Η περιοχή στην οποία ζούμε είναι έμπλεη κινδύνων, αστάθειας και θερμών σημείων.
Είναι όμως και μια περιοχή όπου στα «σημεία καμπής» μπορούν να σημειωθούν δραματικές αλλαγές. Με άλλα λόγια, τα κακά πράγματα μπορούν να συμβούν αιφνιδίως, το ίδιο και τα καλά. (…) Η αναθέρμανση των σχέσεων με την Ελλάδα που ακολούθησε τον σεισμό στο Μαρμαρά το 1999 παραμένει θρύλος στη διπλωματία. Πιστεύουμε ότι ένα άλμα προς την κατεύθυνση των καλών σχέσεων στο Αιγαίο είναι κοντά.
Μετά από δεκαετίες επίδειξης δύναμης, εμμονικές ερμηνείες αφηρημένων σημείων περί τον προσδιορισμό του εδάφους και τελετουργικές αερομαχίες, ο παραλογισμός έχει καταστεί πιο ξεκάθαρος από ποτέ. Είναι ξεκάθαρος γιατί η οικονομία της Ελλάδας σχοινοβατεί. (…) Οι ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια. Το 2008 η Τουρκία φέρεται να δαπάνησε 11,6 δισ. σε προμήθειες όπλων και η Ελλάδα 9,7.

Βεβαια είναι εφικτός. Τώρα που είμαστε χρεοκοπημένοι. Και είμαστε μπατίρια από την καταλήστεψη του κράτους και τα αμέτρητα και απανωτά λάθη των ηθινόντων. Η ανάλυση των Τούρκων είναι φυσικά πρόχειρη και εκ του πονηρού. Τα κάστρα από μέσα πέφτουν.