Εξοπλισμοί

Η Ferrostaal, η MFI και τα 84 εκατομμύρια ευρώ (!) μίζες που δόθηκαν για τα υποβρύχια Type 214


Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των παράνομων ενισχύσεων στα Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ), ενώ από την Γερμανία έρχονται «συντριπτικές» καταθέσεις για μίζες ύψους 84 εκατ. Ευρώ (!) που καταβλήθηκαν για την προμήθεια των υποβρυχίων Type 214 της σύμβασης του 2000.

Στο θέμα αυτό αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις αφού πλέον στις καταθέσεις των στελεχών της Ferrostaal AG, αναφέρονται ονόματα Ελλήνων εμπλεκομένων στην υπόθεση, όπως του 60χρονου εφοπλιστή Μ.Μ., ο οποίος διαχειρίστηκε την μίζα που καταβλήθηκε «σε Έλληνες αξιωματούχους» και του συνεταίρου του Α.Χ., ο οποίος έχει αναλάβει την διεύθυνση της εταιρείας τώρα.

Από εκεί και πέρα φαίνεται από τις καταθέσεις που έχουν γίνει στην Γερμανία, ότι την Ferrostaal AG, έχει διαδεχθεί στην «χρηματοδότηση» (με την καλή έννοια…) των προγραμμάτων υποβρυχίων σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία MFI που εδρεύει στο Λονδίνο και εμφανίζεται ως αντισυμβαλλόμενο μέρος μαζί με την ThyssenKrupp Marine Systems στα προγράμματα των υποβρυχίων σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στο τουρκικό πρόγραμμα των 214, όπως αναφέρει σε άρθρο της για τα ελληνικά και τουρκικά Τ.214 η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί αύριο.

Εδώ λοιπόν υπάρχει το ερώτημα αν η MFI είναι αντισυμβαλλόμενο μέρος και στην πρόσφατη συμφωνία με τήν Ελλάδα για αποδοχή-παραλαβή των υποβρυχίων Type 214 βάσει της σύμβασης του 2000 και της τροποποίησης της σύμβασης του 2002 που προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό των τριών υποβρυχίων 209/1200 (Neptune II).

Aρχικά είχαμε αποκαλύψει ότι η Ferrostaal AG, η εταιρεία που πλήρωσε τις μίζες και στις δύο συμβάσεις, μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου 2009, όταν και καταγγέλθηκαν (απίστευτο θράσος, πάντως…) οι συμβάσεις από την ίδια την Ferrostaal AG και ThyssenKrupp Marine Systems σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, ήταν ένα από τα αντισυμβαλλόμενα μέρη με το ελληνικό δημόσιο (HDW-Ferrostaal AG από την μία πλευρά, ΕΝΑΕ το δεύτερο αντισυμβαλλόμενο μέρος, το οποίο ήταν τότε υπό κρατική ιδιοκτησία και το ελληνικό δημόσιο).

Όπως διαβεβαίωσε το defencenet.gr απόλυτα έγκυρη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «Η Ferrostaal δεν υπάρχει σε καμία από τις νέες συμφωνίες για την παραλαβή των υποβρυχίων και την τροποποίηση της σύμβασης του 2002». Και εδώ πλέον υπάρχει το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί: Πως είναι δυνατόν η Ferrostaal AG να παραιτήθηκε των δικαιωμάτων της σε συμβάσεις ύψους άνω των 3,4 δισ. ευρώ;

Μήπως η Ferrostaal AG αντικαταστάθηκε στην νέα συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο από την MFI; Γιατί κανείς (τουλάχιστον σε αυτόν τον πλανήτη…) δεν μπορεί να πιστέψει ότι η Ferrostaal AG χάθηκε ως δια μαγείας από μία σύμβαση όπου είχε λαμβάνειν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εκτός και αν δεχθούμε ότι έγινε εσωτερική συμφωνία με την ThyssenKrupp Marine Systems οπότε το ζήτημα αποκτά άλλη διάσταση, σε βάρος καθαρά της ThyssenKrupp Marine Systems.

Επίσης, πως είναι δυνατόν από ελληνικής πλευράς (δεν λέμε «πλευράς υπουργείου Εθνικής Άμυνας» γιατί η απόφαση παραλαβής των υποβρυχίων ξέρουμε ότι υπερβαίνει το υπουργείο Άμυνας…) να δεχθούμε να «συνθηκολογήσουμε» με την Ferrostaal AG που κατήγγειλε μαζί με την TKMS την σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν η ίδια η Ferrostaal AG είναι αυτή που διέφθειρε τους Έλληνες αξιωματούχους με αυτά τα τεράστια ποσά που αναφέρονται στις καταθέσεις των ίδιων των στελεχών της ίδιας της εταιρείας στην Γερμανία;

Ποιος είναι ο ρόλος της ThyssenKrupp Marine Systems στην όλη υπόθεση; Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα, ενώ στο μεταξύ σήμερα προέκυψε και ένα άλλο θέμα με τα ΕΝΑΕ:

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κρίνοντας ότι η χώρα μας δεν συμμορφώθηκε με προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής στις 2 Ιουλίου 2008, με την οποία είχε ζητηθεί από την Ελλάδα να ανακτήσει από τα Eλληνικά Nαυπηγεία ΑΕ 230 εκατομμύρια – ποσό στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν και οι τόκοι – για ενισχύσεις, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες.

Σε σχετική σημερινή ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2008 οι αρμόδιες υπηρεσίες της βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ώστε να βρεθούν τρόποι για την εφαρμογή της απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Στην απόφασή της του 2008, η Επιτροπή είχε κρίνει ότι μεταξύ 1996 και 2002, η Ελλάδα έλαβε 16 διαφορετικά μέτρα ενίσχυσης, σε μια περίοδο που το ναυπηγείο αντιμετώπιζε δυσχέρειες.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι πολλές από τις ενισχύσεις αυτές χορηγήθηκαν στα ναυπηγεία από το ελληνικό κράτος και την τότε κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζα ΕΤΒΑ υπό μορφή δανείων, εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου χωρίς προηγουμένως να εγκριθούν από την Επιτροπή και, επιπλέον, ότι δεν ήταν συμβατές με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η Ελλάδα και τα ναυπηγεία δεν τήρησαν τους όρους που συνόδευαν τις ενισχύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ που είχε εγκρίνει το 1997, αλλά στη συνέχεια και το 2002.
Σύμφωνα με την Επιτροπή όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία συνολικά υπερβαίνουν τα 230 εκατομμύρια ευρώ, προσέφεραν όφελος στις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας των ναυπηγείων, παρέχοντάς της έτσι αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

One thought on “Η Ferrostaal, η MFI και τα 84 εκατομμύρια ευρώ (!) μίζες που δόθηκαν για τα υποβρύχια Type 214

  1. Γιατι μια ζωη μονο τα αρχικα των ονοματων;;;;
    τη δημοκρατια του κωλου εχουμε που ποτε σεαυτον τον τοπο δεν εχουμε μαθει 1 κωλοονομα.και δεν εχουμε δει 1 φυλακη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s