρτζη
Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απώλειας κοινοτικών πόρων βαδίζει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, το οποίο διανύει φέτος την πρώτη κρίσιμη χρονιά με βάση τον κανόνα ν+3. Πρόκειται για τον κοινοτικό κανόνα που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να απορροφήσουν τις δαπάνες που έχουν δεσμεύσει εντός τριετίας από την έναρξη του ΕΣΠΑ, το οποίο ξεκίνησε το 2007.
Το 2010 σηματοδοτεί το τέλος τριετίας και θα κρίνει την ικανότητα της κυβέρνησης να κινητοποιήσει τους αναγκαίους πόρους που θα δώσουν ώθηση στην παραγωγική μηχανή της χώρας, όπως έχει δεσμευθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Με βάση τη σχετική υποχρέωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει απορροφήσει μέχρι το τέλος του χρόνου δαπάνες συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας την απορρόφηση του προγράμματος στο 15% από το σημερινό ασθενικό επίπεδο του 4%. Στο υπουργείο Οικονομίας έχει σημάνει συναγερμός και σήμερα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών, Σταύρου Αρναουτάκη, και με τη συμμετοχή όλων των περιφερειαρχών και γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων, προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες που θα επιταχύνουν την πορεία εκτέλεσης των έργων.
Σημειώνεται ότι η απορρόφηση των τομεακών προγραμμάτων περιορίζεται με βάση τα στοιχεία στα τέλη Μαρτίου στο 2,2%, ενώ για τα πέντε περιφερειακά η κατάσταση εμφανίζεται οριακά καλύτερη, με την απορρόφηση να αγγίζει το 7%. Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν αισιόδοξοι για την επίτευξη του στόχου του 15%, στον βαθμό που η καθυστέρηση που εμφανίζεται οφείλεται μεταξύ άλλων σε «αδικαιολόγητη απραξία στην καταχώριση στοιχείων προόδου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα», και όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο που έχει σταλεί προς όλους τους φορείς, «στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου η καταχώριση των στοιχείων για το σύνολο των έργων που θα μεταφερθούν από το Γ΄ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ, όπως επίσης και για τα έργα γέφυρες». Η βελτίωση της απορρόφησης δεν είναι φυσικά μόνο τεχνικό θέμα, αλλά κυρίως θέμα ουσίας. Μεγάλη βαρύτητα από την πλευρά της κυβέρνησης δίδεται στην κατάργηση, μέσω του πρόσφατου νόμου για το ΕΣΠΑ, του συντονισμού από το κεντρικό υπουργείο και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες, ενώ άμεσο βήμα είναι η υπογραφή των Επιχειρησιακών Συμφωνιών Υλοποίησης.
Στη σημερινή σύσκεψη θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το οποίο, μετά τις σχετικές παρατάσεις που δόθηκαν στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά επιτυγχάνοντας υπερκάλυψη των πραγματοποιηθεισών δαπανών σε ποσοστό 104% για τα τομεακά και 109% για τα περιφερειακά προγράμματα. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν πάρει τις αναγκαίες οδηγίες για τον προγραμματισμό των έργων του 2010, μέσω των οποίων καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις αποπληρωμής των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ και των έργων που θα μεταφερθούν στο ΕΣΠΑ εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_13/04/2010_397223